Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν εκ νέου οι έλεγχοι των πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου

Η Ρωσία κατηγορεί το Κίεβο ότι τορπιλίζει τη συμφωνία για τα σιτηρά επιδιώκοντας δωροδοκίες από τους πλοιοκτήτες

Πόλεμος

Ξεκινούν εκ νέου οι επιθεωρήσεις των πλοίων για την ασφαλή μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα με βάση μια συμφωνία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο μέσω της σελίδας του στο Facebook ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο το Κοινό Κέντρο Συντονισμού (JCC) για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο εποπτεύει τη συμφωνία.

Εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα ξεκίνησαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία νέα πλοία και «ήδη εργάζονται ομάδες επιθεωρητών», όπως είπε η Ισμήνη Πάλα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ για την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας.

Παρατάθηκε η συμφωνία μέχρι τις 18 Μαΐου

«Οι επιθεωρήσεις των πλοίων αρχίζουν και πάλι παρά τις προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας να τορπιλίσει τη συμφωνία», έγραψε από την πλευρά του ο Κουμπράκοφ, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία για να συζητήσει για το καθεστώς της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά. Η πρωτοβουλία, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούλιο, σχεδιάστηκε για να αμβλύνει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων επιτρέποντας να ξεκινήσουν εκ νέου εξαγωγές από τρία λιμάνια που είχαν αποκλειστεί στην Ουκρανία.

Η Μόσχα υποστηρίζει ότι συναίνεσε στην παράταση της συμφωνίας μόνο μέχρι τις 18 Μαΐου, οπότε και αναμενόταν να λήξει. Το Κίεβο και τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η συμφωνία έχει 60 ακόμη ημέρες διάρκεια έπειτα από αυτό και επιδιώκει μια συμφωνία για να εξασφαλίσει τη συνέχισή της. Επιπλέον, το Κίεβο κατηγορεί τους ρώσους επιθεωρητές ότι σταμάτησαν να επιτρέπουν τη διέλευση πλοίων που θα μετέφεραν σιτηρά από την Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι υποστήριξε ότι η Μόσχα αυξάνει τις δυσκολίες για την Ουκρανία σε μια περίοδο κατά την οποία τρεις χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και αγροδιατροφικών προϊόντων.

«Οι Ρώσοι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτές τις λεπτές διαφορές»

«Προφανώς οι Ρώσοι δεν θα χάσουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτές τις λεπτές διαφορές στο δυτικό (ουκρανικό) σύνορο», είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους. Το RIA επικαλέστηκε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με το οποίο η Ουκρανία και τα Ηνωμένα Έθνη δημιουργούν προβλήματα στις επιθεωρήσεις των πλοίων.

Η Ουκρανία και η Πολωνία κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την άρση της απαγόρευσης για τη μεταφορά των ουκρανικών σιτηρών από την Παρασκευή, αλλά οι απαγορεύσεις εισαγωγών παραμένουν για την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Παράλληλα, η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι σαμποτάρει τη συμφωνία ζητώντας να δωροδοκηθεί από τους πλοιοκτήτες για τη συμμετοχή νέων πλοίων και για την επιθεώρησή τους υπό το πρόσχημα της συμφωνίας.

Το Κίεβο δεν έχει ακόμη σχολιάσει τον ισχυρισμό αυτόν που διατύπωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και η Μόσχα δεν έχει παρουσιάσει κάποια πειστήρια που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό της.

Τι ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σε ανακοίνωσή της κατηγόρησε την Ουκρανία ότι «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ‘Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας’ όσο περισσότερο μπορεί ακόμη και παραβιάζοντας τους εσωτερικούς κανονισμούς ή τα αιτήματα για δωροδοκία από τους πλοιοκτήτες–τα πάντα για τα μέγιστα εμπορικά οφέλη».

Οι πλοιοκτήτες που αρνούνται να ενδώσουν στο ουκρανικό αίτημα υποχρεούνται να περιμένουν για πάνω από ένα μήνα για να λάβουν έγκριση, υποστήριξε η Ζαχάροβα.

Και οι ρωσικές προτάσεις για την προσθήκη πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά σε αφρικανικές χώρες οι οποίες τα έχουν ανάγκη, «έχουν αντιμετωπιστεί εχθρικά» από την ουκρανική αντιπροσωπεία, η οποία στη συνέχεια σταμάτησε τις επιθεωρήσεις για 27 πλοία που θα απέπλεαν μεταφέροντας 1,2 εκατομμύριο τόνους φορτίου, είπε η ίδια.