Θεόδωρος Μαλλιάς: Ο Πατρινός που «σήκωσε» το Κύπελλο του Πελέ! ΦΩΤΟ

Ο Θεόδωρος Μαλλιάς, είναι επίσης ο μοναδικός Πατρινός, που έχει παίξει μέσα στο Μαρακανά, το φημισμένο στάδιο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και μάλιστα αντίπαλος του παικταρά Ζίκο!

Πατρινός 1974: O Θεόδωρος Μαλλιάς, σηκώνει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970

Είναι ο μοναδικός Πατρινός, που έχει κρατήσει στα χέρια του το θρυλικό Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970, που είχε σηκώσει ο Πελέ και που επειδή ήταν το τρίτο κατά σειρά τρόπαιο της Βραζιλίας, έμεινε για πάντα στα γραφεία της Βραζιλιάνικης Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου!

Και όχι μόνο αυτό: Είναι ο μοναδικός Πατρινός, που έχει παίξει μέσα στο Μαρακανά, το φημισμένο στάδιο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας και μάλιστα αντίπαλος του παικταρά Ζίκο!

Πατρινός

Πρόκειται για τον Θεόδωρο Μαλλιά, ιδρυτή της Ολυμπιακής Κίνησης για την ανάδειξη του Ολυμπιακού ύμνου ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά και πρόεδρο του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς». Είναι διδάκτωρ, διπλωματούχος ψυχολόγος, πιστοποιημένος αθλητικός ψυχολόγος από την Εταιρεία Αθλητικής Ψυχολογίας, καθ. Κοινωνιολογίας και καθ. Φυσικής Αγωγής με σπουδές και μεταπτυχιακά στο Cleveland State University της Αμερικής καθώς και επιστημονικός επισκέπτης στην Εθνική Ακαδημία Επιστήμης της Βουδαπέστης.

Πατρινός

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Καλλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς» διά του προέδρου του Θεόδωρου Μαλλιά, έχει φιλοτεχνήσει το έμβλημα της «Παναχαϊκής ΓΕ» το οποίο χρησιμοποιείται έως και σήμερα.

«ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΤΟΝ ΖΙΚΟ»

 

Ο ίδιος ο κ. Μαλλιάς, θυμάται μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος»: «Ευτύχησα στην πορεία της αθλητικής μου καριέρας να συναντήσω και να βρεθώ στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, πολύ κοντά με τους θρύλους αυτούς, με ένα ιδιαίτερο διαφορετικό και συγχρόνως ονειρικό τρόπο. Τον μεν Ζίκο, αισθάνθηκα διά ζώσης μέσα στον ιερό χώρο του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας στο γήπεδο Μαρακάνα όπου το 1974 αγωνιστήκαμε με ομάδα της Αμερικής. Τον δε θρύλο Πελέ, ένιωσα τόσο δίπλα μου, έστω και νοερά, κρατώντας και εγώ, όπως και κείνος πριν μερικά χρόνια, το ίδιο Κύπελλο αυτό που αυτός ο «Θεός της μπάλας» κρατούσε υπερυψωμένο και φιλούσε ως δοξασμένος νικητής μερικά χρόνια νωρίτερα, το 1970, όταν κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Πατρινός

O Πατρινός Καθηγητής, ως ποδοσφαιστής της ομάδας της Αμερικής, στο στάδιο Μαρακανά, το 1974

Και συμπληρώνει ο πατρινός καθηγητής: «Δεν είχα καν φαντασθεί πως η επαφή και μόνο μ’ ένα αντικείμενο, το χρυσό κύπελλο της Πρωταθλήτριας του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου θα δινε τόση χαρά, πόση μάλλον υπερηφάνεια και καταξίωση για την κατάκτησή του από τον μοναδικό Πελέ και τους συμπαίκτες του, γεγονός που επιβράβευε την ομηρική ρήση «Αιέν αριστεύεις και υπήροχον έμμεναι άλλων» για την κατάκτηση του υπέροχου, πάντα στα πλαίσια της «Ευγενούς Αμιλλας» και του «Ευ Αγωνίζεσθαι».