Ρεκόρ ελέγχων στη Δυτική Ελλάδα: Σαφάρι ΕΦΕΤ στα τρόφιμα
Το 10% των επιχειρήσεων με σοβαρές παραβάσεις. Στο στόχαστρο παρασκευαστές και λιανική

Αυξημένη ήταν η δραστηριότητα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας του ΕΦΕΤ κατά το 2024, καθώς πραγματοποιήθηκαν 948 έλεγχοι, έναντι 750 που είχαν προγραμματιστεί, υπερκαλύπτοντας τον αρχικό στόχο κατά 126,4%.
Οι έλεγχοι αφορούσαν κυρίως τακτικές διαδικασίες (705 έλεγχοι ή 74,4%), ενώ υπήρξαν 57 περιπτώσεις ελέγχου που προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες (6,0%) και 7 περιπτώσεις που ήταν κινητοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συστήματος Συναγερμού για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (ACN). Σημαντικό αριθμό αποτέλεσαν και οι επανέλεγχοι (179 ή 18,9%).
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στις βασικές κατηγορίες δραστηριότητας της περιοχής: Παρασκευαστές/Συσκευαστές (30,2%), Παρασκευαστές Λιανικής (25,2%), Λιανικό εμπόριο (27,4%), ενώ μικρότερη έμφαση δόθηκε σε τομείς όπως η Αποθήκευση & Διανομή (7,2%), η Παροχή Υπηρεσιών (9,1%), και άλλες δραστηριότητες (0,9%).
Αναλυτικότερα, από τους 286 ελέγχους στους Παρασκευαστές/Συσκευαστές, οι 140 (49,0%) αφορούσαν ζωικά τρόφιμα, οι 104 (36,4%) φυτικά τρόφιμα και οι 42 (14,7%) σύνθετα προϊόντα.
Από τις 769 εγκαταστάσεις που ελέγχθηκαν συνολικά, οι 77 (10,0%) κρίθηκαν μη συμμορφούμενες. Από αυτές, οι 21 αφορούσαν Παρασκευαστές Λιανικής (27,3%).
Οι βασικές κατηγορίες παραβάσεων που καταγράφηκαν ήταν:
@ Μη τήρηση κανόνων υγιεινής (26,1%),
@ Ανεπάρκεια ή μη εφαρμογή συστημάτων HACCP (15,8%),
@ Προβλήματα επισήμανσης και παρουσίασης τροφίμων (16,0%),
@ Διάθεση μη ασφαλών τροφίμων (9,4%),
@ Ζητήματα νοθείας/απάτης (3,6%),
@ Αλλες παραβάσεις (29,1%).
Οι παραβάσεις της κατηγορίας «Αλλες» περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπως υπέρβαση ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας, έλλειψη ιχνηλασιμότητας, μη τήρηση ειδικών συνθηκών υγιεινής και λανθασμένη χρήση του σήματος αναγνώρισης.
Η γενική συμμόρφωση των επιχειρήσεων με την κείμενη νομοθεσία ανήλθε σε 89,6%, με τη μη συμμόρφωση να φτάνει το 10,4%, ποσοστό που κατατάσσει την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας στην 4η θέση μεταξύ των 9 περιφερειακών διευθύνσεων του ΕΦΕΤ.
Εστιάζοντας στην κατανομή των μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων ανά Περιφερειακή Διεύθυνση, παρατηρείται, σε απόλυτο αριθμό, τρεις Περιφερειακές Διευθύνσεις υπερβαίνουν το συνολικό ποσοστό μη συμμόρφωσης ενώ μία βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό.
Όσον αφορά την δραστηριότητα, η οποία εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων, αυτή είναι η κατηγορία των Παρασκευαστών/Συσκευαστών. Ακολουθούν οι επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών και Λιανικής.
Σχετικά με τα είδη των μη συμμορφώσεων, η Γενική Υγιεινή παραμένει πρώτη με ποσοστό 26,1% επί του συνολικού αριθμού μη συμμορφώσεων ενώ η ανεπάρκεια/μη εφαρμογή συστημάτων αυτοελέγχου HAACP και η επισήμανση κυμαίνονται στα ίδια ποσοστιαία επίπεδα του 16%. Θα πρέπει να τονισθεί ότι μεγάλο μέρος των μη συμμορφώσεων της κατηγορίας «Άλλες» της τάξης του 29,1%, αφορά σε τρόφιμα τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως μη ασφαλή (π.χ. λόγω υπέρβασης της ημερομηνίας ελάχιστης διατηρησιμότητας). Επίσης εμφανίζουν ιδιαίτερη αύξηση οι περιπτώσεις μη ύπαρξης ιχνηλασιμότητας, μη τήρησης των ειδικών συνθηκών υγιεινής και μη ορθής διαχείρισης του σήματος αναγνώρισης. Τέλος, θα πρέπει να μνημονευθεί η εντυπωσιακή αύξηση των περιπτώσεων ύπαρξης νοθευμένων τροφίμων (3,6%).
Είδος Ελέγχου Αριθμός / Ποσοστό
Τακτικοί 705 (74,4%)
Από Καταγγελίες 57 (6,0%)
Μέσω ACN (Συναγερμός ΕΕ) 7 (0,7%)
Επανέλεγχοι 179 (18,9%)
Δραστηριότητα Αριθμός / Ποσοστό
Παρασκευαστές / Συσκευαστές 286 (30,2%)
Παρασκευαστές Λιανικής 239 (25,2%)
Λιανικό Εμπόριο 260 (27,4%)
Αποθήκευση & Διανομή 68 (7,2%)
Παροχή Υπηρεσιών 86 (9,1%)
Άλλες Δραστηριότητες 9 (0,9%)
Κατηγορία Τροφίμου Αριθμός / Ποσοστό
Ζωικά Τρόφιμα 140 (49,0%)
Φυτικά Τρόφιμα 104 (36,4%)
Σύνθετα Τρόφιμα 42 (14,7%)
Κατηγορία Αριθμός / Ποσοστό
Σύνολο Εγκαταστάσεων που Ελέγχθηκαν 769
Μη Συμμορφούμενες Εγκαταστάσεις 77 (10,0%)
➤ Από αυτές: Παρασκευαστές Λιανικής 21 (27,3% των μη συμμορφούμενων)
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News