Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για την εξεταστική επιτροπή του ΟΠΕΚΕΠΕ
Έντονες πολιτικές συγκρούσεις στη Βουλή για τη διερεύνηση του σκανδάλου στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Έντονη πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή με αφορμή την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998. Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην ανάγκη αποκατάστασης και τιμωρίας των υπευθύνων, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα είναι χρόνια και δεν ξεκίνησαν το 2019. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης και συμψηφισμού ευθυνών, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά προανακριτική επιτροπή και διακωμωδεί τις κυβερνητικές δηλώσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης αναγνώρισε ότι δεν μπορεί κανείς να είναι υπερήφανος για τα πεπραγμένα του ΟΠΕΚΕΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη και ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί την αποτυχία στον έλεγχο των κυκλωμάτων διαχείρισης των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Επισήμανε ότι οι προσπάθειες βελτίωσης ξεκίνησαν επί των ημερών τους, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί, ενώ προανήγγειλε ότι το στοίχημα είναι να επιστραφούν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά και να τιμωρηθούν οι ένοχοι.
Παράλληλα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως «αθώα περιστερά», επιρρίπτοντας ευθύνες και στα προηγούμενα κυβερνητικά χρόνια πριν το 2019, όταν είχαν επιβληθεί στην Ελλάδα πρόστιμα 2,7 δισεκατομμυρίων λόγω κακής διαχείρισης.
Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος χαρακτήρισε την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για εξεταστική επιτροπή πολιτικά ανήθικη και υποτιμητική για τη νοημοσύνη των πολιτών, καθώς προσπαθεί να υποβαθμίσει το πρόβλημα και να το παρουσιάσει ως αποτέλεσμα παθογενειών που υπάρχουν διαχρονικά. Παρουσίασε την πρόταση ως εργαλείο συμψηφισμού ευθυνών και συγκάλυψης, συγκρίνοντας την κυβέρνηση με τον «Μεγάλο Αδελφό» του οργουελικού μυθιστορήματος «1984», λόγω της προσπάθειας κανονικοποίησης των υποκλοπών και της διαχείρισης κρίσεων όπως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Παππά, κάλεσε την κυβέρνηση να συναινέσει στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να διερευνηθούν ποινικές ευθύνες. Σχολίασε ειρωνικά τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι «οι εμπλεκόμενοι θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα», υπενθυμίζοντας τις παλιότερες σχέσεις και συναντήσεις στελεχών με τους εμπλεκόμενους, υπονοώντας συγκάλυψη και πολιτική προστασία.
Η Ελληνική Λύση κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια απόκρυψης της αλήθειας και έλλειψη ενημέρωσης από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός φαίνεται να έμαθε για το σκάνδαλο μόλις πρόσφατα και τώρα προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή ως επιχείρηση συγκάλυψης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Δημήτρης Τζανακόπουλος επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν θα είχε παραδεχθεί καμία αποτυχία χωρίς την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών της, ζητώντας τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να κριθούν οι ποινικές ευθύνες από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
Τέλος, η Πλεύση Ελευθερίας χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή «κυνική και γελοία προσπάθεια αποφυγής ευθυνών», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για πολιτικό τέχνασμα που στοχεύει στη διάχυση και συγκάλυψη ευθυνών κυβερνητικών στελεχών, μεταξύ των οποίων και δύο υπουργών που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News