Ψηλά στις αυτοκτονίες η Δυτική Ελλάδα – Αυξάνονται στις ηλικίες 45-55

Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά. Η πλειοψηφία των αυτοχείρων στη Δυτική Ελλάδα είναι άντρες.

 

Δυτική

H 10η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τη Διεθνή Ενωση για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η κοινή γνώμη με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού στα πεδία της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

Σε υψηλή θέση παραμένει η Δυτική Ελλάδα σε αυτοκτονίες, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου για το έτος 2021 έως και σήμερα και στην Περιφέρειά μας παρουσιάζει μία σταθερά αυξητική τάση, σε σύγκριση με τις αυτοκτονίες που καταγράφηκαν το 2020.

 

Τα παραπάνω στοιχεία μάς τα διέθεσε η υπεύθυνη των Μονάδων Ψυχικής Υγείας «Υπατία», Χριστίνα Μάλφα με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. «Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2018 αυτοκτόνησαν 567 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των αυτοκτονιών φαίνεται να παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική τάση τα έτη 2019, 2020 και 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητήριου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ» μας είπε η κ. Μάλφα.

Το έτος που διανύουμε παρουσιάζει μία σταθερά αυξητική τάση «με την πλειοψηφία των αυτοχείρων να ήταν άντρες παραγωγικής ηλικίας από 45 έως 55, με την κυριότερη μέθοδο αυτοκτονίας τον απαγχονισμό ακολουθώντας η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός» αναφέρει η κ. Μάλφα και προσθέτει:
«Η αυτοκτονία είναι ένα μείζον πρόβλημα της δημόσιας υγείας και ως τέτοιο αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Δυνητικά αφορά τον καθένα, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή κοινωνικοοικονομικής τάξης».

Η ΚΛΙΜΑΚΑ
Η ΚΛΙΜΑΚΑ με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας λειτουργεί από το 2007, την Εθνική Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.
Απευθύνεται σε:
⦁ Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
⦁ Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
⦁ Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
⦁ Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια, ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία εντάσσεται από τον Απρίλιο του 2012 στο πλαίσιο του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, το οποίο λειτουργεί από την ΚΛΙΜΑΚΑ, με την υποστήριξη του υπουργείου Υγείας. Στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, ειδικά εκπαιδευμένοι, επαγγελματίες ψυχικής υγείας αναλαμβάνουν την θεραπευτική αντιμετώπιση ατόμων που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά.

Οπως αναφέρει η κ. Μάλφα: «Πάγιο αίτημά μας είναι η κατάρτιση Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Σε μια προσπάθειά μας για την ενεργοποίηση του γενικού πληθυσμού, αναπτύσσουμε ολοκληρωμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών πανελλαδικά αλλά και στην Πάτρα για την αναγκαιότητα ανάπτυξης μέτρων για την πρόληψη της αυτοκτονίας, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την πρόληψη της αυτοκτονίας».

 

Μονάδες της ΚΛΙΜΑΚΑ στην Πάτρα

Οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας της ΚΛΙΜΑΚΑ στην Πάτρα «Υπατία» και «Σεμέλη», όπως μας εξηγεί η κ. Μάλφα εκτός από την υποστήριξη ατόμων με ψυχικές νόσους μέσω της λειτουργίας των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, παρέχουν και υπηρεσίες συμβουλευτικής αλλά και ευαισθητοποίησης των πολιτών στα ζητήματα προαγωγής της ψυχικής υγείας. Παράλληλα, στο πλαίσιο του έργου του Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ αναπτύσσουν σύνολο δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των πολιτών και επαγγελματικών φορέων της Πάτρας για το ζήτημα της πρόληψης της αυτοκτονίας και των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

ΔΡΑΣΕΙΣ
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, θα αναπτυχθούν διάφορες δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Πάτρας. Σήμερα το πρωί, στο κέντρο της πόλης θα γίνεται ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη της αυτοκτονίας  με έντυπο υλικό ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ραδιοφωνικές εκπομπές στον ΚΛΙΜΑΞ plus radio από μέλη των Μονάδων μας και διάφορα άλλα δρώμενα (τηρώντας τα μέτρα πρόληψης για COVID-19). Ακολούθως στις 14.00,  θα πραγματοποιηθεί Διαδικτυακή Ανοιχτή Επικοινωνία – Webinar με θέμα: «Πρόληψη της Αυτοκτονίας & Αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές».
(Zoom link εκδήλωσης: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_2D65MKyGTH2GLLehBci98w )