Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ Αχαΐας: Ολονύχτιο θρίλερ για την προεδρία
Η συμμετοχή καταγράφηκε ικανοποιητική
Σε πραγματικό θρίλερ εξελισσόταν μέχρι αργά χθες τη νύχτα η εκλογική αναμετρηση για την ανάδειξη προέδρου στη ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας, καθώς η «μάχη» μεταξύ του νυν προέδρου Αντώνη Κουνάβη και του Μάκη Κατσιγιάννη παρουσίαζε μεγάλες διακυμάνσεις ανάμεσα στη φυσική και την ηλεκτρονική κάλπη. Ο κ. Κουνάβης επικρατούσε καθαρά στη δια ζώσης ψηφοφορία σε όλα τα μεγάλα εκλογικά τμήματα του νομού, καταγράφοντας σαφές προβάδισμα από νωρίς. Την ίδια στιγμή, όμως, ο κ. Κατσιγιάννης σημείωνε ισχυρή επίδοση στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, στην οποία μάλιστα δόθηκε παράταση μίας ώρας – έως τις 8 το βράδυ – ώστε να ολοκληρωθούν όλα τα αιτήματα πρόσβασης στο σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Κουνάβης τα μεσάνυχτα προηγούνταν κατά 1200 περίπου ψήφους στην φυσική κάλπη, αλλά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στο Αίγιο, στην Κάτω Αχαϊα και στο Γ2 τμήμα του Νότιου Τομέα.
Από την άλλη πλευρά, ο Μάκης Κατσιγιάννης, σύμφωνα με πληροφορίες προηγούνταν στην ηλεκτρονική κάλπη με 2921 ψήφους έναντι 1527 του Αντώνη Κουνάβη.
Η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη προέδρων και συμβουλίων στις ΔΕΕΠ, στις ΔΗΜΤΟ, καθώς και των συνέδρων ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου, ήταν από το πρωί εξαιρετικά υψηλή. Σε όλα τα εκλογικά τμήματα της Πάτρας αλλά και των υπολοίπων περιοχών του νομού επικράτησε έντονη κινητικότητα, με μέλη να προσέρχονται αδιάκοπα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αχαΐα κατέγραψε νέο ρεκόρ οργανωμένης βάσης, φτάνοντας τις 18.000 ενεργές εγγραφές και επανεγγραφές. Από αυτά, τα 11.520 μέλη είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν δια ζώσης, ενώ 6.580 επέλεξαν την ηλεκτρονική ψήφο, δείγμα της στροφής μεγάλου μέρους των μελών στις νέες διαδικασίες που έχει υιοθετήσει το κόμμα. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και έκλεισαν στις 7 το απόγευμα.
Μετά το κλείσιμο της διαδικασίας ξεκίνησε η καταμέτρηση, που γρήγορα απέκτησε χαρακτήρα αναμέτρησης… δύο ταχυτήτων. Οι πρώτες εκτιμήσεις έδειχναν ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή, με περισσότερα από 10.000 μέλη να έχουν ψηφίσει δια ζώσης σε όλο τον νομό. Στην Αιγιάλεια, μάλιστα, η προσέλευση έφτασε τους 1.650 ψηφοφόρους, αριθμός που ξεπερνά τις αντίστοιχες συμμετοχές προηγούμενων εκλογικών διαδικασιών.
Η τελική διαμόρφωση του αποτελέσματος αναμενόταν να κριθεί αργά μέσα στις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς η μάχη μεταξύ φυσικής και ηλεκτρονικής κάλπης παρέμενε εξαιρετικά σφιχτή.
Παρά τη γενικά ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, η ηλεκτρονική ψηφοφορία παρουσίασε κάποια προβλήματα, καθώς χρήστες κατήγγειλαν δυσλειτουργίες στην πλατφόρμα και αδυναμία λήψης ή επαλήθευσης του κωδικού OTP. Τα τεχνικά αυτά ζητήματα στέρησαν από ορισμένα μέλη τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, προκαλώντας εύλογο προβληματισμό.
Ο Αντώνης Κουνάβης διατηρούσε καθαρό προβάδισμα στις κάλπες.
Ωστόσο, στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, ο Μάκης Κατσιγιάννης εμφάνισε ευρύ προβάδισμα.
Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά φαίνεται ότι ο Μάκης Κατσιγιάννης θα είναι ο νέος πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας.
Πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Αιγιάλειας η Ελισάβετ Πίκουλα Μπομποτσιάρη
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση των δια ζώσης ψήφων για τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας στο Αίγιο, με την Ελισάβετ Πίκουλα Μπομποτσιάρη σε συνδυασμό με τις ηλεκτρονικές ψήφους να κόβει πρώτη το νήμα με 19 ψήφους διαφορά.
Συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στην οποία ψήφισαν συνολικά 900 μέλη, ο Ανδρέας Σοφέτης προηγήθηκε με 133 ψήφους, ωστόσο στη δια ζώσης ψηφοφορία έγινε η ανατροπή με την Ελισάβετ Πίκουλα Μπομποτσιάρη να “παίρνει κεφάλι” με 152 ψήφους διαφορά, στους 1631 ψηφίσαντες και να εκλέγεται πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Αιγιαλείας για την επόμενη τριετία.
Τα εκλογικά κέντρα στην Αχαΐα
Όπως ανακοίνωσε η Γραμματεία Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας, τα εκλογικά τμήματα που λειτούργησαν ήταν τα εξής:
-
Κέντρο Πόλεως Πάτρας: Στρούμπειο – 2ο Δημοτικό Σχολείο (4 τμήματα)
-
Βόρειος Τομέας Πάτρας: 34ο Δημοτικό Ανθούπολης (3 τμήματα)
-
Νότιος Τομέας Πάτρας: 5ο Γυμνάσιο Πατρών (3 τμήματα)
-
Ερύμανθος: Δημαρχείο Χαλανδρίτσας
-
Δυτική Αχαΐα: Γυμνάσιο Κάτω Αχαΐας (3 τμήματα)
-
Καλάβρυτα: ΚΕΠ Αγίου Αλεξίου 35
-
Κλειτορία: ΚΕΠ Κλειτορίας
-
Αιγιαλεία: Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» (3 τμήματα)
Οι ψηφοφόροι παρέλαβαν τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια:
-
για τη ΔΕΕΠ,
-
για τις ΔΗΜ.ΤΟ.,
-
για τους συνέδρους.
Οι «267» στη μάχη του σταυρού
Συνολικά 267 υποψήφιοι συμμετέχουν στην εσωκομματική διαδικασία σε όλη την Αχαΐα.
Σε όλες τις οργανώσεις κατέβηκαν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι πρόεδροι, ενώ στη Δυτική Αχαΐα καταγράφηκαν τρεις.
Μέγιστος αριθμός σταυρών ανά οργάνωση
-
ΔΕΕΠ Αχαΐας: 5
-
ΔΗΜ.ΤΟ. Αιγιαλείας: 4
-
ΔΗΜ.ΤΟ. Καλαβρύτων: 3
-
ΔΗΜ.ΤΟ. Βορείου Τομέα: 3
-
Κέντρο Πόλεως Πατρών: 5
-
ΔΗΜ.ΤΟ. Νοτίου Τομέα: 3
-
Ερύμανθος: 2
-
Δυτική Αχαΐα: 3
Για τους συνέδρους επιτρέπονται έως 8 σταυροί.
Νέο ρεκόρ μελών – Πόσοι είχαν δικαίωμα ψήφου
Η Αχαΐα καταγράφει φέτος ιστορικό ρεκόρ εγγεγραμμένων μελών: 18.000 πολίτες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν.
Από αυτούς:
-
11.520 δήλωσαν συμμετοχή για δια ζώσης ψηφοφορία
-
6.580 επέλεξαν την ηλεκτρονική διαδικασία
Η διαδικασία συνεχίζεται ομαλά και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται αργότερα μέσα στη βραδιά.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
