Σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες: Σε επιφυλακή οι αρχές, τι λένε οι ειδικοί
Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, ενώ σεισμογράφοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία για τη συλλογή πρόσθετων δεδομένων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.
Αδιάκοπη είναι η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, καθώς το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκαν δύο σεισμοί μεγέθους 4,7 και 5 Ρίχτερ στην ίδια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με εστιακό βάθος 41 χιλιόμετρα. Οι Αρχές βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ οι σεισμολόγοι καθησυχάζουν, επισημαίνοντας ότι οι δονήσεις εντάσσονται στη φυσιολογική σεισμική δραστηριότητα της περιοχής.
Δείτε ακόμα: Αμοργός: Διπλός σεισμός μέσα σε λίγα λεπτά, ταρακουνήθηκε και η Αττική
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο ισχυρότερος σεισμός, μεγέθους 5 Ρίχτερ, καταγράφηκε στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης στην Αμοργό. Λίγο νωρίτερα, στις 20:53, σημειώθηκε δόνηση 4,7 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.
Ακολούθησαν και άλλες μικρότερες δονήσεις, όπως ένας σεισμός 4,4 Ρίχτερ στις 21:16 με επίκεντρο 13 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης και ένας ακόμη 4,5 Ρίχτερ στις 20:53, με εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης.
Οι τοπικές Αρχές και οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές ζημιές. Ωστόσο, για προληπτικούς λόγους, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη, καθώς και σε Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο, τη Δευτέρα και την Τρίτη.
Διαβάστε ακόμα: Σεισμοί κυκλάδες – Τσελέντης για σεισμούς σε Αμοργό – Σαντορίνη: «Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η σεισμική ακολουθία»
Έρευνες στα πετρώματα της Σαντορίνης
Παράλληλα, οι επιστήμονες πραγματοποιούν έρευνες στη Σαντορίνη, με μετρήσεις βαρύτητας στα πετρώματα στο Καμάρι. Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, στόχος είναι η σύγκριση των δεδομένων με εκείνα των ετών 2011-2012, προκειμένου να υπάρξει μια βαθύτερη κατανόηση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, διαβεβαιώνει ότι τα κτίρια της περιοχής δεν έχουν υποστεί επιπτώσεις, με εξαίρεση ορισμένα εγκαταλελειμμένα κτίσματα. «Οι συγκεκριμένες δονήσεις δεν είναι ικανές να προκαλέσουν ζημιές σε σύγχρονες κατασκευές», σημειώνει.
Καμία ανησυχία για ηφαιστειακή δραστηριότητα
Οι ειδικοί απορρίπτουν τα σενάρια ηφαιστειακής δραστηριότητας, καθώς οι μετρήσεις δείχνουν σταθεροποίηση της ανύψωσης στην καλντέρα της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Βασίλη Καραστάθη, η ανύψωση που είχε καταγραφεί στα τέσσερα εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως σήμερα δεν παρουσιάζει ανησυχητική αύξηση.
Η επιστημονική κοινότητα συνεχίζει να παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα, ενώ σεισμογράφοι έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία για τη συλλογή πρόσθετων δεδομένων που θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.
Διαβάστε επίσης
Καιρός: Στον «πάγο» η χώρα σήμερα 10/02, πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες
Πάτρα Σοβαρό τροχαίο, σύγκρουση λεωφορείου, ΙΧ και δικύκλου, τι συνέβη
Αίγιο: Αγροτικό «γλέντι» διαμαρτυρίας στο μπλόκο Σελινούντα ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Διπλό φονικό και αυτοχειρία στη Λάρισα: Η κυνική ομολογία του δράστη πριν αυτοκτονήσει ΒΙΝΤΕΟ
Πρόσωπα της Χρονιάς 2024: Δείτε φωτογραφίες από τη λαμπερή βραδιά
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News