Τι ζητούν άνθρωποι του αθλητισμού από τον Υφυπουργό, Λευτέρη Αυγενάκη
Εδώ και λίγες μέρες έχουμε μπει στο 2023, ένα έτος όπου θα έχουμε εθνικές εκλογές και ως συνήθως είναι μία περίοδος που «γεννούνται» προσδοκίες για κάτι καλύτερο και βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι άνθρωποι του αθλητισμού, ευελπιστούν ότι το 2023 θα είναι ένα έτος όπου η κυβέρνηση που θα εκλεγεί (είτε παραμείνει η ίδια, είτε όχι), θα πάρει αποφάσεις, όπου θα βελτιώσουν την αθλητική ζωή του τόπου και κατ΄ επέκταση την δική τους καθημερινότητα.
Αυτή την στιγμή υφυπουργός αθλητισμού είναι ο Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος βρίσκεται τρεισήμισι χρόνια στην θέση του και αναμφίβολα είναι από τους μακροβιότερους υφυπουργούς των τελευταίων ετών και άντεξε σε δύσκολες συνθήκες.
Η «Π» έδωσε «βήμα» σε οχτώ ανθρώπους του αθλητισμού από τους οποίους ζητήσαμε να καταθέσουν από δύο προτάσεις προς τον Λευτέρη Αυγενάκη που θα μπορούν να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Δύο προτάσεις οι οποίες εκτιμούν ότι θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του αθλήματος στο οποίο εμπλέκονται.
Πάμε να δούμε τι μας είπαν…
Ο πρόεδρος του ΑΣ Ατλας, Σωτήρης Σκρέτας, τόνισε: «Δύο είναι τα θέματα που εκτιμώ ότι θα βοηθήσουν και θα δώσουν ώθηση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Το ένα έχει να κάνει με τις υποδομές και τις σύγχρονες εγκαταστάσεις. Αν θέλουμε να αναδείξουμε πρωταθλητές, θα πρέπει να γίνονται προπονήσεις σε ολόκληρα γήπεδα και όχι δύο ομάδες να μοιράζονται ένα γήπεδο, όπως συμβαίνει σε πολλές ακαδημίες. Επίσης, το δεύτερο είναι να υπάρξει σύνδεση του σχολείου με τον σωματειακό αθλητισμό. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να παρέμβει η πολιτεία και να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου αθλητισμού με το υπουργείο παιδείας για να υπάρξει εκπαίδευση σε γυμναστές και κατ΄ επέκταση σε αθλητές».
Ο παράγοντας του Ικαρου Πετρωτού, Σωτήρης Τζήμας, υποστήριξε: «Η μία από τις προτάσεις μου προς την πολιτεία είναι να νομοθετήσει την έννοια του «αθλούμενου μέλους» του σωματείου. Να καταργήσει κάθε διάταξη που εμποδίζει την εγγραφή ως μέλος με ισότιμα δικαιώματα και υποχρεώσεις, σε αθλητές και προπονητές.
Η άλλη είναι οι γονείς των ανήλικων αθλητών κάτω των 16 ετών να εγγράφονται υποχρεωτικά ως μέλη στο αθλητικό σωματείο με ίσα δικαιώματα για να μπορούν να συμμετέχουν και στις αποφάσεις του συλλόγου».
Ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ της Αχαγιάς 82΄, Θανάσης Λιόνας, δήλωσε: «Δύο από τις προτάσεις που θα βοηθήσουν το μπάσκετ είναι να οριστικοποιηθούν οι όμιλοι των Εθνικών κατηγοριών με προοπτική μείωσης των σωματείων γιατί η ποσότητα είναι εις βάρος της ποιότητας. Αν γίνει αυτό, τότε θα δυναμώσουν τα τοπικά πρωταθλήματα των Ενώσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν χάσει τη δυναμική τους. Επίσης, μία ακόμα σημαντική κίνηση είναι στις ακαδημίες μπάσκετ να εργάζονται μόνο διπλωματούχοι προπονητές μπάσκετ και το κόστος τους να καλύπτεται για ένα διάστημα από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού».
O Γιώργος Μπονέλης, προπονητής μπατμιντόν της ΝΕΠ, είπε: «Δυο θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και στο μπάτμιντον έχει να κάνει με τους χώρους άθλησης. Ειδικά στην Πάτρα αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα και πρέπει να γίνει σύντομα η ανακατασκευή του βοηθητικού γηπέδου στο Τόφαλος για να έχουμε ένα γήπεδο. Το άλλο θέμα το οποίο θεωρώ σημαντικό να λύσει η πολιτεία, είναι να δίνονται κίνητρα στους πρωταθλητές ώστε να μην τα παρατούν. Βλέπουμε στο μπάτμιντον και σε άλλα αθλήματα, πολλοί σταματούν μετά τα 18 ετη και εδώ η πολιτεία θα πρέπει με κάποιο τρόπο να τους στηρίξει για να συνεχίσουν».
Ο ταμίας της διοίκησης της Ακαδημίας των Σπορ, Θανάσης Ασημακόπουλος , τόνισε: «Δύο κινήσεις που θα βοηθήσουν είναι οι παρακάτω: Το σπίτι του χάντμπολ για τις εθνικές ομάδες να δημιουργηθεί στην Πάτρα και αυτό θα εξυπηρετεί όλες τις εθνικές και τα κλιμάκια προ εθνικών ομάδων της Δυτικής Ελλάδας.
Το δεύτερο είναι να υπάρξει κάλυψη των μετακινήσεων από την ΓΓΑ μόνο των επαρχιακών ομάδων και όχι των σωματείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ειναι πολύ σημαντικό γιατί οι διαφορές είναι μεγάλες ανάμεσα σε επαρχία και Αθήνα».
Η πρωταθλήτρια βάδην, Σοφία Αλικανιώτη, είπε: «Υπάρχουν αρκετές στιγμές σε έναν αθλητή υψηλού επιπέδου που αισθάνεται εντελώς μόνος του και γίνονται ακόμα πιο σκληρές αυτές οι στιγμές όταν προκύπτει και τραυματισμός. Το τι έκανε, στερήθηκε, προσπάθησε για να φτάσει κάπου έτσι ώστε να κάνει εσάς να έρθετε στο αεροδρόμιο να τον υποδεχθείτε, το ξέρει μόνο αυτός και η οικογένεια του.
Η πρόταση μου είναι ότι όπως δημιουργήσατε και ορθά πράξατε, μητρώο σωματείων, να κάνετε το ίδιο και για τους αθλητές. Ετσι θα ξέρετε ποιοι είναι, τι κάνουν και πως μπορείτε να τους βοηθήσετε, όχι μόνο στις καλές, αλλά και στις άσχημες μέρες» .
Ο προπονητής της ομάδας βολει της Ολυμπιάδας, Ακης Δαρείος, υπογράμμισε:«Για μένα δύο είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το υφυπουργείο αθλητισμού για να υπάρξει βελτίωση στο βόλεϊ. Το ένα έχει να κάνει με την οικονομική ενίσχυση στα σωματεία που διαθέτουν ιδιόκτητο γήπεδο, καθώς τα έξοδα συντήρησης είναι πολλά. Το δεύτερο έχει να κάνει με τις ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στα αναπτυξιακά πρωτάθλημα. Δεν μπορεί ένα σωματείο να κατεβάζει μόνο ένα τμήμα σε αναπτυξιακά πρωτάθλημα και άλλα να κατέβουν έξι διαφορετικές ομάδες. Για μένα, όσα πιο πολλά αναπτυξιακά τμήματα κατεβαίνουν στα πρωταθλήματα, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η οικονομική επιχορήγηση στα συγκεκριμένα σωματεία».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News