Πώς θα λειτουργεί το νέο μητρώο για τα ακίνητα – Διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο

Πώς θα λειτουργεί το νέο μητρώο για τα ακίνητα - Διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο

Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού μητρώου για τα ακίνητα φυσικών και νομικών προσώπων προβλέπει διάταξη του νομοσχεδίου για τον νέο τελωνειακό κώδικα, που κατατίθεται στη Βουλή από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το νέο σύστημα, με την ονομασία ΜΙΔΑ (Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων), φιλοδοξεί να ενισχύσει τη διαφάνεια, να περιορίσει τη φοροδιαφυγή και να επιτρέψει την άμεση διασταύρωση στοιχείων που αφορούν ιδιοκτησίες, ενοίκια και δηλούμενα τετραγωνικά.

Ψηφιακή βάση με πλήρη εικόνα για κάθε ακίνητο

Στο μητρώο σύμφωνα με το e-howto.gr θα ενσωματωθούν πληροφορίες από τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ, οι οποίες αφορούν την περιγραφή και το είδος κάθε ακινήτου, τα εμπράγματα δικαιώματα, τη χρήση του ακινήτου, καθώς και κάθε άλλη σχετική πληροφορία. Η ενημέρωση της βάσης θα γίνεται τόσο μέσω των δηλώσεων που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι, όσο και μέσω στοιχείων που παρέχονται από τρίτους φορείς. Παράλληλα, θα επιτρέπεται η αυτόματη διασύνδεση με συστήματα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που διατηρούν δεδομένα για ακίνητα.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Η ψηφιακή αυτή πλατφόρμα αναμένεται να καλύψει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που ανήκει σε περισσότερους από 7,5 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ενοποιημένη βάση δεδομένων στην οποία θα συγκεντρώνονται στοιχεία από το Ε9, το Κτηματολόγιο, τον ΔΕΔΔΗΕ, τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια, τις πολεοδομικές υπηρεσίες, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και ακόμη και πληροφορίες από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Όλα τα δεδομένα θα διασυνδέονται μέσω του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσφέροντας σε ιδιοκτήτες και Δημόσιο πλήρη εικόνα για κάθε ακίνητο.

Διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο

Η ενεργοποίηση του μητρώου προγραμματίζεται να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, που ξεκινά εντός του καλοκαιριού, η ΑΑΔΕ θα διασταυρώνει στοιχεία του Ε9 με το Κτηματολόγιο σε πραγματικό χρόνο. Σε περίπτωση ταύτισης των στοιχείων, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται αυτόματα. Πριν από αυτό, θα αποσταλούν ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες προκειμένου να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν τα δεδομένα τους.

Υποχρεωτική δήλωση χρήσης και αυτόματη προσυμπλήρωση δηλώσεων

Η δημιουργία φακέλου για κάθε ακίνητο αποτελεί την αρχή, καθώς στο επόμενο στάδιο θα ζητηθεί από ιδιοκτήτες και ενοικιαστές να δηλώσουν με σαφήνεια τη χρήση κάθε περιουσιακού στοιχείου. Από το 2026, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην αυτόματη προσυμπλήρωση των φορολογικών εντύπων Ε1 και Ε2 για όσους διαθέτουν εκμισθούμενα ακίνητα, διευκολύνοντας τη διαδικασία υποβολής και ενισχύοντας τη διαφάνεια στη φορολόγηση των εισοδημάτων από ακίνητη περιουσία.