ΣΥΡΙΖΑ: Η επόμενη μέρα και τα επόμενα βήματα μετά τη βαριά ήττα – Πρωτοκλασσάτοι εκτός Βουλής

Μετά τις δυο βαριές εκλογικές ήττες και αναγνωρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο ο Αλέξης Τσίπρας θέτει τον εαυτό του στη βάση του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ

«Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεσα ξεκινούν οι συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ για την αποτίμηση, με τις εσωκομματικές ομάδες να καταγράφουν μεγάλες απώλειες από τη διπλή ήττα Μαίου και Ιουνίου.

«Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα. Και πρέπει αυτό να γίνει με επιτυχία γιατί το επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Στο μεταξύ και μέσα σε ένα κομματικό περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προτάσσουν όμως την ανάγκη μεγάλων και άμεσων αλλαγών.

«Χρειάζεται πολύ μεγάλος αναστοχασμός. Είμαστε δημοκρατικό κόμμα, έχουμε συλλογικές διαδικασίες, θα το συζητήσουμε αυτό αλλά συγχρόνως από το αποτέλεσμα φαίνεται ότι είμαστε Αξιωματική Αντιπολίτευση και έχουμε ένα μεγάλο χρέος» επισήμανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι παρών την επόμενη μέρα και είναι αυτός που θα πρωταγωνιστήσει στις συλλογικές διαδικασίες στο κόμμα μας για την αποτίμηση αλλά και το πώς προχωράμε από δω και πέρα» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Για ανασυγκρότηση σε επίπεδο ηγεσίας μίλησε ο Δημήτρης Βίτσας. «Σ’ αυτή τη νέα περίοδο πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα ταυτοχρόνως. Το ένα είναι μια ανασυγκρότηση του κόμματος σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την ηγεσία. Πρέπει να ανοίξουν με ειλικρίνεια και καθαρά οι διαδικασίες ανανέωσης και του στελεχιακού δυναμικού, στις οποίες δεν είναι απ’ έξω ο πρόεδρος» υπογράμμισε σχετικά.

«Όχι δεν τίθεται θέμα ηγεσίας και θα σας πω γιατί. Γιατί για εμάς ποτέ δεν ήταν ζήτημα ατομικό, ένα κακό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα εκλογικά αποτελέσματα είναι συνέπεια μιας συλλογικής προσπάθειας» είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ποιοι μένουν εκτός

Η περαιτέρω μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τις εκλογές της 21ης Μαΐου είχαν σαν αποτέλεσμα η Κουμουνδούρου να μην καταφέρει να εκλέξει βουλευτή σε 23 εκλογικές νομούς.

Εκτός Βουλής από το Επικρατείας μένει η εκπρόσωπος του κόμματος Πόπη Τσαπανίδου. Εκτός Βουλής όμως έμειναν και ο Νίκος Βούτσης, η Μαρλίζα Ξενογιαννακοπούλου αλλά και ο Γιώργος Τσίπρας.

Αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κρατήσει την έδρα στον Δυτικό τομέα Αθηνών τότε η Ρένα Δούρου θα μείνει εκτός Βουλής. Στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιάννης Μουζάλας.

Την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα περιμένει και ο Θόδωρος Δρίτσας. Αν ο κ. Τσίπρας, κρατήσει την έδρα στην Α’ Πειραιά τότε ο κ. Δρίτσας θα μείνει εκτός Βουλής.

Εκτός Βουλής έμειναν και πάλι ο Νίκος Φιλης αλλά και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Οι αρνητικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρεθεί στην τρίτη θέση σε οκτώ εκλογικές περιφέρειες:

Δράμας
Κιλκίς
Xαλκιδικής
Χίου
Λακωνίας
Λασιθίου
Ρεθύμνου
Ηρακλείου

Τα επόμενα βήματα στο κόμμα

Σε φάση μεγάλων αλλαγών φαίνεται πως οδεύει ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι το οποίο διεφάνη ήδη από τις χθεσινές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναμένεται «να ανοίξει τα χαρτιά του» τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Θεωρειται περίπου δεδομένο ότι θα υπάρξουν διαδοχικές συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων τις επόμενες ημέρες, αρχικά του ο εκτελεστικου γραφείου, θα ακολουθήσει συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας και εν συνεχεία θα συγκληθεί η κεντρική επιτροπή.

Στα κομματικά όργανα θα αποφασιστει το χρονοδιάγραμμα και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθει για τις εσωτερικές διεργασίες.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην πιθανή δρομολόγηση μιας διαδικασίας επανεκλογής προέδρου και κεντρικής επιτροπής από τη βάση του κόμματος όπως είχε γίνει πέρυσι τον Μάιο.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για το ζήτημα που αφορά στη διεξαγωγή ενός εκτάκτου συνεδρίου που θα σηματοδοτεί την επανεκκίνηση για το κόμμα.

Αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, αρκετοί εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι τον Οκτωβριο θα διεξαχθούν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση, πιθανώς πιο καταλληλος χρόνος διεξαγωγής, θα ήταν μετα την αυτοδιοικητική καλπη ώστε να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα έως τις ευρωεκλογές. Μια κάλπη την οποία ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει προσδιορίσει ως ορόσημο για το αν θα αποδειχθεί επιτυχημένη η προσπάθεια ανασύνταξης.