Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Ουκρανία – Προειδοποίηση από τον «ηγέτη» του Ντονέτσκ

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα

Ουκρανία

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύσσεται επισήμως η Ουκρανία, αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε απόψε την πρόταση του προέδρου Ζελένσκι.

Ο ουκρανός πρόεδρος πρότεινε την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης σε όλη την επικράτεια για διάστημα 30 ημερών, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για πιθανή στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας από τη Ρωσία.

Το βράδυ της Τετάρτης, μάλιστα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα εκτός από τις δύο ανατολικές περιοχές, στις οποίες αυτό ισχύει από το 2014.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της 24ης Φεβρουαρίου και θα κρατήσει για 30 ημέρες, σύμφωνα με το σχετικό διάταγμα.

Τι προβλέπεται για τους πολίτες

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδε το φως της δημοσιότητας, προτείνεται η απαγόρευση των μαζικών συγκεντρώσεων και οι απεργίες.

Παράλληλα, τονίζεται πως η κίνηση των εφέδρων θα περιοριστεί εντός της επικράτειας της χώρας, ενώ εξετάζεται και η επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διενεργούνται έλεγχοι προσωπικών εγγράφων, θα απαγορεύεται η παραγωγή και διανομή ενημερωτικού υλικού που μπορεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, ενώ επιβάλλονται ειδικοί κανόνες για τη χρήση των επικοινωνιών και τη μετάδοση πληροφοριών με ηλεκτρονικά δίκτυα.

«Ηγέτης» Ντονέτσκ: «Βέλτιστο σενάριο» η οικειοθελής αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων

Αυτό, ίσως, που αποκτά ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή και δείχνει, πιθανώς, τις προθέσεις της Ρωσίας είναι η προειδοποίηση του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία, Ντενίς Πουσίλιν, που ηγείται της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ.

Ο ίδιος, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS, αναφέρει ότι «το βέλτιστο σενάριο» θα ήταν να αποχωρήσουν οικειοθελώς οι ουκρανικές δυνάμεις από την περιοχή και να πάρουν μαζί και τα όπλα τους.

Ουσιαστικά, με τις δηλώσεις αυτές, αφήνει ορθάνοιχτα να εννοηθεί ότι οι αυτοανακηρυγμένες και φιλορωσικές δημοκρατίες θα διεκδικήσουν τα εδάφη που είχαν το 2014, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Σημειώνεται πως οι δυνάμεις των αυτονομιστών προς το παρόν ελέγχουν κάτι περισσότερο από το ένα τρίτο των αυτοανακηρυχθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τα υπόλοιπα δύο τρίτα τελούν ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τα αντιφατικά μηνύματα που εξέπεμψαν ρώσοι αξιωματούχοι, δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα έχει αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντον΄’ετσκ και του Λουγκάνσκ στα σύνορα που είχαν ως περιοχές της Ουκρανίας.

«Τους έχουμε αναγνωρίσει, πράγμα που σημαίνει ότι αναγνωρίζουμε τα βασικά τους έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των συνταγμάτων τους. Αυτά τα συντάγματα θέτουν τα όρια των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ από τη στιγμή που ήταν μέρος της Ουκρανίας» είπε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του είχε δηλώσει ότι η Μόσχα θα σεβαστεί τα σύνορα των δύο δημοκρατιών ανάλογα με το πού ασκούσαν εξουσία και δικαιοδοσία οι τοπικοί ηγέτες.

Σημειώνεται πως η Ρωσική Άνω Βουλή έδωσε, την Τρίτη, την έγκρισή της στον Βλαντιμίρ Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό.

Η αποστολή αυτή ονομάστηκε «ειρηνευτική αποστολή» στις δύο υπό απόσχιση περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ η απόφαση είναι άμεσης ισχύος, τόνισε βουλευτής που έλαβε μέρος στη συζήτηση.

Η εξουσιοδότηση παρέχει στον Πούτιν το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ρωσικές δυνάμεις στο εξωτερικό «σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου»  αναφέρει το ψήφισμα της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα. Το έγγραφο δεν επιβάλλει συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση του στρατού, καθώς ο αριθμός των στρατευμάτων, καθώς και «οι τομείς της δραστηριότητάς τους, οι στόχοι τους, η διάρκεια παραμονής τους εκτός Ρωσίας» θα αποφασίζονται από τον ρώσο πρόεδρο «σύμφωνα με το σύνταγμα».