Τα επείγοντα θέλουν ειδικευμένους γιατρούς – Οσα αναδείχθηκαν σε συνέδριο που έγινε στην Πάτρα
Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Επείγουσα Ιατρική και αναδείχτηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις και καινοτομίες στον τομέα της παροχής επείγουσας φροντίδας υγείας στο Επείγον Περιστατικό από τους 126 ομιλητές και προεδρεία.

Αμεσα μέτρα, τα οποία θα θεραπεύσουν μία από τις μεγαλύτερες πληγές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ζητά η ιατρική κοινότητα. Εκατοντάδες προσερχόμενοι σε κάθε εφημερία, πολύωρες αναμονές -οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν και τις 10 ώρες- εξαντλημένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συνθέτουν την εφημερία των ΤΕΠ.
Μείζον πρόβλημα, το οποίο απασχόλησε τις εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συμποσίου της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής, που φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών (2-4 Μαΐου). Παράλληλα, παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Επείγουσα Ιατρική και αναδείχτηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις και καινοτομίες στον τομέα της παροχής επείγουσας φροντίδας υγείας στο Επείγον Περιστατικό από τους 126 ομιλητές και προεδρεία.
«Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά στη λειτουργία των ΤΕΠ με κυρίαρχο αυτό της πολύ μεγάλης προσέλευσης ασθενών, σε σχέση με την αναλογία ιατρών και νοσηλευτών. Πρόβλημα, το οποίο εντείνεται περαιτέρω με τη μη στελέχωση των Τμημάτων με εξειδικευμένο προσωπικό» δήλωσε στην «Π» η επικεφαλής της όλης διοργάνωσης, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, πνευμονολόγος, εντατικολόγος, διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του «Αγίου Ανδρέα» Αγλαΐα Σταυροθανασοπούλου.
Η ίδια εξηγεί: «Πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής (ΕΕΕΙ) είναι η ανάπτυξη ειδικότητας επείγουσας ιατρικής, η οποία σήμερα δεν υπάρχει στη χώρα μας. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο ως εξειδίκευση. Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι στην επείγουσα ιατρική στην Ελλάδα είναι ελάχιστοι και η εκπαίδευσή τους δεν είναι ενιαία. Τα ΤΕΠ πρέπει να λειτουργήσουν ως αυτόνομα τμήματα με δικό τους προσωπικό, ώστε να μην χρειάζονται τη στήριξη των γιατρών των κλινικών, διότι αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα και στις κλινικές και στον τρόπο λειτουργίας των ΤΕΠ».
Επίσης, καθοριστικό ρόλο στην αποσυμφόρησή τους παίζει η πλήρης ανάπτυξη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Η κ. Σταυροθανασοπούλου τονίζει: «Πρέπει η Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας να αναπτυχθεί πλήρως και παράλληλα να υπάρξει εκπαίδευση των πολιτών σε σχέση με τις διαδρομές που θα πρέπει να επιλέξουν, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα υγείας. Είναι βασικό να χτίσουν σχέση εμπιστοσύνης με τα Κέντρα Υγείας και γενικότερα τις δομές της Πρωτοβάθμιας, ώστε να είναι ο πρώτος σταθμός αναζήτησης βοήθειας και να παραπέμπονται στα ΤΕΠ, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Αν συμβεί αυτό και οι πολίτες θα εξυπηρετούνται άμεσα και τα ΤΕΠ θα επιτελούν αποτελεσματικότερα τον ρόλο τους. Επιβάλλεται η καλλιέργεια στενής σχέσης Πρωτοβάθμιας Υγείας, ΕΚΑΒ και Τμήματος Επειγόντων περιστατικών και η αναγκαιότητα καλής συνεργασίας και διασύνδεσης για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών».
Επίσης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα εξής σημεία:
⦁ Συστήματα Διαλογής (triage): Καινοτόμες εφαρμογές βελτιώνουν την ταχύτητα και ακρίβεια της διαλογής, υποστηρίζοντας αποτελεσματικότερα την κλινική απόφαση σε κρίσιμα περιστατικά.
⦁ Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια: Η αναγκαιότητα να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως υποστήριξη ασθενών και δομών σε απομακρυσμένες περιοχές, με θετικό αντίκτυπο στην ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
⦁ Διαχείριση μαζικών καταστροφών: Παρουσιάστηκαν αναθεωρημένα πρωτόκολλα αντιμετώπισης μαζικών τραυματισμών, φυσικών καταστροφών και υγειονομικών κρίσεων.
⦁ Επαγγελματική επιμόρφωση: Pre courses ως μέσα ενίσχυσης των δεξιοτήτων του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Το συνέδριο αποτέλεσε πλατφόρμα γόνιμου διαλόγου και ανταλλαγής καλών πρακτικών, ενώ υπογράμμισε τη δέσμευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαρκή αναβάθμιση της επείγουσας φροντίδας στη χώρα μας. Τελούσε υπό την αιγίδα 16 φορέων και Ιατρικών Συλλόγων εκ των οποίων το υπουργείο Υγείας, η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος και Ευρωπαϊκή Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής EUSEM, ενώ προσέλκυσε πλήθος επαγγελματιών υγείας, ερευνητών και στελεχών του χώρου και τιμήθηκε από την παρουσία σημαντικών θεσμικών εκπροσώπων.
Τέλος, στο πλαίσιο του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική δράση για το ευρύ κοινό για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου «Ιχθυόσκαλα» από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα κατά της παχυσαρκίας
Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών
Πατρών-Πύργου: Μειώθηκαν στο μισό τα θανατηφόρα τροχαία – Τα κολονάκια σώζουν ζωές
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News