Τι θα δούμε στην σκηνή του «Απόλλωνα» – Έρχονται «Απόλλυμι» και «Θεόφιλος»
Κάνοντας αρχή με το «Ύστερα», άλλες δύο παραστάσεις θα παρουσιαστούν στην σκηνή του θεάτρου «Απόλλων».
Εδώ και έναν μήνα περίπου έχει ξεκινήσει για τα καλά η θεατρική δράση στην Πάτρα, με τις ιδιωτικές σκηνές να παίρνουν τα πρωτεία και να μας παρουσιάζουν παραστάσεις από σχήματα της πόλης. Τώρα, ήρθε η στιγμή του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» να φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος του μήνα τρεις παραστάσεις, μία πατρινή δημιουργία και δύο μετακλήσεις.
Όπως είναι γνωστό η αρχή θα γίνει στις 9 και 10 Νοεμβρίου με την παράσταση «Ύστερα» από την Έαρ σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, βασισμένη στο βιβλίο του Χρήστου Οικονόμου «Κάτι θα γίνει θα δεις» που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος το 2011.
Τρεις ιστορίες συνηθισμένων ανθρώπων που ίσως κάτι μας θυμίζουν ή κάτι πιο πολύ. Από το Κερατσίνι και την Αμφιάλη, από το ουζερί «Υπάρχω» και από τα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά εξαιτίας της πλεονεξίας της εργοδοσίας. Ήρωες τραγικοί, συγκινητικοί, μα ποτέ αξιολύπητοί.
«ΑΠΟΛΛΥΜΙ»
Την σκυτάλη θα πάρει στις 13 και 14 Νοεμβρίου, η Πατρινή χορογράφος και χορεύτρια Όλγα Σπυράκη με την παράσταση «Απόλλυμι». Πρόκειται για ένα σόλο διάρκειας 43 λεπτών, μέσα από το οποίο επιζητείται η διαπραγμάτευση με την απώλεια ως γεγονός των καιρών μας, ως φαινόμενο πολιτικό και κοινωνικό που καθιστά την ύπαρξη μας a priori σε μια συνθήκη ήττας, σε μια συνθήκη όπου έχουμε απωλέσει ακόμα και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η εικόνα που αποτελεί την αφετηρία του σόλο, είναι η είσοδος μιας γυναίκας στο σπίτι της, ενώ έχει μόλις ενημερωθεί για μια απώλεια που έχει υποστεί. Δεν διευκρινίζεται ποτέ τί είναι αυτό που έχει απωλέσει, τί είναι αυτό που πενθεί. Όσο το σόλο εξελίσσεται, η γυναίκα σταδιακά βιώνει κάθε ένα από τα πέντε στάδια του πένθους για την απώλεια (όπως αυτά έχουν διατυπωθεί από την ψυχολόγο Elisabeth Kübler-Ross και είναι η άρνηση, ο θυμός, η διαπραγμάτευση, η θλίψη και η αποδοχή). Για κάθε στάδιο που βιώνει, η ρεαλιστική της δράση μεταποιείται σε χορό, ενώ ο χώρος γύρω της σταδιακά αποδομείται.
Η χορογραφία και η ερμηνεία είναι της Όλγας Σπυράκη, βοηθός χορογράφου είναι ιη Μίνα Ανανιάδου, βοηθός σκηνοθέτη η Μαρία Βάρσου, σύμβουλος δραματουργίας η Στεριανή Τσιτζιλιώνη, η μουσική και η σύνθεση είναι του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου, τα σκηνικά των Χρήστου Μπουρελιά και Αλέκου Μπουρελιά, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, ο σχεδιασμός φωτισμού της Ζέτας Σπυράκη, ενώ στην κινηματογράφηση, το μοντάζ και τις φωτογραφίες βρίσκουμε τους Ζέτα Σπυράκη, Χρήστο Μπουρελιά και Αλέκο Μπουρελιά.
«ΘΕΟΦΙΛΟΣ»
Στις 20 και 21 Νοεμβρίου στην σκηνή του θεάτρου «Απόλλων» θα δούμε την παράσταση «Θεόφιλος» του Θανάση Σκρουμπέλου, σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη με τον Θοδωρή Προκοπίου.
Παρακολουθούμε τα βήματα του από την εφηβεία και το πρώτο του ταξίδι από την Μυτιλήνη στη Σμύρνη για να βρει το δρόμο του και ακολουθώντας το όνειρο για την «ζωγραφιά» θα φτάσει μέχρι το Βόλο…. το Πήλιο … να πολεμήσει για την πατρίδα, τα οράματά του…!
Ο ανεκπλήρωτος έρωτας για την Αθηνά, η απόρριψη, ο χλευασμός, η φτώχεια, είναι η καθημερινότητα του.
Η επιστροφή στη γενέτειρα και η λυτρωτική συνάντηση με τον Στρατή Ελευθεριάδη θα είναι η πρώτη αναγνώριση η ουσιαστική δικαίωση όμως θα έρθει μέσα από τα ίδια του τα έργα.
Εικόνες και παραστάσεις από την επανάσταση και τα γεγονότα περνούν μπροστά από τον «θεατή», που επικοινωνεί μέσα από τα έργα με τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη και φιγούρες όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο Ρήγας Φεραίος, ο Παύλος Μελάς κ.α. λαμβάνουν άλλη διάσταση στον δικό του καμβά.
Η σκηνοθεσία είναι του Νίκου Βερλέκη, τα σκηνικά – κοστούμια της Ανθής Σοφοκλέους, η μουσική επιμέλεια του Δημήτρη Κοντογιάννη, οι φωτισμοί και οι φωτογραφίες του Τσβετομίρ Τσάνκοβ. Ερμηνεύει ο Θοδωρής Προκοπίου. Η παράσταση του Σαββάτου 20 Νοεμβρίου (21.30) είναι αμιγής ενώ η παράσταση της Κυριακής 21 Νοεμβρίου (20.00) είναι μικτή.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News