Süddeutsche Zeitung για Γλυπτά του Παρθενώνα: Θα επιστραφούν στην Ελλάδα;
Να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα καλεί η Διακυβερνητική Επιτροπή της UNESCO την Ελλάδα και τη Βρετανία, καθώς εκφράζεται η ανησυχία της για την κατάστασή τους στο Βρετανικό Μουσείο.
Στο πρόσφατο κείμενο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ στις πολιτιστικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung, με τον οργανισμό να είναι σκεπτικός για τη στάση της βρετανικής κυβέρνησης απέναντι στα ελληνικά αιτήματα.
Η γερμανική εφημερίδα κάνει αναδρομή στο χρονικό του ζητήματος και μεταξύ άλλων σημειώνει: «Περιστρέφεται στην ουσία γύρω από την ‘ουσία του ελληνικού πολιτισμού’ (Μελίνα Μερκούρη), τη νομιμότητα των συνδιαλλαγών με την τουρκοκρατία στην Αθήνα, τη λεπτή γραμμή μεταξύ διάσωσης και λεηλασίας, το πλαίσιο της υποδοχής αρχαιοτήτων. Έχει να κάνει επίσης με ηθικά, ιστορικά και αισθητικά ερωτήματα γύρω από την παρουσίαση έργων τέχνης τον 21ο αιώνα. Όλη αυτή η συζήτηση μόλις πρόσφατα πήρε νέα διάσταση».
Το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών παίρνει νέα τροπή, με τη SZ να παρατηρεί, λαμβάνοντας υπόψη και τα πρόσφατα προβλήματα που παρατηρούνται στο Βρετανικό Μουσείο ως προς τη συντήρησή τους, ότι:
«Ενόψει τέτοιων δομικών προκλήσεων είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η UNESCO πυροδότησε ξανά με πρωτοφανή τρόπο τη σύγκρουση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, η οποία σιγοκαίει εδώ και δεκαετίες: Τέλη Σεπτεμβρίου η λεγόμενη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της Επιστροφής Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσής τους, έλαβε ομόφωνη απόφαση για έκδοση σύστασης για τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος των ‘Ελγίνειων Μαρμάρων’. Όμως η σύσταση αυτή μοιάζει με απαίτηση. Αναφέρει ότι οι Βρετανοί πρέπει να ξεκινήσουν συνομιλίες με την Ελλάδα για την επιστροφή των γλυπτών το συντομότερο δυνατό. Το κείμενο αναφέρεται επίσης στην κακή κατάσταση των αιθουσών, στις οποίες εκτίθενται τα έργα τέχνης – μια κραυγαλέα αναφορά στις ζημιές που υπέστησαν από νερό. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέρριψε αμέσως τη δήλωση».
«Ξεκάθαρα υπέρ της Ελλάδας η UNESCΟ»
H UNESCΟ «παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ της Ελλάδας», γράφει η SZ, κάτι που αλλάζει τη συζήτηση περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και δίνει νέα διάσταση σε αυτή, «αντιστρέφοντας ένα από τα βασικά επιχειρήματα που η βρετανική πλευρά προβάλλει εδώ και καιρό κατά μιας πιθανής επιστροφής: Στην Ελλάδα, υποστηρίζει η Βρετανία, δεν υπάρχουν δυνατότητες για την κατάλληλη αποθήκευση και παρουσίαση τόσο πολύτιμων έργων τέχνης».
To ρεπορτάζ φιλοξενεί επίσης εκτενώς τις απόψεις του Δημήτριου Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και της Έλενας Κόρκα, επίτιμης γενικής διευθύντριας αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως παρατηρεί η SZ:
«Τόσο ο διευθυντής του Μουσείου, Δημήτρης Παντερμαλής, όσο και η Έλενα Κόρκα από το υπ. Πολιτισμού είναι βέβαιοι ότι μια μέρα η επανένωση όλων των θραυσμάτων θα γίνει κάτω από τη στέγη του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Κόρκα πιστεύει ότι η διαμεσολάβηση που προτείνει η UNESCO θα υλοποιηθεί κάποια στιγμή μέσω ανεξάρτητου διαμεσολαβητή και η βρετανική πλευρά θα καταλάβει ότι πρόκειται για μια υπόθεση που πρέπει να επιλυθεί όχι μεταξύ μουσείων αλλά μεταξύ κυβερνήσεων».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News