RGC: Γυναίκα στον σύγχρονο κόσμο – Τα στερεότυπα και τα βιώματα καταξιωμένων επαγγελματικά γυναικών
Η συζήτηση εξελίχθηκε μεταξύ πολύ σημαντικών και καταξιωμένων επαγγελματικά γυναικών της χώρας οι οποίες μετέφεραν αυτό που βιώνουν καθημερινά στους χώρους που δραστηριοποιούνται σε σχέση με τα στερεότυπα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξελίχθηκε η συζήτηση που είχε ως θέμα: «Γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο: Ισότητα, Δύναμη, Αλλαγή».
Η συζήτηση εξελίχθηκε μεταξύ πολύ σημαντικών και καταξιωμένων επαγγελματικά γυναικών της χώρας οι οποίες μετέφεραν αυτό που βιώνουν καθημερινά στους χώρους που δραστηριοποιούνται σε σχέση με τα στερεότυπα. Απαντώντας στο ερώτημα της συντονίστριας του πάνελ Στέλλας Κάσδαγλη, Ιδρύτριας του Women On Top, τι είναι αυτό που τις θυμώνει σε σχέση με τα στερεότυπα που βιώνουν απάντησαν:
Άννα Ευθυμίου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: «Ημουν υποψήφια ενώ ήμουν έγκυος. Είχα αποφασίσει να πάω όσο με πάει το σώμα μου. Ομως από την άλλη πλευρά έβλεπα ότι άλλοι με αντιμετώπιζαν θετικά που το τολμούσα αλλά άλλοι έλεγαν ”τι θέλει αυτή τώρα γιατί δεν κάθεται σπίτι της”. Το πιο ουσιώδες είναι να είμαστε ενωμένες και στο πλαίσιο μιας δικτύωσης που θα παρέχει ουσιαστική στήριξη να μάθουμε να διεκδικούμε. Να δράσουμε ως μία γροθιά. Το υπουργείο Εργασίας είναι επικεντρωμένο στη μείωση της ανεργίας των γυναικών με στοχευμένες πολιτικές. Ετσι από το 2019 το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί σε ποσοστό 50%. Δηλαδή από το 22,9% σήμερα είναι 11%.Επίσης η επέκταση της άδειας μητρότητας, η αύξηση των θέσεων σε βρεφονηπιακούς και πολλά άλλα έρχονται να ενισχύσουν τη γυναίκα στον πολλαπλό ρόλο που επιτελεί».
Σοφία Κουνενάκη – Εφραίμογλου, Α’ Αντιπρόεδρος, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών: «Ακόμα και σήμερα επικρατεί η άποψη ότι οι γυναίκες δεν κάνουν για θέσεις και επαγγελματικούς ΄χώρους που αφορούσε οικονομικά, διεθνή θέματα, πολιτική, χρηματοοικονομικά, κ.ά΄. Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των γυναικών που προσκαλούνται σε ενημερωτικές εκπομπές είναι μόνο 24%. Οταν δε το θέμα των εκπομπών είναι πολιτική ή οικονομικά το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 15 %. Είδαμε και βλέπουμε εμείς στην επιχειρηματικότητα ότι οι γυναίκες είναι δύσκολο να βρουν χρηματοδότηση. Οκτώ στις 10 βρίσκουν κεφάλαια από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Δεν θέλουμε λοιπόν ούτε οι νέες κοπέλες να επιλέγουν με βάση αυτό το επάγγελμά τους. Πρέπει να προβάλλουμε πρότυπα. Πρέπει να υπάρχει ορατότητα των γυναικών που δραστηριοποιούνται σε αυτό που λέμε ανδροκρατούμενος επαγγελματικός κλάδος. Εγώ κατέβαλα τη διπλάσια προσπάθεια για να γίνω αποδεκτή από τους άλλους διότι δραστηριοποιούμαι σε ανδροκρατούμενους χώρους».
Βενετία Κουσία, Εκτελεστική Διευθύντρια, Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας Ελλάδας: «Με θυμώνει ότι όλες οι γυναίκες είμαστε θυμωμένες είτε το δείχνουμε είτε όχι. Φυσικά ο θυμός είναι κινητοποιός δύναμη. Φυσικά προέρχεται από την ελλιπή αυτοεκτίμηση και γι’ αυτό κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα. Και με θυμώνει που τα τελευταία 65 χρόνια συνεχίζουμε να μιλάμε για τη θέση της γυναίκας. Εχουμε πολύ λίγα πράγματα για να περηφανευόμαστε. Πιστεύω ότι πρέπει ο καθένας μας στον επαγγελματικό του χώρο να σέβεται τον άλλο και δη όταν είσαι επικεφαλής σε μία ομάδα. Οταν υπάρχει σεβασμός όλα αυτά είναι λυμένα».
Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Navigator Shipping Consultants : «Με θυμώνει ότι δεν συνεργαζόμαστε. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η ισχύς εν τη ενώσει. Και σε αυτή τη χώρα έχουμε δοκιμαστεί σε πάρα πολλά πράγματα. Γνωρίζουμε πλέον που πατάμε. Για παράδειγμα η επιχειρηματικότητα είναι μία. Δεν λέμε άνδρας ή γυναίκα. Είναι σημαντικό να ψηφίζουμε γυναίκες Να έχουμε γυναίκες σε σημαντικές θέσεις διότι έτσι δυναμώνουμε. Να τολμάμε να προτείνουμε γυναίκες ακόμα κι όταν βρίσκουμε αντιστάσεις».
Δανάη Στράτου, Εικαστικός: «Με θυμώνει που επικρατεί η άποψη ότι οι εργασίες των ανδρών είναι πιο σημαντικές από αυτές των γυναικών. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς οι γυναίκες παίρνουμε πιο χαμηλούς μισθούς κι έτσι η εργασία μας φαντάζει όχι επείγουσα. Κάνουμε πίσω στην εργασία μας γιατί του άνδρα είναι πιο σημαντική. Ειδικότερα γαι την τέχνη βλέπουμε το ποσοστό στις μόνιμες συλλογές αλλά και στις περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη αλλά και σε όλα τα μουσεία του κόσμου των ανδρών είναι σχεδόν 90% και των γυναικών δεν ξεπερνάει το 7-10% Αυτό είναι πρόβλημα διαχρονικό».
Σοφία Ρομπόλη, Διερμηνέας νοηματικής γλώσσας: «Στην κοινότητα των ΑμΕΑ δεν υπάρχει ισότητα και συμπερίληψη. Η γυναίκα ανάπηρη βιώνει πολύ δύσκολες συνθήκες αφενός γιατί είναι γυναίκα και αφετέρου γιατί είναι ανάπηρη. Για παράδειγμα είναι πολύ δύσκολο κάποιος να σκεφτεί ότι μία ανάπηρη γυναίκα θα γίνει μητέρα. Αυτό είναι ένα άλλοθι για να μην γίνει συμπεριληπτική η κοινωνία μας».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με σχέδιο για την Αχαΐα έρχεται ο Μητσοτάκης, επί τάπητος οι προτάσεις του Επιμελητηρίου
Γυναίκα στην Πάτρα κατήγγειλε για βιασμό τον άνδρα της
Ο καιρός 13/5: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Λάρισα: Τι ισχυρίστηκε ο 21χρονος μητροκτόνος, θα εξαφάνιζε το πτώμα με ξαδελφό του ΒΙΝΤΕΟ
Δυνατός σεισμός στο Αιγαίο τα ξημερώματα, αισθητός μέχρι την Αττική
Ερευνα για κακοποίηση ανήλικης από τη μητέρα της στην Πάτρα
Εκλογές Αλβανία: Ανανέωση θητείας για Ράμα, σαρωτική ήττα για Μπερίσα
Δείτε φωτογραφίες από την πρώτη ημέρα του Regional Growth Conference
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News