Συρία: Ανησυχία για σιωπηλό διωγμό των χριστιανών της – «Μας λένε πως αν δεν φύγουμε είμαστε νεκροί»

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις ενόπλων ταγμάτων στην πόλη Χομς και το λιμάνι της Λαττάκειας. Οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως συστηματικές και στοχευμένες εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, με αναφορές για εκτελέσεις, απαγωγές και τρομοκρατία.

Συρία

Η κατάσταση στη Συρία, και ειδικά για τις θρησκευτικές μειονότητες, φαίνεται να κλιμακώνεται σε ανησυχητικά επίπεδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρθηκαν από πηγές στο Πρώτο Θέμα. Οι εκτιμήσεις για βίαιες επιθέσεις, διώξεις και εκτελέσεις εναντίον χριστιανών, Αλεβιτών και Δρούζων δείχνουν μια επικίνδυνη εξέλιξη, η οποία θυμίζει τις πρακτικές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Παρά τις δηλώσεις του μεταβατικού Προέδρου της Συρίας, Αλ Σαράα, και της κυβέρνησής του για συμπεριληπτικότητα και σεβασμό στις θρησκευτικές μειονότητες, οι πράξεις των ενόπλων ταγμάτων που συνδέονται με την κυβέρνηση φαίνεται να λειτουργούν αντίθετα.

Σύμφωνα με πηγές, περισσότεροι από 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις ενόπλων ταγμάτων στην πόλη Χομς και το λιμάνι της Λαττάκειας. Οι επιθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως συστηματικές και στοχευμένες εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων, με αναφορές για εκτελέσεις, απαγωγές και τρομοκρατία.

Οι χριστιανοί, Αλεβίτες και Δρούζοι αντιμετωπίζουν καθημερινά απειλές, εισβολές στα σπίτια τους και βεβήλωση θρησκευτικών χώρων. Οι πηγές αναφέρουν ότι τα αστυνομικά τμήματα έχουν μετατραπεί σε εργαλεία εφαρμογής της Σαρίας και βασανιστηρίων, με μέλη της ασφάλειας να συμμετέχουν ενεργά στις διώξεις.

Παρά τις δηλώσεις του Αλ Σαράα για συμπεριληπτικότητα και σεβασμό στις μειονότητες, η κυβέρνηση φαίνεται να κάνει ελάχιστα για να προστατεύσει αυτούς τους πληθυσμούς. Οι πηγές υποστηρίζουν ότι οι ενέργειες των ενόπλων ταγμάτων γίνονται με την σιωπηρή συγκατάθεση ή και εντολή της κυβέρνησης.

Η Ελλάδα, μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Γεωργίου Γεραπετρίτη, έχει εκφράσει ανησυχία για την κατάσταση, αλλά χωρίς συγκεκριμένη αναφορά στις διώξεις των χριστιανών. Το Ισραήλ, από την άλλη πλευρά, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα ανεχθεί πράξεις βίας εναντίον των Δρούζων και θα απαντήσει ανάλογα.

Ο Μ., ένας χριστιανός ορθόδοξος από τη Δαμασκό, περιγράφει μια κατάσταση φόβου και αβεβαιότητας που επικρατεί εδώ και δεκαετίες. Οι οικογένειές τους είναι στο στόχαστρο, με συνεχείς απειλές και επιθέσεις. Ο Μ. αναφέρει ότι τα περιστατικά βίας είναι καθημερινά και ότι οι θύτες συχνά είναι μέλη της ασφάλειας. Επιπλέον, η απουσία ανταπόκρισης από το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει αφήσει τους χριστιανούς να νιώθουν εγκαταλελειμμένοι.

Η Ελλάδα, ως χώρα με ιστορικούς δεσμούς με τους χριστιανούς της Συρίας, έχει εκφράσει ανησυχία, αλλά χωρίς συγκεκριμένα βήματα. Ο Γεραπετρίτης τόνισε την ανάγκη για σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τη συμπεριληπτικότητα, αλλά δεν υπήρξε άμεση ανταπόκριση στις εκκλήσεις για βοήθεια. Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ των Δρούζων, απειλώντας με ανταποδοτικά μέτρα εάν συνεχιστούν οι διώξεις.

Η κατάσταση στη Συρία για τις θρησκευτικές μειονότητες είναι κρίσιμη και απαιτεί άμεση διεθνή παρέμβαση. Οι πρακτικές που εφαρμόζονται θυμίζουν τις πιο σκοτεινές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Συρίας, και η αδράνεια της διεθνούς κοινότητας μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω τραγωδίες. Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η διασφάλιση της ασφάλειας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων πρέπει να γίνει προτεραιότητα, πριν είναι πολύ αργά.

Διαβάστε επίσης

Σε μέγγενη χρέων…μια Πάτρα! – Υποψήφιοι για κατάσχεση λογαριασμών όλοι οι οφειλέτες

Μητσοτάκης: Η πλειοψηφία των πολιτών στα συλλαλητήρια ζήτησε αλήθεια, δικαιοσύνη και σύγχρονα τρένα

Αργεντινή: Καταστροφικές πλημμύρες στη Μπαΐα Μπλάνκα με 13 νεκρούς ΦΩΤΟ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα για τον Ημιμαραθώνιο – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί μέχρι τις 15:00

Λάρισα: Παραμένει κρίσιμη η κατάσταση του 3χρονου που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο