Στις ΗΠΑ ο Ζελένσκι: Σε εξέλιξη η συνάντηση με Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έφτασε στις ΗΠΑ προκειμένου να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν.

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο και θα απευθυνθεί στο αμερικανικό Κογκρέσο.

«Βρίσκομαι σήμερα στην Ουάσιγκτον για να ευχαριστήσω τον αμερικανικό λαό, τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο για την αναγκαία υποστήριξή τους. Και επίσης να συνεχίσουμε τη συνεργασία για να φέρουμε τη νίκη μας πιο κοντά. Θα πραγματοποιήσω μια σειρά διαπραγματεύσεων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, θα συζητήσουμε τη διμερή συνεργασία μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τον επόμενο χρόνο, πρέπει να επιστρέψουμε την ουκρανική σημαία και την ελευθερία σε ολόκληρη τη χώρα μας, σε όλους τους ανθρώπους μας», γράφει στο πρώτο του μήνυμα από αμερικανικό έδαφος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

 

Και οι Patriot στο εξοπλιστικό πακέτο

Οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Ουκρανία με ακόμη μια δέσμη στρατιωτικής βοήθειας, εκτιμώμενης αξίας 1,85 δισεκ. δολαρίων, όπως έκανε γνωστό πριν από λίγο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει την παράδοση προηγμένων πυραυλικών συστημάτων Patriot στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, ενισχύοντας έτσι σημαντικά τον αγώνα τους απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι χάρη σε αυτήν τη δέσμη στρατιωτικής βοήθειας οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα αποκτήσουν «εκτεταμένη αντιαεροπορική άμυνα, ικανότητα πληγμάτων ακριβείας, πρόσθετα πολεμοφόδια και εξοπλισμό ζωτικής σημασίας, που η Ουκρανία χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να αμυνθεί στο πεδίο των μαχών».

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα σήμερα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον Λευκό Οίκο.

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι του ουκρανού προέδρου στο εξωτερικό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

 

CNN: Αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας για τον Ζελένσκι – Ήθελε το ταξίδι εδώ και μήνες

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ελήφθησαν για τη σύντομη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ρωσία θέλει να εξουδετερώσει τον πρόεδρο, δήλωσε την Τετάρτη στο CNN πηγή προσκείμενη στον Ουκρανό ηγέτη.
Σύμφωνα με την πηγή, λόγω αυτής της συνεχιζόμενης απειλής, ανώτεροι ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καθώς και το προσωπικό της πρεσβείας στις ΗΠΑ δεν ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της επίσκεψης του Ζελένσκι.

Η πηγή πρόσθεσε ότι ο Ζελένσκι ήθελε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ εδώ και μερικούς μήνες, αλλά έπρεπε να ληφθούν υπόψη ορισμένοι παράγοντες.

Σύμφωνα με την πηγή, ο στρατιωτικός κίνδυνος έπρεπε να υπολογιστεί ώστε να επιτραπεί στον Ουκρανό πρόεδρο να πραγματοποιήσει το σύντομο υπερπόντιο ταξίδι χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη στρατιωτική κατάσταση στη χώρα.

Η πηγή δήλωσε στο CNN ότι ο Ζελένσκι δεν ήθελε να ταξιδέψει εάν δεν υπήρχε σημαντική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την επιβεβαίωση του σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν να στείλει ένα νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία – το οποίο περιλαμβάνει τα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας Patriot – ο Ζελένσκι το θεώρησε ως μια σημαντική αλλαγή στη σχέση μεταξύ των δύο συμμάχων.

 

Οι NYT αναφέρονται εκτενώς στους πυραύλους Patriot και εξηγούν γιατί η Ουκρανία τους ήθελε διακαώς.

Τι είναι οι πύραυλοι Patriot;

Ο Patriot είναι ένα κινητό σύστημα πυραύλων επιφανείας-αέρος και αντιβαλλιστικών πυραύλων που μπορεί να καταρρίψει τους εισερχόμενους πυραύλους πριν αυτοί χτυπήσουν τους προβλεπόμενους στόχους τους. Οι συστοιχίες Patriot μπορούν επίσης να καταρρίψουν αεροσκάφη. Τοποθετημένο σε φορτηγά, για να μετακινείται κατά βούληση, κάθε σύστημα μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις αναχαιτιστικούς πυραύλους. Στους στρατιωτικούς κύκλους, θεωρούνται ως μια κουβέρτα ασφαλείας, που προστατεύει έναν πληθυσμό, στρατεύματα ή ακόμη και κτίρια από εισερχόμενα πυρά.

Ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτύξει συστοιχίες Patriot σε πολυάριθμες συγκρούσεις τα τελευταία 30 χρόνια. Πιο πρόσφατα, τα αμερικανικά στρατεύματα στην αεροπορική βάση Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναχαίτισαν με Patriot πυραύλους που κατευθύνονταν προς τη βάση τον Ιανουάριο, ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Γιατί τους ζήτησε η Ουκρανία;

Το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει αυτό το κάλυμμα ασφαλείας για να βοηθήσει στην παρεμπόδιση των εισερχόμενων πυραύλων. Από τότε που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Β. Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Μόσχα έχει εξαπολύσει έναν χείμαρρο πυραυλικών και αεροπορικών επιδρομών εναντίον πολιτικών και στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την ταπεινωτική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Χερσώνα – τη νότια πόλη την οποία ο κ. Πούτιν είχε μόλις ένα μήνα πριν διεκδικήσει ως μέρος της επικράτειας της χώρας του – η Μόσχα ήταν αμείλικτη. Η Ρωσία έχει σφυροκοπήσει τους ουκρανικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, τα συστήματα θέρμανσης και άλλες ενεργειακές υποδομές, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τις παγωμένες θερμοκρασίες του χειμώνα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση.

Αυτόν τον μήνα, οι ρωσικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη νότια ουκρανική πόλη-λιμάνι της Οδησσού βύθισαν στο σκοτάδι περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους. Η κυβέρνηση στο Κίεβο βλέπει το σύστημα Patriot ως έναν τρόπο να βοηθήσει στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.

Πέρα από τα πρακτικά, το Κίεβο βλέπει συμβολικά πλεονεκτήματα στο σύστημα Patriot: απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, αντί να κουραστούν από την υποστήριξη προς την Ουκρανία, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να τη βοηθήσουν να αντισταθεί στη ρωσική επίθεση.

Τι μπορούν να κάνουν;

Οι συστοιχίες Patriot μπορούν να προβάλλουν την άμυνα σε απόσταση περίπου 600 μιλίων. Αν και δεν είναι καθόλου αλάνθαστες, μπορούν να στοχεύουν και να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους και αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς από εκατοντάδες μίλια μακριά. Διαθέτουν επίσης ισχυρά συστήματα ραντάρ – καλύτερα από συγκρίσιμα συστήματα αεράμυνας – που διευκολύνουν τους Patriot να διακρίνουν ποιος είναι φίλος και ποιος εχθρός.

Πόσο κοστίζουν;

Πολύ. Ένας μόνο πύραυλος αναχαίτισης κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. Κάθε εκτοξευτής κοστίζει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό μπορεί να περιορίσει τη χρήση τους σε καταστάσεις στις οποίες οι επερχόμενες αεροπορικές επιδρομές πρόκειται να προκαλέσουν πολλές ζημιές ή να κοστίσουν ζωές.

Είναι οι πύραυλοι αλάνθαστοι;

Ούτε κατά διάνοια. Οι πύραυλοι Patriot έχουν πολλούς επικριτές – ένας τίτλος στο Foreign Policy το 2018 ισχυρίστηκε ότι «Οι πύραυλοι Patriot κατασκευάζονται στην Αμερική και αποτυγχάνουν παντού», κάτι που σύμφωνα με αξιωματούχους του αμερικανικού στρατού ήταν υπερβολή. Αλλά το κοινό έχει παραπλανηθεί και στο παρελθόν σχετικά με τις επιδόσεις των Patriot.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο, στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι το σύστημα αναχαίτισε όλους τους ιρακινούς πυραύλους Scud εκτός από δύο. Αργότερα, το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το ποσοστό αυτό σε 50 τοις εκατό ποσοστό κατάρριψης.

Σήμερα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας πιστεύεται ότι είναι υψηλότερο, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούν ακριβή στοιχεία. Οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς πώς – και σε ποιες περιστάσεις – να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο σύστημα.

Πόσα άτομα χρειάζονται για να χρησιμοποιήσουν μία συστοιχία;

Μια συστοιχία Patriot χρειάζεται κοντά στα 100 άτομα για να τη χρησιμοποιήσουν, λένε οι αξιωματούχοι. Τα ουκρανικά στρατεύματα θα πρέπει να εκπαιδευτούν για να χειρίζονται το σύστημα. Αλλά η καμπύλη εκμάθησης δεν θα πρέπει να είναι τόσο απότομη.

Καλά οργανωμένο το ταξίδι – Άκρα μυστικότητα σε όλα τα στάδια

Το πρώτο ταξίδι του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου ήταν καλυμμένο με μυστικότητα, ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο μυστικού σχεδιασμού και αυστηρής ασφάλειας που ο Ουκρανός ηγέτης τήρησε στο εσωτερικό της χώρας του καθ’ όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, συνήθιζε να πραγματοποιεί συναντήσεις σε ένα σταθμό του μετρό, βαθιά κάτω από το έδαφος και πιο ασφαλής. Το γραφείο του έχει υιοθετήσει να ανακοινώνει τις εκδηλώσεις μόνο μετά την ολοκλήρωσή τους, για να μην στοχεύουν τα πλήγματα στην τοποθεσία.

Αρνήθηκε να πει πού κοιμάται τη νύχτα και ελάχιστα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για το πώς κινείται στην πρωτεύουσα και τη χώρα. Τα γραφεία του είναι βαριά οχυρωμένα, σε μια καταπράσινη και κατά τα άλλα ήσυχη γειτονιά του Κιέβου, όπου τεθωρακισμένα αυτοκίνητα μπλοκάρουν διασταυρώσεις και στρατιώτες επανδρώνουν τσιμεντένιες οχυρωμένες θέσεις.

Ομοίως, ελάχιστες λεπτομέρειες του υπερατλαντικού ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη δόθηκαν δημοσίως. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο κ. Ζελένσκι συζήτησε μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον με τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά οι πρώτες αναφορές για το ταξίδι του εμφανίστηκαν μόλις αργά την Τρίτη στην Ουκρανία.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Ουκρανία ταξιδεύουν συνήθως με τρένο, με αυτοκινητοπομπές ή με στρατιωτικά ελικόπτερα που πετούν χαμηλά για να αποφύγουν την ανίχνευση από τα ραντάρ.

Η Ukrainska Pravda, ένα ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, ανέφερε την Τετάρτη ότι ο κ. Ζελένσκι ταξίδεψε με τρένο στην Πολωνία πριν επιβιβαστεί σε πτήση για την Ουάσινγκτον.

Καθώς διαδόθηκε η είδηση για το ταξίδι του προέδρου, ο Alexander Kamyshin, ο επικεφαλής του εθνικού σιδηροδρόμου, ο οποίος έχει μεταφέρει τον κ. Ζελένσκι σε ορισμένα ταξίδια εντός της Ουκρανίας, εξέφρασε ανησυχία – και λίγο χιούμορ – για το πρώτο γνωστό αεροπορικό ταξίδι του προέδρου εδώ και σχεδόν 10 μήνες.

«Λίγο νευρικός», έγραψε στο Twitter ο κ. Kamyshin. «Πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου ο πρόεδρός μου πηγαίνει ταξίδι όχι με τρένο».

Για πρώτη φορά εκτός Ουκρανίας ο Ζελένσκι μετά από 301 ημέρες πολέμου

Ο Ουκρανός πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα του για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα πριν από 301 ημέρες.

Ο Ζελένσκι και άλλοι αξιωματούχοι κινηματογραφήθηκαν να ταξιδεύουν με αυτοκίνητα έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό Przemyśl στην Πολωνία. Η Μπρίτζετ Μπρινκ, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, φαίνεται στα πλάνα να σφίγγει το χέρι με έναν άνδρα.