Πώς θα καταλάβουμε πως μας λένε ψέματα; Μάθετε τη μέθοδο των τριών σημείων

Αυτή είναι η κατηγοριοποίηση της Karen Donaldson, συμβούλου επικοινωνίας και ειδικού στη γλώσσα του σώματος.

psemata

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ατόμων που χειραγωγούν: αυτοί που πιστεύουν πραγματικά ότι κάνουν το σωστό και θα το κάνουν πάση θυσία, αλλά και όσοι ξέρουν ότι κάνουν λάθος, αλλά επιλέγουν να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να το διασφαλίσουν.

Αυτή είναι η κατηγοριοποίηση της Karen Donaldson, συμβούλου επικοινωνίας και ειδικού στη γλώσσα του σώματος, η οποία μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Entrepreneur εξηγεί ότι υπάρχει μία μέθοδος τριών σημείων για να καταλάβετε εάν κάποιος σας λέει ψέματα:

1. Προσέξτε πώς σας μιλούν
Δεν υπάρχουν μεμονωμένες ενδείξεις ότι κάποιος σας λέει ψέματα Αντιθέτως, κατά την Donaldson θα πρέπει να παρατηρείτε το σύνολο, όπως τον συνολικό τρόπο με τον οποίο σας μιλούν. Για παράδειγμα, ο ρυθμός της ομιλίας είναι σημαντικός και θα πρέπει να τον παρακολουθείτε για τυχόν αλλαγές.

«Όταν λέμε την αλήθεια, ο λόγος ρέει. Είναι στη μνήμη μας, διότι είναι αλήθεια ή συνέβη. Όταν το μοτίβο της ομιλίας αρχίζει να γίνεται ασταθές και κάνουν μεγάλες παύσεις, μετά αρχίζουν να πετούν πολλές ιδέες και μετά σταματούν για λίγο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι δημιουργούν ιστορίες που ταιριάζουν στην περίσταση», λέει η Donaldson.

2. Προσέξτε για ενδείξεις στο πρόσωπο
Το σώμα μας λέει την αλήθεια, εκτός εάν μπορούμε να το ελέγξουμε άριστα, λέει η Donaldson, επισημαίνοντας ξανά ότι θα πρέπει να παρακολουθεί κανείς το σύνολο των κινήσεων. Ενδεικτικά, με ένα νεύμα του κεφαλιού, ο συνομιλητής μας μπορεί να γνέφει θετικά, ενώ τα λόγια του λένε το αντίθετο. Επίσης, πιθανή ένδειξη ότι κάποιος αποκρύπτει πληροφορίες είναι και η αναδίπλωση των χειλιών.

Σύμφωνα με την Donaldson ακόμη και το γρήγορο βλεφάρισμα ή σύντομες ματιές προς τα επάνω ή προς τα κάτω μπορεί να αποτελούν σημάδι ότι κάποιος σας λέει ψέματα. Σε κάθε περίπτωση, τα σημάδια αυτά θα πρέπει να συνεκτιμώνται με τη συνηθισμένη στάση του συνομιλητή, αλλά και συνολικά με άλλες ενδείξεις.

3. Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος
Εκτός από το κεφάλι, το πρόσωπο και τα μάτια, θα πρέπει να παρατηρείτε και ολόκληρο το σώμα λέει η Donaldson. «Όταν είμαστε αγχωμένοι, υπάρχουν τρόποι να ηρεμήσουμε τους εαυτούς μας. Και αγγίζουμε το σώμα μας υπερβολικά πολύ, διότι υπάρχει μία αίσθηση φροντίδας που πηγάζει από την παιδική ηλικία», τονίζει η ίδια αναφερόμενη για παράδειγμα στο τρίψιμο ή το ξύσιμο του αυχένα. «Σκεφτείτε: όταν ο γονιός ή ο κηδεμόνας σας προσπαθεί να σας ηρεμήσει, σας πιάνει από το χέρι, τρίβει την πλάτη σας. Αυτό το κάνουμε μόνοι μας», τονίζει.

Κάποιος που λέει ψέματα μπορεί επίσης ξαφνικά να αγγίζει ή να ξύσει τη μύτη του. «Εάν κάποιος σας μιλάει και είναι δεξιόχειρας, αλλά χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι» είναι επίσης ένδειξη, λέει η Donaldson. Τέλος, σημειώνει ότι ένα χαρακτηριστικό σημάδι μπορεί να είναι η αιφνίδια αλλαγή συμπεριφοράς. «Κάθονται σε καναπέ ή σε καρέκλα και σας μιλούν και ξαφνικά κινούνται. Είναι στην άκρη της καρέκλας. Μετά κάθονται πίσω. Μετά η καρέκλα τους φαίνεται άβολη. Πρέπει να φτιαχτεί. Βγάζει μία ένταση επίσης», τονίζει η ίδια.

 

Πηγή: news.gr