Πόσο καιρό θα σου πάρει να ξεπεράσεις τον πρώην σου;

Ένα online poll κάποτε, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως χρειάζονται περίπου 3.5 μήνες, για να μπορέσει να γιάνει αυτή η πληγή, με αυτό το χρονικό περιθώριο να ανεβαίνει στον 1.5 χρόνο σε περίπτωση διαζυγίου.

πρώην Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση σε αυτό το καυτό ερώτημα, πότε επιτέλους θα ξεπεράσω τον πρώην μου και για πόσο ακόμα θα παιδεύομαι ψυχολογικά, μέχρι να προχωρήσω παρακάτω.

Ένα online poll κάποτε, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως χρειάζονται περίπου 3.5 μήνες, για να μπορέσει να γιάνει αυτή η πληγή, με το χρονικό περιθώριο να ανεβαίνει στον 1.5 χρόνο σε περίπτωση διαζυγίου.

Αυτό όμως, ήταν απλά ένα poll, μία δημοσκόπηση, ένα ερωτηματολόγιο και όχι κάτι που έχει μία επιστημονική βάση, αν και όντως έχουν πραγματοποιηθεί έρευνες, όπως αυτή του 2007 που είχε δείξει πως ο πόνος του χωρισμού και τα συναισθήματα δυσφορίας άρχιζαν να περιορίζονται σταδιακά με αποτέλεσμα μετά από 10 εβδομάδες η κατάσταση να είναι πολύ καλύτερη.

Η αντικειμενική αλήθεια βέβαια, είναι πως κανείς δε μπορεί να βάλει ένα χρονοδιάγραμμα στο πώς και πότε θα ξεπεράσει έναν πρώην. Καλώς ή κακώς, έτσι πάνε τα πράγματα, καθώς το να προχωρήσεις μετά από μία σχέση επηρεάζεται από ένα σύνολο παραγόντων και είναι μία πάρα πολύ προσωπική υπόθεση για τον καθέναν και την καθεμία ξεχωριστά.

xorismos

Φωτογραφία από RODNAE Productions (pexels.com)

Παράγοντες που επηρεάζουν πόσο θα χρειαστεί, για να ξεπεράσεις τον πρώην σου:

Το επίπεδο της δέσμευσης

Γενικά μιλώντας, όσο μεγαλύτερη ήταν η συναισθηματική σου επένδυση σε μία σχέση, άλλη τόση θα είναι και η θλίψη που θα νιώσεις μετά τον χωρισμό με το συγκεκριμένο άτομο. Ειδικότερα εάν θεωρούσες πως η σχέση σας είχε προοπτικές και θα μπορούσε να αντέξει σε βάθος χρόνο και να εξελιχθεί σε κάτι βαθύ και ουσιαστικό, το αίσθημα της απογοήτευσης και της στενοχώριας θα είναι αισθητά πιο έντονο. Εάν μοιραζόσασταν ήδη μία κοινή ζωή, ένα διαμέρισμα, υποχρεώσεις και όλα τα συναφή, το να πρέπει ξαφνικά να σπάσεις ξανά αυτό το «μαζί» σε δύο ξεχωριστούς παράγοντες θα δυσκολέψει το να ξεπεράσεις την πρώην σχέση σου, όπως ακριβώς και εάν ο χωρισμός ήρθε ξαφνικά, χωρίς καν να το περιμένεις.

Απιστία

Εάν μία σχέση ολοκληρώνει τον κύκλο της και φτάνει στο τέλος εξαιτίας της απιστίας ενός εκ των δύο συντρόφων, είναι ακόμα δυσκολότερη η κατάσταση στη διαχείρισή της. Το συναισθηματικό και ψυχολογικό τραύμα της προδοσίας μπορεί να το κουβαλάς για αρκετό καιρό μετά τον χωρισμό σας και μπορεί μάλιστα να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική σου υγεία, αλλά και τη σύνδεση και τη διαθεσιμότητά σου για μελλοντικούς συντρόφους.

Ποιότητα της σχέσης

Κακά τα ψέματα, εάν ήδη δεν περνούσες και ιδιαίτερα καλά στη σχέση σου, γιατί μπορεί να υπήρχαν συχνοί τσακωμοί, να είχατε προβλήματα επικοινωνίας ή να μην βαδίζατε στο ίδιο μονοπάτι, είναι μεγάλες οι πιθανότητες περισσότερο να νιώσεις ανακούφιση παρά πόνο αποχωρισμού. Ή εάν αργά και σταδιακά απλά είχατε χάσει το ενδιαφέρον σας ο ένας για τον άλλον, τότε το να χωρίσουν οι δρόμοι σας δεν είναι και το χειρότερο δυνατό σενάριο, εάν όμως περνούσες καλά και θεωρούσες πως είχες βρει τον «άνθρωπό σου», τότε ναι, θα δυσκολευτείς παραπάνω και ίσως πέσεις και στην παγίδα να συγκρίνεις επόμενους πιθανούς συντρόφους με την πρώην σχέση σου.

xorismos

Φωτογραφία από cottonbro studio (pexels.com)

Ποιος έδωσε τέλος στη σχέση

Είναι το συνηθισμένο να νιώθεις περισσότερο ανακουφισμένη εάν εσύ έδωσες τέλος σε μία σχέση που έβλεπες καιρό πως δεν «τραβούσε», όμως δεν είναι πάντα έτσι τα πράγματα, καθώς υπάρχουν και οι περιπτώσεις να πρέπει να πεις «τέλος» σε μία σχέση που στην πραγματικότητα δε θες να τελειώσει. Μπορεί ακόμα να αγαπάς τον σύντροφό σου και να θες να διατηρήσεις τη μεταξύ σας σύνδεση, όμως εάν ξέρεις πως αυτή ήταν η σωστή απόφαση και για τους δύο, θα το ξεπεράσεις σχετικά πιο εύκολα, ακόμα και εάν βιώσεις μία περίοδο πένθους για αυτό που χάθηκε. Στην αντίθετη πλευρά, εάν ο σύντροφός σου ήταν εκείνος που έβαλε τελεία, αυτό μπορεί να επηρεάσει σε μεγαλύτερο βάθος την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου, την αυτοπεποίθησή σου και γενικότερα, την ψυχική σου υγεία, κάτι που θα σε δυσκολέψει στο να τον ξεπεράσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτό που «πρέπει» να θυμόμαστε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πως δε χρειάζεται να πιέσουμε τον εαυτό μας και δεν έχουμε κάτι να αποδείξουμε σε κανέναν. Όταν τελειώνει μία σχέση, στόχος είναι να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή την εμπειρία με τον πιο υγιή τρόπο που μπορούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, ώστε να μην αφήσει ψυχικά «κατάλοιπα» που θα μας δυσκολέψουν μελλοντικά στις επόμενες σχέσεις μας. Το κάθε άτομο έχει διαφορετικό ρυθμό με τον οποίο ξεπερνά κάθε δύσκολη φάση της ζωής του και εάν χρειάζεται να θρηνήσεις πριν προχωρήσεις, τότε αυτό είναι και το πιο υγιές για εσένα. Αρκεί να μην αγκιστρωθείς σε ένα παρελθόν που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ανάμνηση.

via GIPHY

Η ζωή πάντα προχωρά μπροστά, με όποια μικρή ή μεγαλύτερη απώλεια και εάν έχουμε και για να ξεκινήσει η θεραπευτική διαδικασία να θυμάσαι πως είναι οκ να στενοχωρηθείς, όμως οφείλεις να επικεντρωθείς στη φροντίδα του εαυτού σου χωρίς να φοβάσαι πως αυτό είναι εγωιστικό και να προσπαθήσεις να διατηρήσεις μία ισορροπημένη θεώρηση των πραγμάτων και της ζωής σου από’δω και στο εξής.

Πρακτικά μάλιστα, το να βάλεις συναισθηματική και σωματική απόσταση από την πρώην σχέση σου και τον πρώην σύντροφό σου είναι μία έξυπνη πρακτική, ενώ θα νιώσεις πως πραγματικά έχεις προχωρήσει όταν θα μπορείς να θυμάσαι τις όμορφες στιγμές σας χωρίς να πονάς, δε θα αποφεύγεις σημεία που μπορεί να βρεθείτε ή δραστηριότητες που είχατε κοινές, θα αισθάνεσαι πλήρης ως προσωπικότητα ακόμα και εάν το status σου είναι single, δε θα πονάει και μόνο η σκέψη του πρώην σου και φυσικά, θα νιώθεις έτοιμη να βγεις ξανά εκεί έξω και να ανοιχτείς στην προοπτική ενός νέου ανθρώπου.

 

Με πληροφορίες από healthlline.com