Τα μονοκλωνικά φάρμακα είναι για λίγους; – Καρολίνα Ακινόσογλου «Το εμβόλιο παραμένει το κυρίαρχο όπλο μας»
Το νέο όπλο κατά του κορονοίού, που είναι τα μονκλωνικά, απευθύνονται σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, αλλα έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες επιδείνωσης των συμπτωμάτων.
«Το εμβόλιο παραμένει το κυρίαρχο όπλο μας κατά της πανδημίας. Μην παρασύρεται ο κόσμος επειδή ξεκινούν οι θεραπείες με τα μονοκλωνικά φάρμακα. Δεν απευθύνονται σε όλους και δεν μπορούν να χορηγηθούν σε ασθενείς που δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις» τονίζει η επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ, Καρολίνα Ακινόσογλου.
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων θα ξεκινούσε από σήμερα.
Ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει και όπως ανακοίνωσε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, θα ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για τα μονοκλωνικά σκευάσματα.
«Αρχίζει η διάθεση για 10 νοσοκομεία στην Ελλάδα, αυτά που έχουν την μεγαλύτερη εμπειρία», είπε, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα μας», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε».
Ανάμεσα στα νοσοκομεία της χώρας που πρώτα θα εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη θεραπεία είναι και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, όπως έγραφε χθες η εφημέριδα «Πελοπόννησος».
«Εχει έρθει η σχετική εγκύκλιος και αναμένουμε πλέον να φτάσουν τα σκευάσματα, και φυσικά οι ασθενείς που θα εγκριθούν από την αρμόδια επιτροπή» μας είπε η κ. Ακινόσογλου.
Η ίδια σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα φάρμακα αυτά δεν απευθύνονται σε όλους τους ασθενείς. Η διευκρίνιση κρίνεται αναγκαία καθώς δημιουργήθηκε η εντύπωση στην κοινωνία ότι έφτασε το φάρμακο για τον κορονοϊό.
«Τα μονοκλωνικά φάρμακα χορηγούνται ενδοφλέβια και απευθύνονται σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται αλλά έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Χρειάζεται δηλαδή ο ασθενής να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια για να χορηγηθούν».
ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Οι επιστημονικές ενδείξεις που έχουν ήδη καθοριστεί από υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τους ασθενείς που θεωρούνται κατάλληλοι για τη χορήγηση των μονοκλωνικών φαρμάκων είναι οι εξής:
α) Οσοι έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως για παράδειγμα οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ανοσοκατασταλμένοι,
β) όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με λοίμωξη covid-19, π.χ. οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα και
γ) οι έγκυοι που διανύουν το γ’ τρίμηνο της κύησης, δεδομένης της επιδημικής έξαρσης αλλά και των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την επικινδυνότητα τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο όταν μολυνθούν από κορονοϊό.
Η κ. Ακινόσογλου υπογραμμίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν το εμβόλιο. Αυτό πρέπει να το κατανοήσουν οι πολίτες. Καθημερινά βλέπουμε τι γίνεται. Η θετικότητα έχει αυξηθεί σε ποσοστό 6-7%. Τα νέα κρούσματα και οι νοσηλείες αυξάνονται καθημερινά. Εμείς στο ΠΓΝΠ έχουμε ήδη ανοιχτές πέντε Κλινικές Κορονοϊού και ετοιμαζόμαστε και για την έκτη. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πιεστική και ελπίζουμε ότι το τέταρτο κύμα θα φτάσει στην κορύφωσή του ώστε να αρχίσει σταδιακά η πτώση των κρουσμάτων».
«Θα αργήσουμε να δούμε κάμψη του αριθμού των καθημερινών θανάτων», προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
Η ίδια τόνισε: «Η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 54.000 ενεργά κρούσματα, ενώ νέες αυξητικές τάσεις παρατηρούνται σε Σάμο, Γρεβενά, Ευρυτανία, Πρέβεζα, Εβρο, Αρτα, Χανιά και Ηράκλειο.
Παρατήρησε ότι υψηλή θνητότητα εντοπίζεται σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ηλικιακή κατηγορία των 65+.
ΡΕΚΟΡ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ
Την Τρίτη σημειώθηκε ρεκόρ εισαγωγών σε νοσοκομεία (490), ενώ ο μέσος όρος είναι 405 εισαγωγές ανά μέρα. Συνολικά νοσηλεύονται 4.500 ασθενείς.
«Η ΠΙΕΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ»
Η πίεση μεγαλώνει και στις ΜΕΘ, με την πληρότητα στην επικράτεια να φτάνει στο 88%. Οπως είπε, «έχει ανακοπεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας», υπάρχουν «σημάδια σταθεροποίησης, λόγω της αυξημένης προσοχής και της μικρής αύξησης των εμβολιασμών».
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι «320.000 άνθρωποι άλλαξαν γνώμη και προσήλθαν για την 1η δόση», ωστόσο -όπως υπογράμμισε- σε ραντεβού για εμβολιασμό προχώρησαν κυρίως άτομα κάτω των 60 ετών κυρίως. Σημείωσε εμφατικά ότι «τα άτομα άνω των 60 ετών πρέπει να εμβολιαστούν», για να προσθέσει αναφερόμενη σε νεότερες ηλικίας, «δεν μπορούμε να θεωρούμε τον εαυτό μας υπεράνω του ιού επειδή είμαστε νέοι και γυμνασμένοι».
Στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε για το εμβόλιο πλέον «υπάρχουν δεδομένα, δεν είναι ούτε καινούργιο, ούτε πειραματικό», σημειώνοντας ότι παγκοσμίως έχουν γίνει 7,5 δισ. εμβολιασμοί και το 52,3% του πλανήτη έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News