Τι (δεν) μας έδωσαν οι κάλπες

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ έδωσαν απαντήσεις, αλλά όχι σε όλα τα ερωτήματα. Θα έχουμε κυβέρνηση ΝΔ και Κυριάκου Μητσοτάκη. Με εντολή για τομές; Θεωρητικά ναι, αλλά υπό τον ανομολόγητο όρο αυτές να μη μας θίγουν καίρια. Το βέβαιο είναι ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του επιβραβεύθηκαν γιατί αποτέλεσαν κήρυκες και ζωντανά παραδείγματα κανονικότητας, σοβαρότητας και αποτελεσματικότητας. Οι πολίτες μιας χώρας που είδαν τις τράπεζές τους να κλείνουν, δεν έχουν διάθεση για άλλες περιπέτειες ούτε για άλλες φωτοβολίδες.

ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ, πάντως, θα ανοίξει το πλέγμα των μεταρρυθμίσεων που σκοπεύει να προωθήσει ο πρωθυπουργός. Και τότε θα επαναστοιχηθούμε. Η απορρόφηση των αναπόφευκτων τριβών και φοβικών αντιδράσεων τελεί υπό την αίρεση της πειστικότητας των χειρισμών και του σχεδίου.

ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ μάς έδωσαν αντιπολίτευση αλλά όχι προοπτική εναλλακτικής διακυβέρνησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα πρέπει να διπλασιάσει τα νούμερά της, είτε ανακτώντας την απήχησή της είτε αθροίζοντας ποσοστά συνεταίρων. Τίποτε από τα δύο δεν είναι ορατό. Οι εκλογές ξεγύμνωσαν τον στρατηγικό αντίπαλο του πρωθυπουργού. Ηταν ήδη γυμνός και αρνιόταν να το δεχθεί και αυτός και οι οπαδοί του. Πίστευαν ότι το αντιδεξιό σύνδρομο είναι ικανή συνθήκη. Δεν είναι πια.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ δεν είναι επιβεβλημένο να έχεις μια αριστερά με ποσοστά άνω του 20%. Οι αναταράξεις της περασμένης δεκαετίας δεν δημιούργησαν αναδιάταξη σκηνικού με όρους σταθερότητας και μακράς πνοής. Αυτό ήταν ένα από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ: Πίστεψε πως ήρθε για να μείνει, αλλά δεν αρκούσε αυτή η πίστη για να μείνει πράγματι. Στην Ελλάδα της νέας εποχής, τίποτα δεν είναι υποχρεωτικό. Δεν ήταν το μόνο λάθος του ΣΥΡΙΖΑ. Το μεγαλύτερο είναι ότι θεώρησε ότι τα λάθη τα κάνει μόνο η ΝΔ και ο Μητσοτάκης.