Σκέρτσος: Έρχονται επιπλέον 12 αυξήσεις σε μισθούς ιδιωτικών, δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων

σκέρτσος

Σε μια συνέντευξη – οδικό χάρτη για τις άμεσες και μεσοπρόθεσμες κυβερνητικές προτεραιότητες (στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»), ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος ξεκινά από τον απολογισμό της φετινής κυβερνητικής παρουσίας στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα επισημαίνει ότι «παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό ένα συνεκτικό, αναλυτικό, ρεαλιστικό και ταυτόχρονα οραματικό σχέδιο 45 σημείων για μια Ελλάδα πιο παραγωγική, πιο δίκαιη, πράσινη, ψηφιακή, αυτόνομη και ισχυρή. Με μια βασική ιδέα στον πυρήνα του: να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση χρέους του 2010 ώστε οι νεότερες γενιές να καταφέρουν να ζήσουν ξανά στον τόπο μας καλύτερα από τους μεγαλύτερους. Να λειτουργήσει δηλαδή ξανά ο ανελκυστήρας της κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου που κάπου “φράκαρε” στα χρόνια της μεταπολίτευσης για να καταρρεύσει εντελώς στα χρόνια της κρίσης».

Μητσοστάκης: Το κυριακάτικο μήνυμα μετά τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ

Περισσότερο κερδισμένοι από τον «πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» που παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι, σύμφωνα με τον ‘Α. Σκέρτσο, «τα παιδιά μας και οι νέοι. Διότι το σχέδιο μας υπηρετεί ένα διπλό στόχο: αυτόν της δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης, σε στέρεες βάσεις αντί για σαθρά θεμέλια, με αύξηση του εθνικού και των οικογενειακών εισοδημάτων, ώστε στο τέλος της θητείας μας να έχουμε προσεγγίσει περισσότερο τα ευρωπαϊκά εισοδήματα. Ταυτόχρονα όμως υπηρετεί και το στόχο της αναδιανομής, με τη μείωση των μεγάλων κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων που άφησε πίσω της τόσο η δεκαετής κρίση όσο και το στρεβλό αθηνοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε σε αυτήν».

Κυβέρνηση: Όλα τα μέτρα για την αύξηση του εισοδήματος και τη μείωση της φορολογίας

Και, πιο διεξοδικά στη συνέχεια, «το σχέδιο μας -δεν μου αρέσει ο όρος “καλάθι”- έχει στον πυρήνα του τον μετασχηματισμό της οικονομίας και την ουσιαστική στήριξη όλων των εισοδημάτων και ειδικά των πιο ευάλωτων». Ενώ απαντώντας στην κριτική ότι οι κυβερνητικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΘ δεν άγγιξαν ουσιαστικά την καθημερινότητα του πολίτη, απαντά πως η κριτική αυτή «δεν αναγνωρίζει ότι στους 50 φόρους που μειώθηκαν την περασμένη τετραετία προστέθηκαν στη φετινή ΔΕΘ άλλες 12 μειώσεις φόρων και εισφορών. Όπως η μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ή η μείωση κατά 1 επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι μια πολιτική που αποδείχθηκε ότι στηρίζει την ανάπτυξη, που σημειώνει τη 2η υψηλότερη αύξηση στην Ευρώπη και χάρη στην οποία έρχονται επιπλέον 12 αυξήσεις εισοδημάτων με μόνιμες και έκτακτες ενισχύσεις στους μισθούς ιδιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων αλλά και συνταξιούχων. Παραγνωρίζει επίσης η κριτική αυτή ότι μεγάλο μέρος του σχεδίου μας είναι αφιερωμένο στο στεγαστικό ζήτημα, με αύξηση των φθηνών στεγαστικών δανείων κατά 2 δις ευρώ, για επιπλέον 20.000 δικαιούχους έως 50 ετών, ένα νέο πρόγραμμα για ενεργειακή εξοικονόμηση σε παλιές κατοικίες με άτοκα δάνεια, αλλά και με τριετή αναστολή φορολογίας για όσους ιδιοκτήτες μετατρέπουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις τα κλειστά ακίνητα τους ή όσα ακίνητα νοικιάζουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αν συνυπολογίσετε δράσεις όπως το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο που μπορεί να ανακουφίσει τις οικογένειες από το κόστος των πανελλαδικών εξετάσεων ή τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα διαπιστώσετε ότι δίνουμε μάχη σε πολλά μέτωπα για να στηρίξουμε τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Όλα αυτά είναι πρακτικά μέτρα που λύνουν προβλήματα. Αυτή είναι η δουλειά μας άλλωστε: να απαντάμε με αποτελεσματικότητα, ταχύτητα και δικαιοσύνη σε άλυτα προβλήματα είτε έρχονται από το παρελθόν είτε είναι νέα», διαβεβαιώνει στο κλείσιμο της απάντησής του ο υπουργός Επικρατείας.

Ειδικά για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας, αφού σημειώνει ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας ήταν για χρόνια ο μεγάλος ασθενής. Είχε υποστεί πολύ σημαντικές περικοπές κατά τη διάρκεια των μνημονίων και της μακροχρόνιας ύφεσης και θα μπορούσε, κυριολεκτικά, να είχε καταρρεύσει από την πανδημική κρίση», απαντά: «Από το 2019 έχουμε αυξήσει 50% τη χρηματοδότηση του ΕΣΥ και παράλληλα εξασφαλίσαμε 1,8 δισεκ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ για την ανάταξη του δημόσιου συστήματος Υγείας με ανακαινίσεις των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε 92 νοσοκομεία και την πλήρη ανακαίνιση 164 κέντρων υγείας. Το προσωπικό του ΕΣΥ το 2019 ήταν 78.272 άτομα, ενώ το 2024 υπηρετούν 86.138 άτομα και προγραμματίζονται άλλες 10.000 προσλήψεις, οι 6.500 εντός του 2024. Έπειτα από 12 χρόνια έγινε αύξηση στις αποδοχές των γιατρών που αγγίζει τα 700-800 ευρώ καθαρά σε θέσεις ευθύνης, δόθηκαν γενναία οικονομικά κίνητρα για τη στελέχωση των νοσοκομείων σε απομακρυσμένες περιοχές, προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν τέλεση 37.500 απογευματινών χειρουργείων με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, πρώτη φορά εκπονήθηκαν και υλοποιούνται οργανωμένα προγράμματα πρόληψης με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις». Από την άλλη, προσθέτει, «προφανώς και ελλείψεις υπάρχουν και αστοχίες και υστερήσεις όπως συμβαίνει με κάθε τόσο πολύπλοκο σύστημα όπως είναι το ΕΣΥ. Συνεπώς είμαστε σε καλύτερο σημείο από το 2019 αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας -και είναι μια από τις κομβικές προτεραιότητες μας έως το 2027, να προσφέρουμε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες», είναι το συμπέρασμα του ‘Α. Σκέρτσου.

Στον απολογισμό του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης, δηλώνει ότι «μόνο το 2024 προχωρήσαμε σε τουλάχιστον δέκα, ιστορικού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις, που δεν έχει τολμήσει να υλοποιήσει καμία άλλη κυβέρνηση: Μη κρατικά Πανεπιστήμια, νέος Δικαστικός Χάρτης, Επιστολική Ψήφος, ένα διαφανές σύστημα επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο μέσω εξετάσεων του ΑΣΕΠ, διασύνδεση των ταμειακών με το POS, επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Τα στοιχεία απαντούν ότι αυτή η κυβέρνηση εργάζεται και παράγει, όχι με εντυπώσεις της στιγμής, αλλά με μεθοδική δουλειά, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, με συγκεκριμένους στόχους που χτίζονται μέρα-μέρα. Ταχύτερα, δικαιότερα, αποτελεσματικότερα είναι το μήνυμα που λάβαμε στις κάλπες του Ιουνίου και σε αυτό θέλουμε να ανταποκριθούμε», υπογραμμίζει εν τέλει.

Στο ερώτημα δε, αν τα προβλήματα της αντιπολίτευσης προκαλούν εφησυχασμό στην κυβέρνηση, απαντά: «Κάθε άλλο. Δικός μας αντίπαλος είναι τα προβλήματα των πολιτών και μόνο. Ασφαλώς είναι σημαντικό για τη δημοκρατία, τη χώρα και την κυβέρνηση να υπάρχει μια αξιόπιστη, σοβαρή, θεσμική αντιπολίτευση που δεν θα πολιτεύεται ισοπεδωτικά και μηδενιστικά, η οποία θα καταθέτει κοστολογημένες και υλοποιήσιμες προτάσεις ανάταξης των πεδίων που πρέπει να βελτιωθούν. Χωρίς λαϊκισμούς, κραυγές και τοξικότητα. Μέχρι στιγμής αυτού του είδους η αντιπολίτευση απουσιάζει, όμως εμείς προχωράμε στο έργο για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες».

Ενώ στο ερώτημα, τέλος, αν η κυβέρνηση θα κάνει άνοιγμα προς το κέντρο ή προς τα δεξιά, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρει τα εξής: «Σταθερά, τολμηρά, μπροστά είπαμε το 2023 και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. ‘Άλλωστε τα προβλήματα των πολιτών δεν έχουν χρώμα. Η συζήτηση αυτή είναι αδιάφορη για την κοινωνία όσο η κυβέρνηση έχει ανοιχτά αυτιά και δίνει λύσεις στα προβλήματα. Όσο παραμένει δηλαδή αποτελεσματική και χρήσιμη για τον τόπο. Όπως σοφά λέει και η ιδρυτική της διακήρυξη, η ΝΔ υπηρετεί πάντοτε τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής Ελλάδας, αναζητώντας λύσεις πέρα και πάνω από τις ετικέτες της Αριστεράς, του Κέντρου, και της Δεξιάς. Το πετυχαίνει 50 χρόνια τώρα χάρη στα 6 πολύ διακριτά στοιχεία που συγκροτούν το DNA της, δηλαδή την πίστη στον κοινοβουλευτισμό, τον φιλελευθερισμό, τον αδιαπραγμάτευτο ευρωπαϊσμό, τον πολιτικό ρεαλισμό και πολιτισμό και την πολυσυλλεκτικότητα».

‘Αλλωστε, καταλήγει, «αν δούμε και ιστορικά τα πράγματα, αυτή η παράταξη μεγάλωσε και απέκτησε εκλογική επιρροή και ηγεμονία όταν επεδίωξε στρατηγικά τη διεύρυνση και τις συνεργασίες χωρίς φυσικά να απεμπολεί τις αρχές και αξίες της. Το αποδεικνύει στην πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ισχυρή μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση του, με επί της ουσίας διεύρυνση, χωρίς όμως τις αδυναμίες και καθυστερήσεις που έχουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας», σημειώνει κλείνοντας.