σπιράλ: «απαραίτητες οι πρωτοβουλίες για στήριξη των ανέργων»
Συμπερασματικά η διασύνδεση, η συνεργασία και η συνεννόηση φέρνουν λύσεις. Τα εργαλεία υπάρχουν, οι καλές πρακτικές αποδίδουν, οι θεσμοί λειτουργούν.
Η ανεργία αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα της εποχής μας. Οι δήμοι καλούνται να το διαχειριστούν στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους. Η δημοτική παράταξη «σπιράλ» επέλεξε να ασχοληθεί με το θέμα, που απασχολεί μεγάλο πλήθος πολιτών της Πάτρας, επιχειρώντας μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος, μέσα από μία ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι: Ελένη Βλάχου – Επικεφαλής Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ, Σπύρος Ζαφειρόπουλος – Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, Αποστόλης Στασινόπουλος- Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Δήμου Ηλιούπολης, Παναγιώτης Δημόπουλος – Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Ραβασόπουλος – Υπεύθυνος Μαθητείας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και Κώστας Ζαφειρόπουλος – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Νίκος Ξανάλατος.
Η εκπρόσωπος του ΟΑΕΔ παρουσίασε μεθόδους που χρησιμοποιεί ο οργανισμός (προσέγγιση εργοδοτών, μητρώο αναζήτησης ανέργων, διοργάνωση ημερών καριέρας –η τελευταία διοργανώθηκε πρόσφατα στην Πάτρα). Ο σύμβουλος σταδιοδρομίας μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η αναζήτηση πιστοποιημένου συμβούλου από τους ενδιαφερόμενους, είτε είναι ανήλικοι που αναζητούν καθοδήγηση για επιλογή σπουδών και επαγγελματικό προσανατολισμό, είτε ενήλικες που επιθυμούν είσοδο στην αγορά εργασίας ή επανένταξη.
Ο Δήμος Ηλιούπολης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, διαχειρίζεται την ανεργία με δύο πυλώνες: α) στήριξη ανέργων και β) παροχή εκπαίδευσης και κινήτρων, ειδικά σε νεοφυείς επιχειρήσεις (μνημόνιο συνεργασίας με ΕΒΕΑ, για στήριξη επιχειρήσεων). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων των ενδιαφερομένων (χρήση πλατφόρμας εύρεσης εργασίας). Ο Υπεύθυνος Μαθητείας μίλησε για τον θεσμό με αμοιβή (ΕΣΠΑ- εργοδότες), που συνδέει τις σχολικές αίθουσες των ΕΠΑΛ με τους χώρους εργασίας.
Ο Αντιπρύτανης αναφέρθηκε στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την αγορά εργασίας, με μεταφορά τεχνολογίας, χορήγηση διδακτορικών σε σύνδεση με τη βιομηχανία και ενίσχυση δεξιοτήτων (πχ. κατάρτιση αγροτών). Τέλος ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου μίλησε για την επιμόρφωση ανέργων (προγράμματα ΛΑΕΚ) και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, την εντυπωσιακή έλλειψη ενδιαφέροντος για παραδοσιακά επαγγέλματα καθώς και για την καταστροφική επίδραση της πολιτικής χορήγησης επιδομάτων.
Συμπερασματικά η διασύνδεση, η συνεργασία και η συνεννόηση φέρνουν λύσεις. Τα εργαλεία υπάρχουν, οι καλές πρακτικές αποδίδουν, οι θεσμοί λειτουργούν. Σε μια προσέγγιση του ζητήματος της ανεργίας με ανοιχτό μυαλό, μπορούν να ληφθούν καίριες αποφάσεις και να γίνουν κινήσεις με συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα, πάντα με κριτήρια και κανόνες. Σε κάθε περίπτωση το κρατικοδίαιτο μοντέλο που πρεσβεύει η δημοτική αρχή στην Πάτρα δεν είναι το ενδεδειγμένο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το σπιράλ πιστεύει σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανέργων, τη σύνδεση τους με την αγορά και τις ανάγκες της, την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη δημιουργία ευκαιριών.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News