Τι αλλάζει από σήμερα στις γονικές παροχές και τις δωρεές έως 800.000 ευρώ

Το νέο καθεστώς προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, ενώ πάνω από αυτό το ύψος θα επιβάλλεται συντελεστής 10%.

γονικές

Το νέο πλαίσιο ισχύει από σήμερα 1 Οκτωβρίου και θα προσφέρει μεγάλη «ανάσα» σε οικογένειες που επιθυμούν να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία ή που θέλουν να βοηθήσουν οικονομικά τα παιδιά τους.

Το νέο καθεστώς προβλέπει αφορολόγητο όριο 800.000 ευρώ για γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας, ενώ πάνω από αυτό το ύψος θα επιβάλλεται συντελεστής 10%.

Tο παλαιό καθεστώς προέβλεπε ότι οι γονικές παροχές ήταν αφορολόγητες έως το ποσό των 150.000 ευρώ. Μετά από αυτό το ύψος υπήρχε κλιμάκιο από 150.000 έως 300.000 ευρώ με συντελεστή 1%, από τις 300.000 έως 600.000 ευρώ με συντελεστή 5% και για ποσό άνω των 600.000 ευρώ ο συντελεστής ήταν στο 10%.

Στην ουσία το αφορολόγητο όριο είναι πολλαπλάσιο των 800.000 ευρώ, καθώς ισχύει ανά γονέα και ανά τέκνο και ακόμα αφορολόγητο των 800.000 ευρώ έχουν παππούδες και γιαγιάδες. Αυτό σημαίνει ότι το αφορολόγητο φτάνει στα 3,2 εκατ. ευρώ.

Για παράδειγμα αν ένας γονέας μεταβιβάσει στο παιδί του ακίνητο αξίας 600.000 ευρώ με το παλαιό καθεστώς θα πλήρωνε φόρο 16.500 ευρώ, ενώ πλέον η μεταβίβαση είναι αφορολόγητη. Αντίστοιχα, παππούς μεταβιβάζει ακίνητο – πρώτη κατοικία στο παιδί του, αξίας 800.000 ευρώ με το παλαιό καθεστώς θα πλήρωνε φόρο 36.000 ευρώ ενώ από τον 1η Οκτωβρίου ο φόρος μηδενίζεται.

Συγκεκριμένα το όριο αυτό αφορά δωρεές και γονικές παροχές για τις ακόλουθες κατηγορίες δικαιούχων:

1. Σύζυγο του κληρονομούμενου.

2. Πρόσωπο το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον κληρονομούμενο και το οποίο λύθηκε με τον θάνατο αυτού, εφόσον η συμβίωση είχε διάρκεια τουλάχιστον 2 ετών.

3. Κατιόντες πρώτου βαθμού (τέκνα από νόμιμο γάμο, τέκνα χωρίς γάμο έναντι της μητέρας, τέκνα αναγνωρισθέντα εκούσια ή δικαστικά έναντι του πατέρα, τέκνα νομιμοποιηθέντα με επιγενόμενο γάμο ή δικαστικά έναντι και των δύο γονέων).

4. Κατιόντες εξ αίματος δεύτερου βαθμού (παππούδες, εγγόνια).

5. Ανιόντες εξ αίματος πρώτου βαθμού.

Σημαντική «ανάσα» θα πάρουν οι φορολογούμενοι και στο μέτωπο των μεταβιβάσεων εταιριών με γονική παροχή. Το μέτρο θα βοηθήσει τους φορολογούμενους που έχουν επιχειρήσεις και θέλουν να υπάρξει συνέχεια μέσα στην οικογένεια. Αντίστοιχα, μεγάλο είναι το κίνητρο και για επενδυτές και μετόχους μιας εταιρείας.

Οι φορολογούμενοι που θα θελήσουν να προχωρήσουν σε αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές, θα πρέπει πριν την ολοκλήρωση των μεταβιβάσεων να ελέγξουν οτι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα τεκμήρια διαβίωσης μετά τη μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουν καλύπτουν το τεκμήριο διαβίωσης καθώς η εφορία με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά της κατοικίας υπολογίζει ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Σημαντικό είναι τα χρήματα που θα δωρίσουν οι γονείς να μπορούν να δικαιολογηθούν στο «πόθεν έσχες» με βάση τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών.

Πηγή: dnews.gr