Τα σιωπηλά θύματα των δύο κρίσεων

Το Κύριο άρθρο της «Π»

ΑΠΟ ΤΟΤΕ που ξέσπασε η οικονομική κρίση μέχρι τώρα, σε πολλά σπίτια δεν υπήρξε ούτε μια μέρα ανέφελη. Εκδηλώθηκαν πολύ σοβαρές δυσκολίες που είχαν αναπόφευκτο αντίκτυπο στην ψυχολογία των ατόμων και τις σχέσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ο γνωστός δεύτερος γύρος, όπου η ανέχεια και η ανασφάλεια συνδυάστηκαν με περιορισμούς και επαύξηση των φορτίσεων.

ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ότι αυξήθηκαν τελευταία -κι άλλο- τα περιστατικά ψυχιατρικού ενδιαφέροντος που απασχόλησαν το Καραμανδάνειο. Δεν μπορούμε να βγάλουμε αυθαιρέτως συμπεράσματα για την πηγή των προβλημάτων ούτε να προεξοφλήσουμε κοινούς τόπους, αλλά παρατηρούμε ότι μιλάμε για μια ηλικιακή ομάδα που ταυτίζεται με το χρονικό φάσμα της διπλής κρίσης.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ που προτείνει σήμερα η «Π» είναι μια αφορμή να αντιληφθούμε ότι η υγειονομική περιπέτεια δεν αφορά μόνο την ευχέρειά μας να πίνουμε εσπρέσο ή να κάνουμε τα ψώνια μας, αλλά και τον ψυχισμό των παιδιών (μας) που στριμώχθηκαν σε μια κατάσταση με πολύ άγχος, φοβίες και ενδοοικογενειακές εντάσεις. Ενας παραπάνω λόγος να συμβάλουμε ώστε η περιπέτεια να τελειώσει, χωρίς να προτάσσουμε τους εγωισμούς, τις βολές και τις προκαταλήψεις μας.

 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΟΝΤΗ ΓΙΟΡΤΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν θέλησε να επιβάλει απαγόρευση εισόδου στους ναούς για πιστούς που δεν είναι βεβαιωμένα απρόσβλητοι από τον κορονοϊό, εμβολιασμένοι ή θεραπευμένοι. Η επιλογή αυτή συζητήθηκε, καθώς διατυπώθηκε από επικριτές η άποψη υπονομεύονται έτσι οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί σε άλλους χώρους. Ανέλαβε για λογαριασμό της πολιτείας η Ιερά Σύνοδος να συστήσει έλεγχο καθαρότητας εισερχομένων, χωρίς βέβαια να μπορεί να τον καταστήσει υποχρεωτικό έναντι του νόμου, παρά μόνον σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη. Το πράγμα μπερδεύεται κάπως. Αν θα επηρεάσει τους αρνητές ή θα τους αγανακτήσει -όπως κάθε μέτρο…- θα το δούμε την Κυριακή…