Πρυτανικές Εκλογές – Μπούρας: Πρώτος στις κάλπες ο πρύτανης
Οι εκλογές του Συμβουλίου Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η ισοψηφία με τον Ν. Καραμάνο και… η διπλή ψήφος – Σε μία σχολή εξελέγη υποψήφιος με πολύ λιγότερες ψήφους από άλλον συνυποψήφιό του που αποκλείστηκε από τον αλγόριθμο
Πρώτο σε ψήφους ανέδειξε η χθεσινή κάλπη για τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών, τον νυν πρύτανη Χρήστο Μπούρα.
Ωστόσο έδωσε ισοψηφία στον αριθμό των εκλεγμένων μελών με τον πρώην αντιπρύτανη καθηγητή του Τμήματος Χημείας Νίκο Καραμάνο που ήρθε δεύτερος, αλλά καταλαμβάνει τρεις από τις έξι θέσεις στα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
Αυτό από μόνο του οδηγεί σε αδιέξοδο για την ανάδειξη του νέου πρύτανη. Κι αυτό διότι τα έξι εκλεγμένα μέλη θα κληθούν να ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου πρύτανη.
Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Καραμάνος, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, ανακοίνωσε και τους άλλους έξι υποψηφίους που συγκροτούσαν την ομάδα του. Ετσι εκλέγονται η Χριστίνα Καλογεροπούλου από τη Σχολή Επιστημών Υγείας και ο Βασίλειος Βουτσινάς από τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης.
Αντίθετα ο κ. Μπούρας δεν είχε ανακοινώσει ομάδα πλην της δικής του υποψηφιότητας. Ωστόσο φέρονται να ανήκουν στον κύκλο του ο Βασίλειος Κόμης από τη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ο Γεώργιος Σαλάχας από τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.
Ο κ. Μπούρας λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και ερωτηθείς σχετικά από την «Π», δήλωσε ότι: «Αισθάνομαι ένας από τους έξι που εξέλεξε η πανεπιστημιακή κοινότητα. Από κει και πέρα, με σεβασμό στο σύνταγμα και στον νόμο θα κάνω αυτά που προβλέπονται». Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που με τίμησαν με την ψήφο τους και θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης τους».
Αντίστοιχα επιχειρήσαμε να έχουμε και την άποψη του κ. Καραμάνου, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Η Σχολή που δεν κατάφερε τελικά να εκλέξει μέλος ήταν αυτή των Επιστημών Αποκατάστασης της Υγείας.
ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Και στο Πανεπιστήμιο Πατρών με τη χθεσινή εκλογική διαδικασία αποδείχτηκε η πολυπλοκότητα του εκλογικού συστήματος Κεραμέως. Αυτό είχε καταγραφεί στις αντίστοιχες εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αυτός ήταν και ο λόγος που νυν υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης έχει εντάξει στο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διάταξη που προβλέπει ο πρώτος σε ψήφους να έχει διπλή ψήφο κι έτσι να αντιμετωπίζεται το αδιέξοδο της ισοψηφίας. Αν τελικά ψηφιστεί ο νόμος την Παρασκευή με αναδρομική ισχύ μπορεί να δώσει τη δυνατότητα αυτή στον κ. Μπούρα.
ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ
Πέραν αυτού, η όλη διαδικασία και ο αλγόριθμος των εκλογών είναι ιδιαίτερα περίπλοκος. Για παράδειγμα, αναζητούσαμε χθες να πληροφορηθούμε τις ψήφους με τις οποίες εκλέγεται ο καθένας, αλλά κανείς δεν ήταν σε θέση να μας πει ένα ξεκάθαρο νούμερο. Επίσης, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι σε μία σχολή εξελέγη υποψήφιος με πολύ λιγότερες ψήφους από άλλον συνυποψήφιό του που αποκλείστηκε από τον αλγόριθμο. Μάλιστα χρειάστηκε τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής να αναζητήσουν εξηγήσεις από τους αρμοδίους του ηλεκτρονικού συστήματος.
Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Τα έξι εσωτερικά μέλη θα επιλέξουν με μυστική́ ψηφοφορία και κατά πλειοψηφία πέντε εκ των υποψηφίων που κρίνουν ως καταλληλότερα για την πλήρωση των θέσεων των εξωτερικών μελών.
Το Συμβούλιο Διοίκησης αποτελείται από́ 11 μέλη (6 εσωτερικά και 5 εξωτερικά) τα οποία ακολούθως θα εκλέξουν τον πρύτανη, ο οποίος θα προέρχεται από τα εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News