Στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιος Λιβανός – Οι αποζημιώσεις θα είναι άμεσες και δίκαιες
Ο υπουργός, στις εξαγγελίες του ήταν σαφής και ξεκάθαρος, καθώς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, η πολιτεία θα δράσει με ταχύτητα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς,
Στο πλευρό των αγροτών μας που επλήγησαν από τις καταστροφές που προκάλεσε ο «Μπάλος» βρέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντοπίτης μας βουλευτής, Σπήλιος Λιβανός.
Ο υπουργός, στις εξαγγελίες του ήταν σαφής και ξεκάθαρος, καθώς έδωσε τη διαβεβαίωση ότι και σε αυτή τη φυσική καταστροφή, η πολιτεία θα δράσει με ταχύτητα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς,
Από το πρωί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου Κώστα Λύρο, αντιπεριφερειάρχες και τον αντιπύραρχο Ευστάθιο Τζέμο .
Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων της περιοχής ότι ύστερα από επικοινωνία του με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής και την περιγραφή της κατάστασης που αντιμετώπισε στην περιοχή, έγινε δεκτό το αίτημα του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ συνέστησε στον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κ. Λύρο να υποβάλει και αυτός σχετικό αίτημα ώστε μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης να ξεπερασθούν γραφειοκρατικά προβλήματα.
Ο κ. Λιβανός ζήτησε από τις υπηρεσίες να προχωρήσουν στην καταγραφή των δομικών ατελειών και προβλημάτων που διαπιστώθηκαν από τις πλημμύρες και ανήγγειλε σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ, της Περιφέρειας, των Δήμων και των ΤΟΕΒ, με στόχο τη λήψη μέτρων ώστε να αποτραπεί η επανάληψη ανάλογων καταστροφών.
Μετά την επίσκεψη στην περιοχή του Λεσινίου, ο κ. Λιβανός μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Είμαστε εδώ εκπροσωπώντας την ελληνική πολιτεία, ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ και η Διοίκηση της Πυροσβεστικής. Έχουμε πλήρη εικόνα των καταστροφών και των προβλημάτων τα οποία έχουν προκύψει και θα τα αντιμετωπίσουμε όπως και στις άλλες περιπτώσεις στην χώρα μας τους τελευταίους μήνες, άμεσα, δίκαια και γρήγορα για όλους τους κατοίκους που επλήγησαν.
Σε ό,τι αφορά τις ζημιές στον αστικό ιστό στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο, έχουν ήδη ξεκινήσει οι καταγραφές από τους Δήμους και στη συνέχεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την κρατική αρωγή, θα δοθούν οι επιχορηγήσεις, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι να διαχειριστούν την προβληματική αυτή κατάσταση που προέκυψε.
Σε ό, τι αφορά τις ζημιές σε ζωϊκό και φυτικό κεφάλαιο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ είναι μαζί μου, όπως επίσης και οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ είναι ήδη εδώ, στην περιοχή, και έχουν ξεκινήσει τις καταγραφές, ώστε με άμεσο τρόπο και πάλι, να δοθούν τα χρήματα των αποζημιώσεων στους αγρότες.
Στις επιχειρήσεις και κυρίως τις κτηνοτροφικές, που έχουν πληγεί -και έχουμε πολλές τέτοιες- θα γίνει η καταγραφή που χρειάζεται από τις επιτροπές της περιφέρειας με συμμετοχή εκπροσώπων του ΕΛΓΑ, και στη συνέχεια, πάλι μέσα από την διαδικασία την ταχύτατη που έχουμε χρησιμοποιήσει και στις προηγούμενες καταστροφές, θα δοθούν οι προκαταβολές και οι αποζημιώσεις, εκτιμώ στις επόμενες εβδομάδες.
Παράλληλα μόλις ολοκληρώσουμε τις επισκέψεις στις πληγείσες περιοχές εδώ στον κάμπο του Λεσινίου, θα κάνουμε ειδική σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και με τους προέδρους του ΤΟΕΒ της περιοχής έτσι ώστε να καταγραφούν όλες οι δομικές ανάγκες και οι ατέλειες που υπάρχουν καθώς και τα προβλήματα τα οποία μαστίζουν την περιοχή. Να καταγράψουμε ακριβώς ποιος είναι ο οδικός χάρτης, έτσι ώστε να μπορέσουμε κάθε αρμόδιος φορέας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα για τα οποία είναι υπεύθυνος. Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό μίλησα με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας. Μετά και από την άμεση επόπτευση που είχαμε σήμερα εδώ και του εξηγήσαμε τι έχει γίνει έγινε δεκτό το αίτημα του Δήμου Αγρινίου να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πιστεύω θα ήταν χρήσιμο και ο Δήμος Μεσολογγίου να απευθυνθεί αναλόγως στην Πολιτική Προστασία έτσι ώστε να κηρυχθεί κι αυτός σε έκτακτη ανάγκη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα προβλήματα άμεσα και γρήγορα».
Στη συνέχεια σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της αντιπεριφέρειας, ο κ. Λιβανός ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών και καταγραφή των αδυναμιών και προβλημάτων ώστε να αποφευχθεί επανάληψη καταστροφών όπως αυτές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέτζο, ο Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος, οι αντιπεριφερειάρχες Μαρία Σαλμά (Χωρικός Αιτωλοακαρνανίας) και Θανάσης Μαυρομάτη (υποδομών), ο αντιπύραρχος Ευστάθιος Τζέμος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Κοντογιάννης, ο Διευθυντής ΔΑΟΚ Σάββας Βλάχος και οι πρόεδροι ΤΟΕΒ Δημ. Κοντοπάνος (Λεσινίου), Κώστας Βήτας (Αχελώου) και Μάκης Μακρής (Νεοχωρίου).
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News