Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Προβληματισμός και επιφυλάξεις από Έλληνες σεισμολόγους

Ξύπνησαν μνήμες ο ισχυρός σεισμός των 6,2 βαθμών και οι μετασεισμοί που ταρακούνησαν σήμερα (23/4) το μεσημέρι την Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Δείτε τι φοβούνται οι ειδικοί, ποιες περιοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας και τι «βλέπουν» για την Ελλάδα

σεισμός

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους η ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της δραστηριότητας, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα και ιστορικά επικίνδυνα ρήγματα.

Πανικός στην Κωνσταντινούπολη από σεισμό 6,2 Ρίχτερ – Έτρεχαν στους δρόμους οι πολίτες ΒΙΝΤΕΟ

Τι λένε οι ειδικοί

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, δήλωσε πως το φαινόμενο είναι αξιοσημείωτο και εξετάζεται αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή προσεισμό. «Είναι ένα φαινόμενο που μας προβληματίζει, ειδικά λόγω της τοποθεσίας του επίκεντρου», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης, προειδοποίησε μέσω ανάρτησής του για την υψηλή σεισμική επικινδυνότητα της περιοχής, επισημαίνοντας ότι «η Βασιλεύουσα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή», ενώ σημείωσε ότι η πιθανότητα να επηρεαστεί το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, δήλωσε ότι «δεν είμαστε ακόμη σίγουροι αν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος» και τόνισε πως η περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά παραμένει ιδιαίτερα ενεργή. Υπενθύμισε δε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας έχει ιστορικό με δονήσεις μέχρι και 7,5 Ρίχτερ.

Αντίθετα, πιο καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε πως πρόκειται για έναν τυπικό, αν και ισχυρό σεισμό, χωρίς προς το παρόν ενδείξεις για άμεσες συνέπειες στον ελλαδικό χώρο. «Το ρήγμα είναι γνωστό και δραστήριο, αλλά ο σεισμός αυτός, αν και έγινε αισθητός στη Βόρεια Ελλάδα, δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε αυτή τη φάση», τόνισε.

Η σημασία της γεωγραφικής θέσης του ρήγματος

Η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός βρίσκεται στη βόρεια λεκάνη της Θάλασσας του Μαρμαρά, ένα τμήμα της εξωτερικής ζώνης του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το συγκεκριμένο ρήγμα έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω δραστηριότητα. Παρ’ όλα αυτά, η σεισμική ακολουθία βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και οι προβλέψεις γίνονται με κάθε επιφύλαξη.

Σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Τουρκία, με επίκεντρο την περιοχή 26 χιλιόμετρα νότια της Σηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους.

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα, γεγονός που εξηγεί και την ένταση με την οποία έγινε αντιληπτός.

Λίγα λεπτά πριν από τον κύριο σεισμό, είχε προηγηθεί μια μικρότερη δόνηση, μεγέθους 4 Ρίχτερ, γεγονός που αύξησε την ανησυχία.

Ο σεισμός προκάλεσε έντονο πανικό, με δεκάδες πολίτες να εγκαταλείπουν τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους, καταφεύγοντας σε ανοιχτούς χώρους, φοβούμενοι για ενδεχόμενες καταρρεύσεις κτιρίων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή σημαντικές ζημιές, ωστόσο οι αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε κρίσιμες υποδομές και κτίρια.

 

 

Διαβάστε επίσης

 

Πάτρα: Η 6η ΥΠΕ διαψεύδει τον δικηγόρο της Βιβής Λουκοπούλου για την 36ωρη εφημερία

Αποκαρδιωτική η αγοραστική κίνηση το Πάσχα σε Πάτρα και Αίγιο: «Επιτάφιος» για τους εμπόρους…

Πως η ακρίβεια γέμισε τα ταμεία του Κράτους – «Πρωταθλήτρια» σε ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος η Δυτική Ελλάδα

Ο «Συνήγορος του Πολίτη» καλεί τον Πελετίδη για το Facebook

Τραγωδία στον Άγιο Βασίλειο: Ποιος είναι ο 57χρονος που σκοτώθηκε στο τροχαίο

«Πάρτε μέτρα πριν τα ατυχήματα»: Κυκλοφοριακές αλλαγές στην Κάτω Ροδινή

Καταγγελίες κατοίκων στην Λεύκα Πατρών: Φοβούνται μήπως και καούν…! ΦΩΤΟ

Αποτοξίνωση μετά το Πάσχα – Ειδικοί συμβουλεύουν, τι να φάτε και τι να αποφύγετε για να επανέλθει ο οργανισμός σας

Πανελλήνιες 2025: Η ψυχολογία των υποψηφίων, τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς