Θα «βουλιάξουν» οι χειμερινοί προορισμοί Χριστούγεννα-Πρωτοχρονιά – Η ζήτηση για τα Καλάβρυτα
Oι πληρότητες στους δημοφιλής χειμερινούς προορισμούς κινούνται σε επίπεδα πάνω από 80%, τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Υψηλές είναι οι πληρότητες στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ όπως αναφέρουν οι παράγοντες της αγοράς ακόμη και μέχρι τα Φώτα η εικόνα είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητική.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι πληρότητες κινούνται σε επίπεδα πάνω από 80%, τόσο στα ξενοδοχεία, όσο και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Παράλληλα εκείνο που ικανοποιεί ιδιαίτερα τους παράγοντες της αγοράς, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι ότι παρατηρείται σημαντική κινητικότητα και στα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από τα τρία χρόνια, δηλαδή επιστρέφουμε σε προ πανδημίας ρυθμούς.
Ωστόσο, ένας παράγοντας που ίσως παίξει τον ρόλο του, είναι και το γεγονός ότι ο καιρός δεν είναι σύμμαχους για τους λάτρεις του χιονιού με αποτέλεσμα πολλά χιονοδρομικά κέντρα να βρίσκονται ακόμη στο «αέρα» εάν θα λειτουργήσουν ή όχι.
Βέβαια οι Έλληνες δεν επιλέγουν προορισμούς μόνο εντός Ελλάδος, αλλά στρέφονται και στο εξωτερικό για την περίοδο των εορτών.
Οι περιοχές με την υψηλότερη ζήτηση
Αναφορά και το εσωτερικό, οι περιοχές εκείνες που έχουν την υψηλότερη ζήτηση είναι Αράχοβα, Πήλιο, Ζαγοροχώρια, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Τρίκαλα, Λίμνη Πλαστήρα, Μέτσοβο. Σε αυτούς τους προορισμούς οι πληρότητες για κάποιες ημέρες φτάνει ακόμη και το 100%, ενώ σε μέσα επίπεδα είναι στο 80% με 85%, τουλάχιστον μέχρι και την Πρωτοχρονιά.
Καλή είναι η ζήτηση, αλλά όχι σε τόσο υψηλά επίπεδα και για το 3ημερο των Φώτων, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να θεωρούν ότι η αγορά θα κινηθεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και τις καιρικές συνθήκες προκειμένου να δουν τα καταλύματά τους γεμάτα όχι μόνο για τις ημέρες των εορτών, αλλά και για τα ενδιάμεσα διαστήματα κατά τα οποία οι πληρότητες διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, γύρω στο 60%-70%.
Ανασταλτικοί παράγοντες
Αναφορικά, πάντως, με τους ανασταλτικούς παράγοντες, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, είναι ο υψηλός πληθωρισμός που αναγκάζει πολλούς να κάνουν και δεύτερες σκέψεις, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποθαρρύνονται στην διάρκεια της αναζήτησης από τις σχετικά υψηλές τιμές διαμονής, αφού το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες, έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των δωματίων στα ξενοδοχεία, με την αύξηση να κινείται σε κάποιες περιπτώσεις σε ποσοστό πέριξ του 10% σε σχέση με πέρυσι και ένα δίκλινο δωμάτιο να διατίθεται από 70 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
Επίσης σε εορταστικούς ρυθμούς έχουν επανέλθει και τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Μία βόλτα στο κέντρο των δύο πόλεων είναι αρκετή προκειμένου να πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι η κατάσταση τείνει προς ομαλοποίηση, μετά την πανδημία.
Παράλληλα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός πολιτών που επιλέγουν το εξωτερικό για αυτές της ημέρες, με πόλεις όπως το Παρίσι, η Ρώμη, το Λονδίνο, η Βιέννη, η Βουδαπέστη, το Βερολίνο, Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News