Συναγερμός: Πρώτοι θάνατοι από τον ιό Oropouche – Σε ποια χώρα σημειώθηκαν, τι φοβούνται οι ειδικοί

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) εξέδωσε επιδημιολογική προειδοποίηση για να ενημερώσει τις χώρες-μέλη για τον ιό

Oropouche

Διαρκώς αυξανόμενη είναι η ανησυχία για τον ιό Oropouche, ο οποίος είναι ευρέως διαδεδομένος κυρίως στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Καραϊβική, αλλά έχει επίσης καταγράψει 4 κρούσματα στην Ιταλία μέχρι σήμερα.

Η μόλυνση προκάλεσε δύο πρώτους θανάτους στη Βραζιλία, στην πολιτεία Bahia. και αυτά είναι τα πρώτα που καταγράφονται παγκοσμίως, σύμφωνα με το ιταλικό ansa. Η επιβεβαίωση ήρθε από το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας.

Τι είναι ο ιός Oropouche

Ο πυρετός Oropouche είναι μια τροπική ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από σκνίπες και κουνούπια και πήρε το όνομά του από την περιοχή όπου ανακαλύφθηκε και απομονώθηκε για πρώτη φορά το 1955, στο Περιφερειακό Εργαστήριο του Τρινιδάδ, κοντά στον ποταμό Oropouche, στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Ο πρώτος θάνατος επιβεβαιώθηκε στις 17 Ιουνίου. Ο ασθενής ήταν 24 ετών, ζούσε στη Valença, στην πολιτεία Bahia και είχε πεθάνει από τον Μάρτιο. Ο δεύτερος θάνατος, μιας γυναίκας, καταγράφηκε την περασμένη Δευτέρα και το υπουργείο Υγείας εξακολουθεί να ερευνά έναν ακόμη ύποπτο θάνατο στην πολιτεία Santa Catarina.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (PAHO) εξέδωσε επίσης επιδημιολογική προειδοποίηση για να ενημερώσει τις χώρες-μέλη σχετικά με τον εντοπισμό πιθανών περιπτώσεων μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπό έρευνα στη Βραζιλία.

Στην Ιταλία, μέχρι σήμερα, έχουν διαγνωστεί 4 κρούσματα, όλα εισαγόμενα, δηλαδή άτομα που επέστρεψαν από τη Βραζιλία και την Κούβα.

Η ασθένεια του ιού Oropouche, εξηγεί το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, είναι ένας αρβοϊός που προκαλείται από τον ιό Oropouche (Orov), έναν ιό RNA, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα του Culicoides paraensis, ενός μικρού αιματοφάγου δίπτερου 1-3 mm, παρόμοιο με σκνίπας, το οποίο σε ενδημικές περιοχές βρίσκεται σε δασώδεις περιοχές κοντά σε ρυάκια, λιμνούλες και βάλτους ή σε ορισμένα κουνούπια όπως π.χ. Culex quinquefasciatus. Κανένας από αυτούς τους αερομεταφορείς δεν έχει εντοπιστεί επί του παρόντος στην Ιταλία ή στην Ευρώπη. Η πιθανότητα μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Χιλιάδες τα κρούσματα

Από το 2024 (από τις 23 Ιουλίου), πάνω από 7.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως σε πέντε χώρες: Βραζιλία, Βολιβία, Περού, Κούβα και Κολομβία. Τα πρώτα κρούσματα που καταγράφηκαν και στην Ιταλία είναι χωρίς σοβαρές συνέπειες.

Ο κίνδυνος μόλυνσης, λένε οι ειδικοί υπάρχει εάν ταξιδεύετε σε χώρες όπου υπάρχει ο ιός. Για όσους βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές, συνιστάται να εφαρμόζουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για την αποφυγή επαφής με εντόμους φορείς:

-χρησιμοποιήστε χημικά απωθητικά,

-φορέστε ρούχα που καλύπτουν χέρια και πόδια,

-παραμένετε σε σπίτια εξοπλισμένα με κουνουπιέρες και

-προσπαθήστε να μειώσετε τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους αυγή και σούρουπο.

Τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης είναι πυρετός, πονοκέφαλος, πόνος στις αρθρώσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φωτοφοβία, διπλωπία (διπλή όραση), ναυτία και έμετος.

Εάν επιστρέφετε από ένα ταξίδι σε χώρες όπου υπάρχει ο ιός και έχετε αυτά τα συμπτώματα, η συμβουλή είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Διαβάστε επίσης:

 

Χαμός στην Κηφισιά: Παπαδιά «τσάκωσε» ιερέα σε ξενοδοχείο ημιδιαμονής

Σαν σήμερα 27 Ιουλίου 1922 με το νόμο 2905 θεσπίζονται για πρώτη φορά οι εισαγωγικές εξετάσεις – Τι άλλο συνέβη

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το μυστήριο γύρω από τον μασκοφόρο δρομέα στην Τελετή έναρξης και οι θεωρίες στα social media

ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της επόμενης εβδομάδας