Πούτιν: Επιμένει στην πυρηνική απειλή, την ώρα που οι νέοι Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα – ΒΙΝΤΕΟ
Πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια στους άνδρες που φεύγουν από τη Ρωσία
H Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει» και κατηγορώντας τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του. Όλα αυτά στο διάγγελμά του με το οποίο ανακοίνωσε μερική επιστράτευση στη Ρωσία.
Χθες οι πυρηνικές απειλές συνεχίστηκαν από τη Μόσχα, με τον πρώην πρόεδρο της Ρωσία Ντμίτρι Μεντβέντεφ να δηλώνει πως οποιαδήποτε όπλα υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Μόσχας, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση ουκρανικών εδαφών που θα ενσωματωθούν στη Ρωσία.
Ο Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε πως τα δημοψηφίσματα, τα οποία οργανώνονται από διορισμένες από τους Ρώσους διοικήσεις και από τις αυτονομιστικές αρχές σε μεγάλα υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού εδάφους, θα λάβουν χώρα και πως «δεν υπάρχει επιστροφή».
«Οι δημοκρατίες του Ντονμπάς (το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ) και άλλα εδάφη θα γίνουν δεκτές στη Ρωσία».
Ο Μεντβέντεφ είπε πως η προστασία όλων των εδαφών θα ενισχυθεί σημαντικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και πρόσθεσε: «Η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως όχι μόνο δυνατότητες επιστράτευσης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, περιλαμβανομένων στρατηγικών πυρηνικών όπλων και όπλων τα οποία βασίζονται σε νέες αρχές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτή την προστασία».
Τα δημοψηφίσματα που αναμένεται να διεξαχθούν σε υπό ρωσική κατοχή τμήματα του ουκρανικού Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και των επαρχιών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, καθώς και σε ένα τμήμα της επαρχίας Μικολάιφ, από αύριο, Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, αναμένεται ευρέως να εγκρίνουν με μεγάλη πλειοψηφία την ένταξή τους στη Ρωσία.
Οι ψηφοφορίες, που οργανώνονται ελάχιστες μέρες μετά την εξαγγελία τους και υπό στρατιωτική κατοχή, καταγγέλλονται ως ψευδοδημοψηφίσματα από το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους του.
Αν γίνουν επίσημα δεκτά στη Ρωσική Ομοσπονδία, τα κατεχόμενα εδάφη, όπου οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν αποκτήσει ρυθμό τις τελευταίες εβδομάδες, θα έχουν το δικαίωμα, βάσει του πυρηνικού δόγματος της Μόσχας, προστασίας από ρωσικά πυρηνικά όπλα.
Η Μόσχα δεν ελέγχει πλήρως καμία από τις τέσσερις περιοχές τις οποίες αναμένεται να προσπαθήσει να προσαρτήσει, με περίπου μόνο το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 66% εκείνης της Ζαπορίζια να κατέχονται από τον ρωσικό στρατό.
Ο Μεντβέντεφ διατυπώνει συχνά επιθετικές δηλώσεις κατά της Δύσης και της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες, υπογραμμίζοντας τη μεταστροφή του, από φιλελεύθερος πολιτικός με δυτική σκέψη ως πρόεδρος το 2008-2012, σε γεωπολιτικό «γεράκι».
Πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια στους άνδρες που φεύγουν από τη Ρωσία
Την ίδια ώρα, από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας φθάνουν ειδήσεις ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από τη Ρωσία για το εξωτερικό. Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.
Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ’ επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.
Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.
This is what is happening now on the border between #Russia and #Georgia.
Video: Ekho Kavkaza pic.twitter.com/3eFznx3dvf
— NEXTA (@nexta_tv) September 21, 2022
Ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, παρότι οι διατυπώσεις στο διάταγμα είναι ασαφείς και στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.
"I am not going to die for Putin."
More than 1,300 people from 38 cities in Russia were detained after street protests against the "partial mobilization" policy announced by President Vladimir Putin that would press 300,000 into military service. https://t.co/QfcsbSTwmo pic.twitter.com/cgBvUCftrj
— The New York Times (@nytimes) September 22, 2022
Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές των εισιτηρίων. Επίσης, αναφέρεται ότι στις εξόδους στα σύνορα με άλλες χώρες έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο διεθνή πρακτορεία.
10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό
Σχεδόν 10.000 άνθρωποι προσφέρθηκαν εθελοντικά να στρατολογηθούν για την επίθεση στην Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες, μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση, ανακοίνωσε χθες το ρωσικό γενικό επιτελείο.
«Κατά την πρώτη ημέρα της μερικής επιστράτευσης, περίπου 10.000 πολίτες πήγαν από μόνοι τους σε τμήματα της στρατιωτικής αστυνομίας, χωρίς να περιμένουν την κλήση τους», τόνισε στο πρακτορείο Interfax ο Βλαντιμίρ Τσιμλιάνσκι, εκπρόσωπος του επιτελείου.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της Μόσχα Σεργκέι Σομπιάνιν υπέγραψε διάταγμα που αφορά την οικονομική υποστήριξη των Μοσχοβιτών που θα επιστρατευθούν όπως και των ξένων πολιτών που θα υπογράψουν ανάλογη σύμβαση.
Σύμφωνα με το διάταγμα, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του δημάρχου, όσοι κληθούν για να συμμετάσχουν στη μερική επιστράτευση, θα λαμβάνουν 50.000 ρούβλια (844,2 ευρώ) μηνιαίως. Σε περίπτωση που τραυματισθούν ελαφρά θα λαμβάνουν εφάπαξ αμοιβή 500.000 ρουβλίων (8.442 ευρώ) και σε περίπτωση που υποστούν βαρύ τραυματισμό θα λαμβάνουν εφάπαξ 1.000.000 ρουβλίων.
Σε περίπτωση θανάτου η οικογένεια του στρατιώτη θα λάβει 3 εκατομμύρια ρούβλια (50.653 ευρώ).
Οι ξένοι πολίτες που θα υπογράψουν σύμβαση θα λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές.
«Η καταστολή στη Ρωσία πέρασε σε νέο επίπεδο»
Ο απροκάλυπτος διωγμός της κοινωνίας των πολιτών από το ρωσικό κράτος έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.
Η καταστολή της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητων οργανώσεων έφθασε σε νέα κορύφωση τους τελευταίους μήνες, αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κείμενο.
«Η βασική στρατηγική των ρωσικών αρχών είναι χτισμένη πάνω στον εκφοβισμό», εξήγησε η γερμανίδα δικηγόρος Αγγέλικα Νίσμπεργκερ, παρουσιάζοντας την έκθεση που συνέταξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, την πόλη όπου έχει την έδρα του ο ΟΑΣΕ.
Στην κυρία Νίσμπεργκερ ανατέθηκε τον Ιούλιο από τις 38 από τις 57 χώρες μέλη του Οργανισμού να συντάξει έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Ρωσία.
Η Μόσχα αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί της και δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει στην επικράτεια της Ρωσίας.
Η έρευνα που έκανε η νομικός βασίστηκε σε συνεντεύξεις με αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, πρώην και νυν ρώσους αξιωματούχους, που δεν κατονομάζονται στην έκθεση για την προστασία τους.
Στην έκθεσή της τονίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί απευθείας έλεγχο σε όλες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη χώρα.
Αρκετοί νόμοι κατασταλτικού χαρακτήρα καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν αφότου άρχισε τη δεύτερη θητεία του, το 2012, σύμφωνα με την κυρία Νίσμπεργκερ.
Η προπαγάνδα και η βία δημιουργούν «κλίμα φόβου και εκφοβισμού», σημείωσε η ίδια.
Η νομικός συνέστησε ο ΟΑΣΕ να προσφέρει υποστήριξη σε ρώσους δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους που εγκατέλειψαν τη χώρα για την ασφάλειά τους. Πρότεινε ακόμη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη να ονομάσει ειδικό παρατηρητή για την κατάσταση στη Ρωσία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News