Σήμερα το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου – Το σπάνιο φαινόμενο με τις δύο υπερπανσελήνους
Εκτός από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της 1ης Αυγούστου, θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, η λεγόμενη «Μπλε Πανσέληνος»
Η σημερινή Πανσέληνος του Αυγούστου που ονομάζεται «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» δεν είναι η μοναδική που θα δούμε μέσα σε έναν μήνα.
Φέτος, θα σημειωθεί ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο με δύο “υπερπανσέληνους”, κάτι που δεν πρόκειται να ξανασυμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2037.
Το συγκεκριμένο φαινόμενο συμβαίνει όταν το φεγγάρι εμφανίζεται στον νυχτερινό ουρανό πιο μεγάλο και πιο φωτεινό επειδή βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνου και το όνομά του έχει το έχει λάβει από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής που την συγκεκριμένη μέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, γνωστό και ως μουρούνα.
Εκτός από το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου», το οποίο θα κορυφωθεί το βράδυ της 1ης Αυγούστου, θα ακολουθήσει και δεύτερη υπερπανσέληνος, η λεγόμενη «Μπλε Πανσέληνος», την οποία θα θαυμάσουμε στις 31 Αυγούστου και αυτό καθώς για την συμπλήρωση των φάσεων της Σελήνης χρειάζονται 29 ημέρες, 12 ώρες, 44 λεπτά και 2,86 δευτερόλεπτα.
Τι είναι η υπερπανσέληνος
Όπως χρησιμοποιείται σήμερα, η λέξη υπερπανσέληνος επινοήθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Και σύμφωνα με τον ορισμό του Nolle, μια πανσέληνος ή νέα σελήνη είναι υπερπανσέληνος όταν βρίσκεται επίσης σε απόσταση 90% από το κοντινότερο σημείο της στη Γη. Ωστόσο, διαφορετικοί ερευνητές υπολογίζουν διαφορετικά την υπερπανσέληνο.
Το EarthSky χρησιμοποιεί τις ημερομηνίες υπερσελήνου όπως αυτές καθορίζονται από τον αστρονόμο Fred Espenak. Είναι περισσότερο γνωστός για τη θητεία του στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard, όπου έγινε παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στις προβλέψεις εκλείψεων. Επιπλέον, η μέθοδός του για τον υπολογισμό των υπερσελήνων λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στην τροχιά της σελήνης κατά τη διάρκεια κάθε σεληνιακού κύκλου.
Ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο τη νύχτα της αυγουστιάτικης Πανσελήνου που φέτος θα ανατείλει δύο φορές: την πρώτη και την τελευταία νύχτα του Αυγούστου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν τις δύο νύχτες της Πανσελήνου, Τρίτη 1η και Πέμπτη 31 του μηνός, αλλά και στις 30 Ιουλίου και 30 Αυγούστου, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνουν μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, βραδιές αστροπαρατήρησης, βραδιές όπερας κ.ά. Άλλοι 50 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία, θα υποδεχθούν το κοινό με ελεύθερη είσοδο (20.00-24.00).
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News