Ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, παραιτήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά νέες ηθοποιούς.
Ο κύριος Λιγνάδης αρνήθηκε αυτές τις αναφορές. Ενώ από τότε που παραιτήθηκε,έχουν έρθει στο φως περισσότερες αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον του.
Στην επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, ο κ. Λιγνάδης αναφέρθηκε σε «τοξικές φήμες».
Ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, είπε ότι ο κ. Λιγνάδης στοχεύεται άδικα.
«Νιώθει σαν να είναι στο μάτι αυτής της καταιγίδας, με νέες φήμες να αναδύονται καθημερινά», είπε ο κ. Γεωργούλιας τηλεφωνικά, προσθέτοντας ότι ο κ. Λιγνάδης ήταν έτοιμος να «προσφέρει οποιεσδήποτε εξηγήσεις είναι απαραίτητες» στους εισαγγελείς.
Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ο βιασμός μπορεί να διωχθεί έως και 15 χρόνια. Όσον αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση, το αδίκημα λήγει τρεις μήνες μετά το συμβάν, εάν δεν αναληφθεί νομική ενέργεια.
Αν και ξεκίνησε μια συζήτηση σχετικά με την τροποποίηση του νόμου για την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων, νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι φαίνεται απίθανο η κυβέρνηση να κάνει οποιεσδήποτε σαρωτικές αλλαγές.
Η κα Μπεκατώρου, της οποία η υπόθεση πυροδότησε και το τρέχον κύμα κατηγοριών, είπε ότι γι ‘αυτό ήταν σημαντικό για τα θύματα να «σπάσουν τη σιωπή τους χωρίς καθυστέρηση».
Η Πρόεδρος της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία της» για το κύμα των κατηγοριών.
«Το σημαντικότερο όφελος αυτής της δύσκολης περιόδου για το θέατρο, και για άλλους τομείς των τεχνών και άλλων τομέων, είναι η απομάκρυνση του φόβου», είπε. Ανέφερε ακόμη πως ήταν εξίσου σημαντικό, ότι η δικαιοσύνη παρέχεται «προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπρέπεια και η επιρροή των προσωπικοτήτων και των θεσμών που η κοινωνία χρειάζεται τόσο πολύ».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News