Σύκα: Αυτά είναι τα πολλαπλά οφέλη τους στην υγεία μας

Αυτοί είναι οι 7 λόγοι για να τα εντάξεις την διατροφή σου.

σύκα Pexels: Pixabay

Έχουν περίπου το μέγεθος του αντίχειρά σου, μοιάζουν με δάκρυ και είναι γεμάτα με εκατοντάδες μικροσκοπικούς σπόρους. Έχουν μια μοβ ή πράσινη φλούδα και η σάρκα του καρπού είναι ροζ και με ήπια, γλυκιά γεύση. Α! Και πιθανότατα τα έχεις συνδέσει με τα καλοκαίρια σου. Ο λόγος φυσικά για τα σύκα.

Πέρα από τη χαρακτηριστική τους γεύση, τα σύκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ενώ είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Τα σύκα και τα οφέλη τους για την υγεία

Σύκα: Το πολύτιμο φρούτο

Pexels

Ένας λόγος για τον οποίο πολλοί ειδικοί σε θέματα διατροφής, προτείνουν την προσθήκη του συγκεκριμένου φρούτου στη διατροφή μας, είναι το γεγονός ικανοποιεί τις λιγούρες για γλυκό, ενώ ταυτόχρονα παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν δεν είσαι fan των γλυκών γεύσεων, μόνο οφέλη μπορείς να απολαύσεις με την προσθήκη σύκων στη διατροφή σου.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των σύκων είναι ότι είναι μια φυσική τροφή χωρίς λιπαρά, χωρίς χοληστερόλη. Αποτελούν επίσης μια εξαιρετική πηγή για:

  • Βιταμίνη Α
  • Βιταμίνη C
  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Κάλιο
  • Μαγνήσιο

1. Μπορoύν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Πλούσιο σε φυτικές ίνες, τα σύκα είναι ένα τέλειο σνακ ή ιδανική επιλογή για πρωινό, ειδικά αν προσπαθείς να χάσεις βάρος. 2 ή 3 αποξηραμένα σύκα μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γεγονός το οποίο σε κρατά ασφαλή από την κατανάλωση περιττών θερμίδων.

2. Mειώνουν την αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Ένας παράγοντας που οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η ανισορροπία του καλίου που προκαλείται από την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νατρίου και ανεπαρκούς καλίου.

Τα σύκα είναι τροφή πλούσια σε κάλιο και μπορούν να βοηθήσουν στη διόρθωση αυτής της ανισορροπίας. Εντωμεταξύ, τα υψηλά επίπεδα φυτικών ινών στα σύκα, μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της περίσσειας νατρίου από το σύστημα.

3. Καρδιαγγειακή υγεία

Τα σύκα περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες νατρίου και πολύ υψηλές ποσότητες καλίου και μαγνησίου, με αποτέλεσμα να βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη συγκέντρωση φυτικών ινών εξάλλου ευνοεί τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά των σύκων, όπως η βιταμίνη C, ελέγχουν τις συγκεντρώσεις των ελευθέρων ριζών αποτρέποντας την ανάπτυξη της αθηροσκλήρυνσης. Ο συνδυασμός των παραπάνω βοηθά στην καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία.

σύκα

Pexels: Pixabay

4. Σύκα για καλύτερη πέψη

Τα πεπτικά προβλήματα έχουν ευρύ φάσμα και μπορούν να προκαλέσουν ποικιλία προβλημάτων από δυσκοιλιότητα έως διάρροια. Και στα δύο άκρα του φάσματος, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, τα σύκα βοηθούν την πέψη και με άλλο τρόπο. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρεβιοτικών, τα οποία βελτιώνουν την συνολική υγεία του εντέρου.

5. Σύκα για γερά κόκαλα

Τα σύκα είναι καλή πηγή τόσο ασβεστίου, όσο και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την οστική πυκνότητα, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να αποτρέψει καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση. Μελέτες υποδεικνύουν ότι μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, ειδικότερα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει την ανανέωση των οστών.

Επίσης, το ασβέστιο είναι ένα βασικό, δομικό συστατικό των οστών και η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δομή των ορυκτών των οστών σε παιδιά και εφήβους.

6. Λαμπερή επιδερμίδα

Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα ή ξηρό δέρμα, ως αποτέλεσμα αλλεργιών. Σχετική μελέτη σε παιδιά με δερματίτιδα, διαπίστωσε ότι μια κρέμα από εκχύλισμα αποξηραμένου σύκου, ήταν πιο αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της δερματίτιδας, απ’ ό,τι η κρέμα υδροκορτιζόνης, μιας καθιερωμένης θεραπείας.

7. Φρέσκα ή αποξηραμένα;

Τα σύκα τρώγονται φρέσκα την περίοδο του καλοκαιριού ή αποξηραμένα όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, από τα άγουρα σύκα φτιάχνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού. Τα αποξηραμένα σύκα είναι πλούσια σε ασβέστιο και μπορούν να καλύψουν το 17% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας για τον οργανισμό μας.

Επίσης τα αποξηραμένα σύκα είναι ιδανικό σνακ για την καθημερινή διατροφή, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη και χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που δημιουργεί μια αίσθηση πληρότητας στο στομάχι και έτσι βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τέλος τα αποξηραμένα σύκα, είναι καλές πηγές βιταμινών (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Β 6, βιταμίνη C, βιταμίνη E).

Σύμφωνα με το ladylike, η ζάχαρη των αποξηραμένων φρούτων, αν και φυσική, είναι πολύ περισσότερη σε σύγκριση με ίδια ποσότητα φρέσκων φρούτων. Αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα για τα υγιή άτομα, όσοι προσέχουν το βάρος τους ή δεν επιτρέπεται να καταναλώνουν πολλή ζάχαρη (π.χ. διαβητικοί) πρέπει να τα καταναλώνουν με μέτρο.