Σενάριο για εκλογές στις 21 Μαΐου – Πού στηρίζεται
Για ποιους λόγους αποτελεί πιθανή ημερομηνία για τις εκλογές 2023 η 21η Μαΐου
Μπορεί ο κομματικός μηχανισμός της Ν.Δ. να ετοιμάζεται για εκλογές στις αρχές του Απριλίου, και συγκεκριμένα για την Κυριακή 9 του μήνα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως κερδίζει έδαφος το σενάριο να στηθούν οι κάλπες τον Μάιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, αλλά κάποιες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα ενισχύουν σιγά-σιγά την εισήγηση που υπάρχει πάνω στο τραπέζι για εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και ο δεύτερος γύρος των τουρκικών εκλογών, και οι δεύτερες κάλπες να στηθούν στις 2 Ιουλίου.
Πρώτον, ο πρωθυπουργός από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει πως θα φτάσει έως το τέλος της τετραετίας, παρά τις εκλογικές ευκαιρίες που υπήρχαν, παραμένοντας σταθερός στις δεσμεύσεις του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας, επέμεινε «στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν τον θεσμικό τους κύκλο», σημειώνοντας ότι είναι συνεπής σε αυτό. Για πολλούς, «φωτογράφισε» ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν μετά το Πάσχα.
Δεύτερον, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να απέχει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις ψηφοφορίες στη Βουλή δίνει το πλεονέκτημα στο κυβερνητικό επιτελείο να λαμβάνει θετικά μέτρα και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην τα ψηφίζει. Ηδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής μέσα στην εβδομάδα, έριξε τις πρώτες βολές στον ΣΥΡΙΖΑ. «Κύριε Τσίπρα, οι πολίτες ψήφισαν αντιπροσώπους, όχι απεργούς», είπε αναφορικά με τη στάση της Κουμουνδούρου να μη συμμετέχει στις ψηφοφορίες. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η απόφαση αυτή απομακρύνει τους κεντρώους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρμαχοι της σταθερότητας και της λειτουργίας των θεσμών.
Τρίτον, οι σεισμοί στην Τουρκία μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα και οι νέες συνθήκες να οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και στο ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο της ανατολικής Μεσογείου. Κάτι που σημαίνει πως πλέον μπορεί να μην υπάρχει λόγος βιασύνης για να στηθούν οι κάλπες τον Απρίλιο. Πάντως, αν πιεστεί δημοσκοπικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προκαλέσει την ελληνική πλευρά. Ετσι, μέχρι να ολοκληρωθούν οι τουρκικές εκλογές στις 21 Μαΐου, ουσιαστικά δεν θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Τέταρτον, όσο ανοίγει ο καιρός, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι δυσκολίες του χειμώνα, η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια κ.ά. θα μείνουν πίσω, την ώρα που θα ενισχυθούν περαιτέρω οι πολίτες με τα μέτρα στήριξης. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα θα φουλάρει σιγά-σιγά τις μηχανές ο τουρισμός, κάτι που ευνοεί την οικονομία.
Πέμπτον, κάποιοι υποστηρίζουν πως, αν διεξαχθούν εκλογές στα τέλη του Μαΐου, ίσως θα έχουν αναχωρήσει για σεζόν σε τουριστικές περιοχές οι νέοι, μια ηλικιακή ομάδα στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να υπερισχύει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Αυτό σημαίνει πως όσοι φύγουν είναι δύσκολο να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους για να ψηφίσουν.
Αν τελικά επιλέγει ο Μάιος για όλους τους παραπάνω λόγους, οι πρώτες κάλπες μπορεί να στηθούν στις 21 Μαΐου και οι δεύτερες στις 2 Ιουλίου, αφού θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές εξετάσεις. Να σημειωθεί πως το 2019 οι εκλογές είχαν διεξαχθεί στις 7 Ιουλίου.
Απρίλιος
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως έχει εγκαταλειφθεί το σενάριο για εκλογές πριν από το Πάσχα, την Κυριακή 9 Απριλίου, ή ακόμα και την Κυριακή 2 Απριλίου. Εξάλλου, και σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει φτάσει κοντά στο τέλος της τετραετίας, οπότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι συνεπής στη δέσμευσή του για ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Ακόμα, τη Μεγάλη Εβδομάδα θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών σε πιο ήρεμα νερά -αν φυσικά δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας- και μετά το Πάσχα να συγκροτηθεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση και να οριστούν οι δεύτερες κάλπες για τις 14 Μαΐου ή τις 21 Μαΐου.
Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά μαζί με τις τουρκικές, επιβεβαιώνοντας το αρχικό σενάριο για παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία μειώνοντας και τις πιθανότητες για ένα θερμό επεισόδιο, ανεξάρτητα από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη γείτονα. Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση για τον ακριβή χρόνο των εκλογών θα πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα και, φυσικά, τον παράγοντα Τουρκία.
Στην περίπτωση που επικρατήσει η πρόταση για τον Απρίλιο, θα πρέπει να έχει διαλυθεί η Βουλή έως τις 10 Μαρτίου, ενώ, εάν προχωρήσει το σενάριο του Μαΐου, που αυτή την ώρα φαίνεται να κερδίζει έδαφος, το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής πρέπει να έχει θυροκολληθεί έως την εβδομάδα μετά το Πάσχα, δηλαδή 17 με 20 Απριλίου.
Πηγή: Realnews
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News