Πόσο υπερήφανος νιώθει ο Πατρινός για την Πάτρα

ΕΙΝΑΙ λοιπόν οι Πατρινοί ευχαριστημένοι από την πόλη τους; Ο αναγνώστης μπορεί να δώσει μια απάντηση για λογαριασμό του, σταθμίζοντας όμως και τις γνώμες που ακούει να κατατίθενται στην κοινωνική αγορά. Ο δήμαρχος Πατρέων, πάντως, δεν έχει ενδοιασμούς. Ο ίδιος πιστεύει, όπως είπε χθες, καταθέτοντας τις ευχές του μέσω της ραδιοφωνικής συχνότητας που έθεσε σε λειτουργία ο οργανισμός της «Πελοποννήσου», ότι επί των ημερών του ανέβηκε αποφασιστικά η αυτοπεποίθηση των δημοτών, εν μέρει λόγω του έργου της δημοτικής αρχής, εν μέρει λόγω της αγωνιστικού κλίματος που ενέπνευσαν ο δήμαρχος και η παράταξή του.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ της στιγμής- παραμονές Χριστουγέννων- να εμβαθύνουμε στο ερώτημα εάν οι εκτιμήσεις του κ. Πελετίδη είναι εύστοχες και σε ποιο βαθμό. Οι αντίπαλοί του διαφωνούν πάντως. Της παρούσης είναι, ενόψει του νέου έτους, μάλιστα, να συμφωνήσουμε ότι ο βαθμός υπερηφάνειας ενός πολίτη συνιστά πολιτικό μέγεθος: Η κοινωνική ψυχολογία, αφενός είναι καρπός των συνθηκών αλλά και της κουλτούρας μιας περιοχής, και σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από τις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. Αφετέρου, είναι σοβαρός παράγοντας πολυδιάστατων διεργασιών, άρα από τη φύση της έχει πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές επενέργειες. Που ξεκινούν από τη συμπεριφορά μας στον κοινόχρηστο χώρο και τη συμμετοχή μας στα ανακυκλωτικά προγράμματα και επεκτείνονται μέχρι την καταναλωτική μας συμπεριφορά, την ανταπόκριση των κοινωνικών κινημάτων, την εικόνα που μεταδίδουμε εμείς οι ίδιοι στο ευρύτερο περιβάλλον για την πόλη και τον τόπο.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να είναι στόχος για όλες τις δυνάμεις της περιοχής να ανέβει ο δείκτης αισιοδοξίας και ικανοποίησης των πολιτών για τη ζωή στην πόλη και την ατομική τους περιοχή. Περισσότερο χαμόγελο, ατομική και συλλογική αυτοεκτίμηση. Λιγότερη μεμψιμοιρία και μηδενισμός. Μεγαλύτερη υπερηφάνεια και καλύτερη επαφή με το παρελθόν, το παρόν, τον σφυγμό και την ταυτότητα της πόλης.