Πλούσια τροφή για τους συνωμοσιολόγους

Το κύριο άρθρο της «Π»

ΑΝΤΕ μετά να μη φουντώνουν τα σενάρια των συνωμοσιολόγων. Από τη μία βγαίνουν διευθυντές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και μιλούν για πολλαπλασιασμό θανάτων από κορονοϊό τον Ιούλιο (1.100) που μας πέρασε σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021 (350). Από την άλλη πηγές του υπουργείου Υγείας σπεύδουν να αναφέρουν ότι θα πρέπει να διαχωρίσουμε πόσοι απεβίωσαν με κορονοϊό και πόσοι από κορονοϊό!

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η τοποθέτηση αυτή μας μπέρδεψε αρκετά. Τα δύο χρόνια του κορονοϊού έτσι δεν μετράγαμε τα περιστατικά; Το «με» ή το «από» κάνει τη διαφορά;

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Κι αυτό δεν αφορά μόνο τους θανάτους αλλά αφορά και τις νέες διαγνώσεις. Ο ΕΟΔΥΥ ανακοινώνει συγκεκριμένα νούμερα αλλά μέλη της επιστημονικής κοινότητας υποστηρίζουν ότι είναι πολλά περισσότερα και θυσιάζονται στη σιωπή που επιβάλλει η τουριστική περίοδος.

ΑΥΤΟ ενέχει κι έναν σοβαρό κίνδυνο καθώς συμβάλλει στον εφησυχασμό και στην υποτίμηση των μέτρων προφύλαξης.

ΝΑ ΤΟ δεχτούμε όμως κι αυτό μιας και η πλειοψηφία των περιστατικών εμφανίζει πολύ ελαφρά συμπτώματα και δεν απειλούνται άμεσα ανθρώπινες ζωές.

ΑΥΤΟ που ανησυχεί είναι ότι οι τακτικές αυτές τροφοδοτούν όλους αυτούς που καιροφυλαχτούν για να αρχίσουν να «γράφουν» τα γνωστά σενάρια περί ανυπαρξίας του ιού και φυσικά ενισχύουν τη ρητορική των αντιεμβολιαστών.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ όμως η ακριβής αποτύπωση ενός προβλήματος οδηγεί στη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων και φυσικά στον κατάλληλο σχεδιασμό για τη διαχείρισή του.

ΟΠΩΣ και νά ‘χει ο Σεπτέμβριος πλησιάζει και η πραγματικότητα θα βγει στην επιφάνεια διότι θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία και οι πολίτες να συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους. Αυτό προϋποθέτει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας πάνω στην οποία θα βασιστούν και οι αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν.