Πλημμύρες – Περιφέρεια: Ο «οδικός χάρτης» και ο «μακρύς δρόμος»

Κατά προσέγγιση, η απαιτούμενενη χρηματοδότηση, δεν θα φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ, αλλά απαιτούνται προμελέτες και μελέτες.

 

πλημμύρες

Τυπική και όχι ακόμα βαθιά ουσιαστική θα είναι η συζήτηση, που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 17/12/2021, (3μ.μ.) στο περιφερεικό συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, για τις αναρίθμητες ζημιές και καταστροφές που άφησαν πίσω τους τα δύο απανωτά κύματα κακοκαιρίας, με πληγές που σήμερα φαντάζουν αθεράπευτες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοκαρνανία.

Οπως λένε στην περιφερειακή αρχή, σήμερα Παρασκευή, δεν θα ληφθούν αποφάσεις για αιτήματα των πληγέντων Δήμων, παρά μόνο ενημέρωση για το τι συνέβη και σε ποιες περιοχές.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ
Πολιτικά, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και συνεργάτες του, φαίνεται πως έχουν το δικό τους «οδικό χάρτη» αντιμετώπισης της κατάστασης. Αυτός -σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Π», περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια.
– Παραλαβή όλων των αιτημάτων δημάρχων πληγεισών περιοχών.
– Ενημέρωση όλων των Δήμων να προχωρήσουν σε πιστή καταγραφή μικρών και μεγάλων προβλημάτων.
– Ενεργοποίηση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας για συνδρομή στις καταγραφές τους.
– Αύξηση των Επιτροπών διενέργειας αυτοψιών, για τον εντοπισμό προβλημάτων.
– Άμεση επούλωση πληγών σε κεφαλοχώρια, αλλά και μικρότερους οικισμούς.
– Πρόσβαση στους κατοίκους, όπου τα «χαλάσματα» της κακοκαιρίας έκοψε τις μετακινήσεις τους. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δρόμοι, προσωρινά αποκαταστάθηκαν και δόθηκαν πάλι στην κυκλοφορία οχημάτων.
– Πρόσβαση πληγέντων σε σημεία τροφοδοσίας και προμηθειών πρώτων υλών του πρωτογενούς τομέα.
– Πρόσβαση παιδιών στα κατά τόπους σχολεία τους.

ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
Μετά το τέλος της γενικής καταγραφής, ο κ. Φαρμάκης, έχοντας έναν ογκωδέσταστο φάκελο, θα απευθυνθεί στα συναρμόδια υπουργεία, για να αιτηθεί χρηματοδοτήσεων, μεταξύ αυτών, στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών και Μεταφορών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας.

Οι χρηματοδοτήσεις, στην ΠΔΕ, εν αντιθέσει με τους Δήμους που θ’ αφορούν στα σπίτια, θα ‘χει να κάνει με τις επιχειρήσεις, αλλά και με έργα αποκατάστασης των υποδομών (αρμοδιότητάς της), αν και το αίτημα των δύο θεσμικών αυτοδιοικητικών φορέων θα είναι κοινό προς το Κράτος.

ΥΨΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
«Η κυβερνητική προδιάθεση είναι να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια για τις καταστροφές. Κατά προσέγγιση, αυτά δεν θα φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται από πολλούς τοπικούς παράγοντες. Ο καθένας, χωρίς μελέτες, είναι εύκολο να πετάει νούμερα χρηματοδοτήσεων στον αέρα», λέει στην «Π» υψηλόβαθμο στέλεχος της περιφερειακής αρχής. Προσθέτει όμως, με νόημα: «Ο δρόμος της αποκατάστασης, θα πρέπει να ξέρουμε, πως θα είναι μακρύς και για να γίνει σωστή δουλειά»

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΙΕΡΑΡΧΙΑ
Στην Περιφέρεια υπάρχει ήδη μια ιεραρχία των αναγκών, στις οποίες αυτή προσανατολίζεται για να διεκδικήσει χρήματα. Αυτή είναι:
1) Σπίτια, για προστασία της ανθρώπινης ζωής.
2) Κατολισθήσεις, για ελεύθερες συγκοινωνίες.
3) Πρόσβαση σε κατοικημένες περιοχές.

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ
Αυτό, που επισημαίνεται από την Περιφέρεια Δυτικης Ελλάδας  είναι πως, ειδικά για τις καλλιέργειες θα υπάρχει αυστηρός έλεγχος -ακόμα και με drone- για το αν οι δηλωθείσες ως «κατεστραμμένες» υπήρχαν πράγματι και σε ποια έκταση.

Επίσης, θα ελεγχθούν σε βάθος, ζημιές και καταστροφές από ποια αίτια προκλήθηκαν, ώστε στο μέλλον να μην επαναληφθούν.

ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗ: ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ

«Φωτιά» στο κόκκινο τηλέφωνο έβαλε αχαιός υφυπουργός – βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης, πραγματοποιώντας αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με την κεντρική διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση της Αχαΐας για την καλύτερη καταγραφή των ζημιών από τις πρόσφατες καταστροφές και φυσικά την άμεση αποζημίωση των πληγέντων πολιτών.

Επικοινώνησε αρχικά με τον Χρήστο Τριαντόπουλο, αρμόδιο υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για την κρατική αρωγή προς τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν για την υλοποίηση ενός σχεδίου με δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά την καταγραφή των καταστροφών, που έχουν υποστεί οι υποδομές των πληγέντων Δήμων και την εκταμίευση κονδυλίων για την αποκατάστασή τους.

Ο δεύτερος αφορά στην άμεση καταγραφή των ζημιών, που υπέστησαν τα νοικοκυριά και στην άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Αμέσως μετά, ο κ. Κατσανιώτης είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές με τον δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά και τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών και Υποδομών, ενώ επικοινωνία είχε και με την διοίκηση του ΕΛΓΑ, ώστε να καταγραφούν και να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι ζωοτροφές καταστράφηκαν.