Σαγκάη: Ερντογάν, Πούτιν και Λουκασένκο «χαλαροί» στη σύνοδο του Οργανισμού 

Οι ηγέτες της Τουρκίας, Ρωσίας και Λευκορωσίας, βρέθηκαν και συνομίλησαν όλοι μαζί στα πλαίσια της Συνόδου του Οργανισμού στη Σαγκάη.

Σαγκάη

Σε χαλαρό και… φιλικό κλίμα  ήταν καθισμένη γύρω από ένα τραπέζι με μεζεδάκια και συζητούσαν οι ηγέτες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, οι οποίοι συνεδριάζουν στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Σαγκάη

 

Σαγκάη

Παρόντες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε ένα σπάνιο ταξίδι εκτός Ρωσίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ. Μαζί τους και άλλοι ηγέτες χωρών της Κεντρικής Ασίας.

Οι Ουζμπέκοι οικοδεσπότες είχαν οργανώσει ακόμη και βαρκάδα για τους ηγέτες, αλλά ακυρώθηκε. Τουλάχιστον οι ηγέτες φύτεψαν δεντράκια, όπως προστάζει το έθιμο, ενώ για τους συνέδρους οργανώθηκε κάτι καλύτερο, ένα ντίσκο πάρτι.

Ο Οργανισμός, μέλη του οποίου είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της κεντρικής Ασίας, δημιουργήθηκε το 2001 ως ένα εργαλείο πολιτικής, οικονομικής συνεργασίας και συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, ανταγωνιστικό προς τους δυτικούς οργανισμούς.

Δεν πρόκειται για μια στρατιωτική συμμαχία, όπως το ΝΑΤΟ, ή έναν οργανισμό ενσωμάτωσης όπως η ΕΕ, αλλά τα μέλη του εργάζονται από κοινού για να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και για να προωθήσουν το εμπόριο.

Σαγκάη

 

Αν και η βασική συνεδρίαση της συνόδου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στη διμερή συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και της Ρωσίας.

Για τον Ρώσο πρόεδρο, που έχει κάνει μια στροφή προς την Ασία μετά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας του από τη Δύση λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η σύνοδος αυτή αποτελεί ευκαιρία να αποδείξει ότι η Μόσχα δεν είναι απομονωμένη στη διεθνή σκηνή.

Εκτός από τον Σι, ο Πούτιν συναντήθηκε με τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου θέλει να ενταχθεί στον SCO, και τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σεμπχάζ Σαρίφ. Την Παρασκευή θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.