Πούτιν: Αρνείται ότι θα κάνει νέα επιστράτευση, άλλο δείχνουν τα προπαγανδιστικά βίντεο του Κρεμλίνου

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές στο μέτωπο, τα ρωσικά προπαγανδιστικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να προσελκύσουν τους Ρώσους άνδρες μέσω αφηγημάτων για τον πατριωτισμό ή για την ηθική.

Πούτιν

Το αμερικανικό Μέσο σημειώνει ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους Ρώσους να καταταγούν στις ένοπλες δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί ότι χρειάζεται περισσότερους νεοσύλλεκτους.

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές στο μέτωπο, τα ρωσικά προπαγανδιστικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα τις τελευταίες ημέρες επιχειρούν να προσελκύσουν τους Ρώσους άνδρες μέσω αφηγημάτων για τον πατριωτισμό ή για την ηθική.

«Καρφιά» για όσους έφυγαν από τη Ρωσία

Σε ένα από τα βίντεο, που αναρτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου, εμφανίζεται ένας νεαρός άνδρας που επιλέγει να πολεμήσει αντί να διασκεδάσει με τους άνδρες φίλους του και στη συνέχεια εκπλήσσει τους πάντες αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο με τα χρήματα που έβγαλε από το στρατιωτικό συμβόλαιό του.

Σε ένα άλλο βίντεο, που αναρτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, η πρώην φίλη ενός στρατιώτη εντυπωσιάζεται από το θάρρος του και τον ικετεύει να τα ξαναβρεί μαζί της. Ένα ακόμη παράδειγμα δείχνει έναν μεσήλικα άνδρα να εγκαταλείπει τη δουλειά του στο εργοστάσιο που δεν τον πληρώνει αρκετά για να υπογράψει στρατιωτικό συμβόλαιο και να πάει στο μέτωπο.

Οι τελευταίες «ορκισμένες παρθένες» της Αλβανίας που ζουν σαν άντρες

Ένα άλλο βίντεο δείχνει μια ομάδα 30άρηδων, ευκατάστατων Ρώσων ανδρών να φορτώνουν ένα αυτοκίνητο, ενώ ηλικιωμένες γυναίκες τους ρωτούν πού πηγαίνουν. Ένας από τους άνδρες απαντά: «Στη Γεωργία. Για πάντα». Όταν μια γυναίκα χύνει μια σακούλα με ψώνια, οι άνδρες απλά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και φεύγουν, αντί να βοηθήσουν, ενώ νεότεροι Ρώσοι άνδρες σπεύδουν να μαζέψουν τα ψώνια. «Τα αγόρια έφυγαν, οι άντρες έμειναν», καταλήγει μία από τις ηλικιωμένες γυναίκες.

«Διέξοδο από τη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα»

Πολλά από τα βίντεο απεικονίζουν τον πόλεμο ως διέξοδο των ανδρών από τη ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα της κατανάλωσης βότκας, της φτώχειας και της αδυναμίας. Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να εμφανίζονται αναφορές και καταγγελίες για ελλείψεις σε προμήθειες και εξοπλισμό στον ρωσικό στρατό, σημειώνει το CNN.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τις μητέρες των επιστρατευμένων τον Νοέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να σκοτωθείς πολεμώντας για την πατρίδα από το να πίνεις βότκα μέχρι θανάτου.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν ανακοίνωσε μια «μερική» στρατιωτική επιστράτευση, κατά την οποία επιστρατεύτηκαν περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία, καθώς ο πόλεμός στην Ουκρανία είχε «βαλτώσει». Ο ακριβής αριθμός των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν πολεμώντας στην Ουκρανία δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

Χιλιάδες άνδρες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία για να αποφύγουν τη στράτευση και οι φόβοι για μια δεύτερη επιστράτευση το νέο έτος αυξάνονται.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής των ευρασιατικών χωρών στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, ο Πούτιν προσπάθησε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπήρχαν σχέδια για πρόσθετη επιστράτευση.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέο γύρο επιστράτευσης, ο Πούτιν είπε: «Δεν υπάρχουν τέτοιοι παράγοντες σήμερα, δεν τους συζητάμε. Σας είπα, 300.000 κλήθηκαν στο πλαίσιο της επιστράτευσης. Επιτρέψτε μου να επαναλάβω για άλλη μια φορά 150.000 (σ.σ. έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία). Από αυτούς, λίγο περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται σε μονάδες μάχης».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αναφορές για συνεχιζόμενες ελλείψεις στρατιωτικού εξοπλισμού στις γραμμές του μετώπου, ο Πούτιν δήλωσε ότι συνεργάζεται στενά με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ότι το ζήτημα επιλύεται.