Self-care: Πώς θα φροντίσεις πραγματικά τον εαυτό σου σε κάθε επίπεδο

Στην κατηγορία self-care ανήκουν όλα εκείνα που σε βοηθούν να παραμείνεις σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά υγιής.

self-care Φωτογραφία από Taryn Elliott (pexels.com)

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει το self-care, την αυτοφροντίδα εάν προτιμάς, ως «την ικανότητα των ατόμων, των οικογενειών και των κοινοτήτων να προωθούν και να διατηρούν την υγεία, να αποφεύγουν την ασθένεια, να διαχειρίζονται την αρρώστια και την αναπηρία με ή χωρίς την υποστήριξη ενός παρόχου υπηρεσιών υγείας».

Εν ολίγοις, τι μας λέει ο ΠΟΥ; Είσαι μόνη σου και πρέπει να φροντίσεις την υγεία σου, χωρίς να βασίζεσαι σε ειδικούς του συγκεκριμένου χώρου, παίρνοντας τις αποφάσεις που θα υποστηρίξουν τη γενικότερη ευεξία σου, κάνοντας ταυτόχρονα και διαχείριση όλων εκείνων των παραγόντων που μπορεί να σαμποτάρουν αυτό το έργο.

Ευκολάκι θα έλεγε κανείς! Όχι και τόσο, θα πούμε εμείς!

Στην κατηγορία self-care ανήκουν όλα εκείνα που σε βοηθούν να παραμείνεις σωματικά, ψυχικά και συναισθηματικά υγιής. Η αυτοφροντίδα δεν είναι ίδια για όλους και δε χρειάζεται κιόλας, καθώς ο καθένας και η καθεμία από εμάς τη χρησιμοποιεί με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικούς λόγους. Κάποια μπορεί να χρειάζεται την αυτοφροντίδα, για να αντιμετωπίσει κάτι σοβαρό στη ζωή της, κάποιος άλλος για να εξασφαλίσει την καθημερινή του ευημερία.

self-care

Φωτογραφία από Madison Inouye (pexels.com)

«Όταν γίνεται συχνή εξάσκηση του self-care, τα οφέλη είναι ευρέα και έχουν συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα στο κομμάτι της υγείας, όπως το μειωμένο άγχος, η βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η αυξημένη παραγωγικότητα και η υψηλότερη αυτοεκτίμηση», δηλώνει η Brighid Courtney του Wellness Council of America (WELCOA).

Επομένως, με βάση τα παραπάνω, το self-care ακούγεται κάτι καλό, για να υιοθετήσουμε στη ζωή μας και τα επίπεδά του είναι πολλαπλά, καθώς σχετίζονται με κάθε πτυχή της υγείας μας: σωματική, ψυχική και συναισθηματική.

Ποια είναι αυτά τα επίπεδα;

1. Σωματική φροντίδα

Η εξήγηση είναι σχεδόν αυτονόητη. Φρόντισε το σώμα σου, κάτι που πρακτικά σημαίνει να προσέχεις περισσότερο τη διατροφή σου, να κινείσαι και να γυμνάζεσαι, να ξεκουράζεσαι όπως και όσο πρέπει, να μην αμελείς κανένα ραντεβού με τον γιατρό σου. Σκέψου το σα να λειτουργείς προνοητικά, για να αποφύγεις προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και να μειώσεις αισθητά τις πιθανότητες αυτού του σεναρίου.

2. Συναισθηματική φροντίδα

Θα τολμούσε κανείς να πει πως η συναισθηματική σου φροντίδα σημαίνει αυτόματα να αφαιρέσεις από τη ζωή σου οτιδήποτε τοξικό: ανθρώπους, περιβάλλοντα, συμπεριφορές και σχέσεις. Να ξεφύγεις από αγκυλώσεις του παρελθόντος, να αντιμετωπίσεις παιδικά τραύματα, να κάνεις δουλειά με τον εαυτό σου σε συναισθηματικό βάθος, ώστε να μπορείς να εξηγήσεις και να λύσεις συνθήκες που φέρνουν τοξικότητα στη ζωή σου. Η βοήθεια ενός ειδικού μπορεί να είναι κομβικής σημασίας σε αυτό το κομμάτι.

3. Ψυχική φροντίδα

Βρες τα στοιχεία που φέρνουν αισιοδοξία και ελπίδα στη ζωή σου, φρόντισε το μυαλό σου και όλα εκείνα με τα οποία το τροφοδοτείς σε καθημερινή βάση. Επένδυσε σε δραστηριότητες που σου προσφέρουν ερεθίσματα εξέλιξης και προκαλούν το ενδιαφέρον σου, κάτι που θα σε βοηθήσει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου και να αποκτήσεις ένα mentality πληρότητας. Ακόμα και εάν έρθουν στιγμές που μπορεί να νιώσεις ότι η ζωή σου είναι βαρετά στάσιμη, κάνε μία ενδοσκόπηση και πάρε χρόνο για τον εαυτό σου, ώστε να προσδιορίσεις πώς θα βρεις ξανά χαμένα κίνητρα και ενέργεια.

self-care

Φωτογραφία από Vlada Karpovich (pexels.com)

4. Κοινωνική φροντίδα

Εδώ η προσοχή πέφτει στις σχέσεις μας, στο εάν και κατά πόσο αυτές μας «γεμίζουν», βοηθούν την εξέλιξή μας και μας «μεγαλώνουν». Ποια είναι η βάση στις φιλίες που έχεις; Μήπως είσαι ο άνθρωπος που πάντα δίνει και ποτέ δε βρίσκεις το στήριγμα που θες όταν πραγματικά το έχεις ανάγκη; Νιώθεις ότι είσαι μόνη παρά την κοινωνικότητα και τις σχέσεις που έχεις στη ζωή σου; Ίσως όλα αυτά θα έπρεπε να τα αξιολογήσεις ξανά από την αρχή. Το να διακόπτεις σχέσεις που δε σε ωφελούν με κανέναν τρόπο, κάνει χώρο στη ζωή σου για καινούριους ανθρώπους και συνδέσεις που θα αποτελέσουν κομμάτι μίας νέας πραγματικότητας για σένα.

5. Πνευματική φροντίδα

Η πνευματικότητα μπορεί να ορίζεται διαφορετικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, καθώς μπορεί να μεταφράζεται στο πλαίσιο μίας οργανωμένης θρησκείας ή απλά μίας πιο προσωπικής αίσθησης κάποιας ανώτερης δύναμης. Βρίσκοντας εκείνους τους τρόπους που θα σε συνδέσουν με κάτι μεγαλύτερο από εσένα, θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις έναν σκοπό στη ζωή σου, τη δύναμη και την αντοχή να αντιμετωπίζεις κάθε αντιξοότητα.

Να θυμάσαι πάντα πως το self-care, οι καλές και υγιείς, οι σταθερές πρακτικές εφαρμογής αυτού στη ζωή σου, μπορούν να σε οδηγήσουν σε μία τόσο αναγκαία αίσθηση πληρότητας και θα δεις πως η καθημερινότητά σου θα αλλάξει με εντυπωσιακούς τρόπους εάν δώσεις αυτή την υπόσχεση στον εαυτό σου και την τηρήσεις.

Η αυτοφροντίδα δεν είναι κάτι εγωιστικό και σίγουρα, δεν είναι κάτι που σε κάνει «κακό άνθρωπο».

Όπως λέει και μία γνωστή φράση, «fill your cup before you fill any others». Γέμισε το δικό σου φλιτζάνι πριν μπορέσεις να προσφέρεις στου διπλανού και φρόντισε τον εαυτό σου πρώτα, για να μπορέσεις να αγαπήσεις, να φροντίσεις και να προσφέρεις περισσότερα στους γύρω σου.

Και εάν δεν το πετύχεις με την πρώτη, το self-care είναι εξάσκηση!

 

Με πληροφορίες από readunwritten.com και everydayhealth.com