ΣΥΡΙΖΑ: Και τώρα, τι κάνουμε χωρίς τον Αλ. Τσίπρα;

Δύο περιφερειακοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Καλαματιανός και Μίλτος Ζαμπάρας καταθέτουν στην «Π» την άποψή τους για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Είναι δύο βουλευτές με πολλά και φρέσκα «γαλόνια»! Της νέας εποχής. Του νέου αίματος του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο με περγαμηνές, με προδιαγραφές, με προοπτικές!

Διονύσης Καλαματιανός και Μίλτος Ζαμπάρας. Από τους γειτονικούς νομούς μας. Δύο στελέχη που έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους. Που έχουν όλα τα φόντα να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλούν και οι δύο αποκλειστικά στην «Πελοπόννησο», για πρώτη φορά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου και μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

  1. Αν σας ρωτούσα τώρα, σχεδόν 15 μέρες μετά τις εκλογές, ποιος ήταν ο βασικός λόγος της βαριάς ήττας, τι θα μου λέγατε με «δυο κουβέντες»;

 

  1. Μπορεί να επιβιώσει πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα στο τιμόνι του; Δεν εννοώ απλώς να επιβιώσει με «αναπνευστήρα», με χαμηλά ποσοστά, αλλά να γιγαντωθεί πάλι, να διεκδικήσει ξανά την κυβέρνηση…

 

  1. Αν συναντούσατε πρόσωπο με πρόσωπο τον Αλ. Τσίπρα την επομένη μέρα της παραίτησής του από πρόεδρος, θα προσπαθούσατε να τον μεταπείσατε; Και με ποιο τρόπο; Τι θα του λέγατε;

 

  1. Εσείς, προσωπικά, γιατί πιστεύετε ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση;

 

  1. Πώς φαντάζεστε στο μυαλό σας τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ;

 

  1. Θα θέλατε να πείτε ποιον ή ποια θα επιλέγατε αν ήταν στο χέρι σας;

 

  1. Σας ανησυχεί ότι μέχρι να ξαναβρεί τα πατήματά του ο ΣΥΡΙΖΑ και να εκλέξει νέο πρόεδρο, η κυβέρνηση δεν θα έχει ισχυρή αντιπολίτευση; Οτι, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι απόλυτος κυρίαρχος;

 

  1. Κατά τη γνώμη σας, ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στρίψει πιο πολύ προς το κέντρο, προς σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά, ή να παραμείνει ένα πιο αριστερόστροφο κόμμα; Μήπως, δηλαδή, η κοινωνία, όπως αποδείχθηκε, έχει γίνει πιο δεξιόστροφη, πιο κεντρώα, πιο συντηρητική;

 

Διονύσης Καλαματιανός: «Είναι αναγκαίο να γειωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία»

 

Ο Διονύσης-Χαράλαμπος Καλαματιανός, δικηγόρος-εργατολόγος, είναι βουλευτής Ηλείας και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Διετέλεσε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής και διοικητής του ΙΚΑ -ΕΤΑΜ

 

  1. Προσωπική εκτίμηση είναι πως τα αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν από την κάλπη της 21ης Μαΐου και διατηρήθηκαν σε αυτή της 25ης Ιουνίου, δεν μπορούν να βασιστούν σε μόλις 1-2 λόγους. Οφείλουμε, λοιπόν, να αποτιμήσουμε τις αιτίες, στο πλαίσιο ενός καθαρού διαλόγου, από τον οποίον θα προκύψουν πολύτιμα συμπεράσματα για την επόμενη ημέρα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διορθώσουμε λάθη, αστοχίες και παραλείψεις, προκειμένου να ενδυναμωθούμε και να γίνουμε πλειοψηφική δύναμη ξανά. Παρ’ όλα αυτά, αν έπρεπε να εστιάσω σε κάποιες αδυναμίες που αποδείχτηκαν κρίσιμες στη διαμόρφωση των συσχετισμών, θα έλεγα πως η ανεπαρκής διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον συνδικαλιστικό χώρο, σε φορείς, σε ενώσεις και σωματεία, όπως, επίσης, η διαρκής συζήτηση για την κυβερνησιμότητα σε βάρος του προγραμματικού λόγου -κάτι που διορθώθηκε στην πορεία προς τη δεύτερη κάλπη- επέδρασαν καταλυτικά στο τελικό αποτέλεσμα. Η επιμονή μας στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, όταν τα άλλα προοδευτικά κόμματα την αρνούνταν πεισματικά, είχε τη συμβολή της στο αρνητικό αποτέλεσμα.

 

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να έρθει, όπως είπε και ο ίδιος, το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Προσοχή, όμως. Δεν αποχώρησε από το κόμμα, αλλά από την προεδρία του. Αυτό σημαίνει πως είναι παρών, εγγυητής της ενότητας και της κυβερνητικής προοπτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και του χώρου της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν, είναι και θα παραμείνει τεράστιο πολιτικό μέγεθος και κεφάλαιο για τον τόπο μας. Θα λάβουμε τις όποιες αποφάσεις δημοκρατικά και συλλογικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει κόμμα εξουσίας.

 

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε μια γενναία αλλά και δύσκολη απόφαση, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Μια απόφαση η οποία μας ξάφνιασε, αλλά και μας συγκίνησε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν αυτός που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδήγησε μέχρι τη διακυβέρνηση του τόπου. Το 2015 παρέλαβε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία εξουθενωμένη από την οικονομική κρίση. Το 2019 παρέδωσε μια Ελλάδα εκτός μνημονίων, με ρυθμισμένο χρέος, με γεμάτα δημόσια ταμεία και την κοινωνία όρθια.

    Βεβαίως, για όλους εμάς, η απόφασή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ένα μεγάλο σοκ. Είναι, όμως και μια απόφαση που οφείλουμε να σεβαστούμε.

 

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ένα κόμμα εξουσίας και συνεπώς, διευρυμένης απεύθυνσης. Απευθύνεται στους πολίτες από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, όπως αναφέρεται και στη διακήρυξή του. Πιστεύω ότι η νέα ηγεσία που θα προκύψει θα υπηρετήσει αυτό τον σκοπό. Είναι αναγκαίο να υπάρξει ενεργοποίηση των 170.000 μελών του και παράλληλα να γειωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την κοινωνία. Πώς θα το πετύχουμε; Με την κινητοποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και με τη διείσδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, στις ενώσεις, στα επιμελητήρια κ.ά. Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να υπάρξει ο απολογισμός και η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, προκειμένου να χαραχθεί με ασφάλεια και προοπτική ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός του κόμματος. Αρα, εκτός από τα πρόσωπα, έχουν σημασία οι πολιτικές. Το σίγουρο είναι πως ο νέος ή η νέα πρόεδρος που θα εκλεγεί, αλλά και όλοι εμείς, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας.

 

  1. Παράλληλα με τις διαδικασίες και τις διεργασίες για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει τη μάχη στο Κοινοβούλιο υπέρ των εργαζόμενων, του αγροτικού κόσμου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων ομάδων, των συνταξιούχων και της νέας γενιάς. Ταυτόχρονα συγκροτεί μια συνεκτική προγραμματική αντιπρόταση προοδευτικής κατεύθυνσης και διεξόδου.

    Βεβαίως, την ίδια υπευθυνότητα οφείλουν να δείξουν και τα άλλα προοδευτικά κόμματα που βρίσκονται στην αντιπολίτευση. Είναι λοιπόν και θέμα συνεργασιών, προκειμένου να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά και ένα ισχυρό ανάχωμα στην Ακροδεξιά, που μετά τις εθνικές εκλογές εμφανίζεται ενισχυμένη.

 

Μίλτος Ζαμπάρας: «Είναι λάθος να ψάξουμε τον αντί-Τσίπρα πρόεδρο»

Γέννημα-θρέμμα Αγρινιώτης o Mίλτος Ζαμπάρας, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Το επιστημονικό βιογραφικό του ιδιαίτερα πλούσιο.

Διδάκτορας (PhD) της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, ερευνητής στο Ιδρυμα Ερευνας & Τεχνολογίας, στο Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ). Εχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Για 4,5 χρόνια (2015-2019) διετέλεσε υποδιοικητής στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

  1. Αν και έχουν περάσει μόνο λίγες ημέρες από τις εκλογές και η ήττα είναι ακόμη «νωπή» θα σας έλεγα ότι το πιο βασικό συμπέρασμα είναι ότι δεν καταφέραμε να δούμε αυτό που θα ερχόταν. Δηλαδή, δεν είχαμε την ικανότητα να αντιληφθούμε από πριν το μέγεθος της ήττας. Αυτό από μόνο του είναι ιδιαιτέρως προβληματικό, γιατί σημαίνει ότι ήμασταν εκτός των διεργασιών που συντελούνταν στην ελληνική κοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα. Ως εκ τούτου, το πιο βασικό μέλημά μας από εδώ και στο εξής, είναι να ξαναπιάσουμε το νήμα με την κοινωνία και τις κοινωνικές ομάδες που στο παρελθόν μας στήριξαν και περιμένουν από εμάς να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών τους.

 

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικό, πολιτικό και εθνικό κεφάλαιο. Πρόκειται αναμφισβήτητα για έναν λαϊκό ηγέτη, που πήρε ένα κόμμα από το 3% και το έκανε κυβέρνηση σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την χώρα. Τα χρόνια που κυβέρνησε κατάφερε να βγάλει την χώρα από τα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να πετύχει την εμβληματική συμφωνία των Πρεσπών, μα κυρίως να κρατήσει την κοινωνία όρθια που βρίσκονταν σε ανθρωπιστική κρίση με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα. Συνεπώς, πέρα από ένα μεγάλο ευχαριστώ που οφείλουμε να πούμε στον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να ξέρουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ, δίπλα μας, ενεργό μέλος του κόμματός μας και θεματοφύλακας της ενότητας και της ομαλής μετάβασης στην επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταφέρει το επόμενο διάστημα να σηκωθεί όρθιος, να διδαχθεί από τα λάθη του και να κάνει ένα RESTART διεκδικώντας με σοβαρούς όρους την διακυβέρνηση αυτής της χώρας.
  2. Η αλήθεια είναι ότι τον συνάντησα πριν από λίγες μέρες στη Βουλή των Ελλήνων. Νομίζω όμως, ότι για έναν άνθρωπο που έχει προσφέρει τόσα πολλά, αφήνοντας μετά από 15 χρόνια θητείας τόσο μεγάλη παρακαταθήκη, είναι μάταιο να προσπαθήσεις να τον μεταπείσεις. Την απόφασή του τη δεχτήκαμε με συγκίνηση, με δέος, αλλά και στεναχώρια, αλλά οφείλουμε να την σεβαστούμε και να υποσχεθούμε και στον ίδιο ότι θα παλέψουμε για την ολοκλήρωση και των δικών του οραμάτων.

 

  1. Η απόφαση του προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί είναι μια γενναία απόφαση. Για άλλη μια φορά δεν κρύφτηκε από τις ευθύνες που του αναλογούν. Αντιθέτως, με την παραίτηση ενδεχομένως να σηκώνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που του αναλογεί. Ετσι όμως λειτουργούν διαχρονικά οι ηγέτες. Ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε έμπρακτα ότι η βαθιά ανανέωση δεν είναι μια φράση χωρίς περιεχόμενο, αλλά ένα διαρκές πρόταγμα.

 

  1. Νομίζω ότι είναι λάθος να ψάξουμε να βρούμε τον αντί-Τσίπρα πρόεδρο. Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να προκύψει μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες, αφού πρώτα αναλύσουμε διεξοδικά τα αίτια της ήττας και διαμορφώσουμε ένα σύγχρονο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αναμφισβήτητα και πάντα με βάση την δική μου κρίση, ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να εκφράζει την ανανέωση και τις αξίες του χώρου μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει να παρουσιάσει αρκετά νέα και ικανά στελέχη που μπορούν να ηγηθούν στο νέο εγχείρημα. Κάποια μάλιστα εξ αυτών εμφανίστηκαν λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές, σήκωσαν μεγάλο βάρος του προεκλογικού αγώνα επιτυχώς και άφησαν το στίγμα τους στην κοινωνία.

 

  1. Είναι νωρίς να μιλήσουμε για πρόσωπα, από τη στιγμή που δεν έχουν κατατεθεί επίσημα οι υποψηφιότητες. Οταν θα γίνει αυτό να είστε σίγουρος ότι θα τοποθετηθώ δημόσια, πάντα με το θάρρος της άποψής μου.Οχι, δεν με ανησυχεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σύντομα θα επανακάμψει και θα διατυπώσει έναν πολιτικό λόγο πιο φρέσκο, πιο σύγχρονο και πιο εύληπτο. Η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην βουλή, από τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα είναι δυναμική. Να μην αισθάνεται λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού..

 

  1. Κατά την άποψή μου ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να στρίψει προς την κοινωνία και να αγκαλιάσει τα φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα. Να εκπροσωπήσει τις κοινωνικές ομάδες που σήμερα πλήττονται από την ακρίβεια, αλλά δεν κατάφερε να τις κερδίσει στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσει ρεαλιστικές και σύγχρονες θέσεις για τις νέες προκλήσεις της εποχής, και σε έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.