Το Αίγιο ζει στον ρυθμό του σινεμά: Το 4ο Φεστιβάλ Μικρού Μήκους «Θόδωρος Αγγελόπουλος» επιστρέφει με «Σύνορα και Σκιές»
Με πλούσιο πρόγραμμα, διεθνείς συμμετοχές και αφιερώματα υψηλής κινηματογραφικής και θεωρητικής αξίας, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου δίνει ξανά ραντεβού με το κοινό και τιμά τον δημιουργό που σημάδεψε τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο.

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Αιγίου «Θόδωρος Αγγελόπουλος» επιστρέφει δυναμικά από τις 15 έως τις 22 Ιουνίου 2025, μετατρέποντας ξανά το Αίγιο σε επίκεντρο του παγκόσμιου κινηματογραφικού ενδιαφέροντος. Με κεντρικό θεματικό άξονα, «Σύνορα και Σκιές», η φετινή διοργάνωση αντλεί έμπνευση από το πνευματικό και καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, εστιάζοντας στις διαχωριστικές γραμμές – γεωγραφικές, συναισθηματικές και υπαρξιακές – και στις σκιές που αφήνουν τα βλέμματα, οι λέξεις, οι σιωπές.
Σκηνοθέτες, ηθοποιοί, ακαδημαϊκοί, κριτικοί και σινεφίλ συναντώνται στους δύο βασικούς χώρους του φεστιβάλ – τον Κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου και τα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου – για μια εβδομάδα γεμάτη προβολές, συζητήσεις, masterclasses, αφιερώματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η τελετή έναρξης στις 15 Ιουνίου, θα συνοδευτεί από συναυλία της χαρισματικής Ρένας Μόρφη, με ένα μουσικό πρόγραμμα φτιαγμένο για να μείνει αξέχαστο.
Το φεστιβάλ φιλοξενεί τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα: Διεθνές Μυθοπλασίας, Διεθνές Ντοκιμαντέρ, Διεθνές Animation και το Εθνικό Σπουδαστικό, συγκεντρώνοντας 62 ταινίες από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους βραβευμένα φιλμ από την Πορτογαλία, την Εσθονία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ιράν, την Κροατία, την Ελλάδα και πολλές ακόμη χώρες. Ειδική μνεία αξίζει στην προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας «Inside» του Βασίλη Κατσούπη, η οποία θα παρουσιαστεί στις 19 Ιουνίου με την παρουσία του σκηνοθέτη και του μοντέρ Λάμπη Χαραλαμπίδη, συνοδευόμενη από masterclass για τη δημιουργία της.
Καθημερινά, από τις 10:00 π.μ., στα Παλαιά Σφαγεία Αιγίου πραγματοποιούνται Q&A με τους δημιουργούς, ενώ οι βραδινές προβολές των διαγωνιστικών προγραμμάτων ξεκινούν στις 21:00 στον κήπο του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου. Οι θεματικές συζητήσεις φέτος αγγίζουν μεταξύ άλλων τη γυναικεία παρουσία στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο, τη βία στην κινηματογραφική γλώσσα, τη σημειολογία του χώρου και της ενδυμασίας στις ταινίες του Χίτσκοκ, το έργο τού Θόδωρου Αγγελόπουλου σε σχέση με τα μονοπλάνα και τις άλλες τέχνες, ενώ το φεστιβάλ θα τιμήσει τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Πιερ Πάολο Παζολίνι με αφιέρωμα και την παρουσίαση του βιβλίου «Πιέρ Πάολο Παζολίνι, ΡΕΚΒΙΕΜ 1975-2025, 50 Χρόνια από τον θάνατό του» του Γιάννη Η. Παππά, σε μια εκδήλωση στοχασμού πάνω στη ζωή, το έργο και τη βαθιά πολιτική και ποιητική φωνή του ιταλού δημιουργού, εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μανιάτης.
Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου. Στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Μυθοπλασίας συμμετέχουν οι Ελένη Αγγελοπούλου, Δημήτρης Αναγνώστου και Βασίλης Κατσούπης. Στο Ντοκιμαντέρ οι Εύα Στεφανή, Μάκης Παπαδημητρίου και Παναγιώτης Φαφούτης. Στο Animation οι Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Κώστας Κακαρούντας και Άννα Οικονόμου και στο Εθνικό Σπουδαστικό οι Μαρία Ανδρονίκου, Μιρέλλα Λεγάκη και Κωστής Ραμπαβίλας. Οι επιτροπές θα απονείμουν τα φετινά βραβεία κατά την τελετή λήξης, στις 22 Ιουνίου, που θα κορυφωθεί με την προβολή της ταινίας «Arcadia» του Γιώργου Ζώη. Στην τελετή λήξης θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις στην Εύα Στεφανή και τον Άρη Σερβετάλη, δύο πρόσωπα που με το ήθος και τη δημιουργικότητά τους έχουν αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην καλλιτεχνική ζωή της χώρας.
Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα καταλαμβάνει η συνεργασία του φεστιβάλ με το «Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου», στο πλαίσιο της οποίας διοργανώνονται δύο σημαντικές συζητήσεις με γενικό τίτλο «Μεθοριακές ζώνες: πραγματικά και φαντασιακά όρια». Αντλώντας έμπνευση από τον πυρήνα του κινηματογραφικού στοχασμού του Αγγελόπουλου, οι δράσεις αυτές διερευνούν την έννοια των συνόρων όχι ως στατικά γεωπολιτικά όρια αλλά ως δυναμικές μεταιχμιακές συνθήκες ταυτότητας, ιστορικής μνήμης και καλλιτεχνικής έκφρασης. Μέσα από ανθρωπολογικές και διαθεματικές προσεγγίσεις, τα σύνορα φωτίζονται ως τόποι διασταύρωσης πολιτισμών, γλωσσών, φύλων, σωμάτων και αισθητικών, ανοίγοντας χώρο για νέα ερωτήματα και κριτικές αναγνώσεις της κινηματογραφικής γλώσσας. Η συνεργασία με το Δίκτυο, που απαρτίζεται από πανεπιστημιακούς και ερευνητές από Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, εμπλουτίζει το φεστιβάλ με περιεχόμενο υψηλής θεωρητικής εμβέλειας, διευρύνοντας τη σχέση του κοινού με το έργο του Αγγελόπουλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κιόσκια του Πολύκεντρου Συνεδριακού Κέντρου, εκεί όπου κάθε χρόνο φιλοξενούνται δράσεις αφιερωμένες στον Θόδωρο Αγγελόπουλο, φέτος το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα οπτικοακουστικό περιβάλλον αφιερωμένο στον “Θίασο” με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία της εμβληματικής ταινίας, που σημάδεψε τον παγκόσμιο κινηματογράφο και καθόρισε τη συλλογική μας μνήμη. Η δράση περιλαμβάνει αντικείμενα από το αρχείο τού Αγγελόπουλου, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, προσκαλώντας το κοινό να περιηγηθεί στην ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου, που συνδέει την πόλη του Αιγίου με τον σπουδαίο σκηνοθέτη.
Η 4η εκδοχή του φεστιβάλ αποκτά έναν ιδιαίτερο τόνο συγκίνησης και μνήμης, καθώς θα δώσουν το παρόν στενοί συνεργάτες του Θόδωρου Αγγελόπουλου – πρόσωπα που δούλεψαν δίπλα του, συνέπραξαν μαζί του και έπλασαν, μέσα από τη συνεργασία, κομμάτια του κινηματογραφικού του σύμπαντος. Οι παραγωγοί Γιώργος Παπαλιός και Κώστας Λαμπρόπουλος, αλλά και ο Διευθυντής Φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, θα τιμήσουν με την παρουσία τους τη φετινή διοργάνωση, καταθέτοντας τις προσωπικές τους αφηγήσεις και συμμετέχοντας σε δράσεις και παρουσιάσεις που φωτίζουν από μέσα τον τρόπο με τον οποίο γεννήθηκε και υλοποιήθηκε το έργο του μεγάλου δημιουργού.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν και πλήθος συνεργαζόμενων φορέων: το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ-Creative Greece), το Πανεπιστήμιο Πατρών, η Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, το WIFT GR, η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών (GSC), η ASIFA Hellas και άλλοι, προσδίδοντας στη διοργάνωση εκπαιδευτικό, επιστημονικό και διεθνές βάθος. Οι δράσεις για παιδιά, τα animation workshops, η μεταμεσονύκτια προβολή του «Lost Highway» του David Lynch, η προβολή τής ταινίας «Thieves’ Highway» του Jules Dassin υπό την επιμέλεια του βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Αλεξάντερ Πέιν, τα masterclasses, και οι ομιλίες κορυφαίων εισηγητών, διαμορφώνουν ένα φεστιβάλ που αγγίζει κάθε ηλικία και κάθε θεατή.
Το φεστιβάλ διοργανώνεται από τον Δήμο Αιγιαλείας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας. Χρυσοί Χορηγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου Μέσων & Δημιουργίας, HELESI. Χορηγοί: Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αύρα, Κτήμα ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ. Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πατρών Ερευνητικό Δίκτυο για το έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών, WIFT GR, Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου, ΑΡΙΩΝ ΣΠΟΑΚ. Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ 3, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, IONIAN REGIONAL TV.
Όλες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη είσοδο, εκτός από τα εργαστήρια που απαιτούν προεγγραφή λόγω περιορισμένων θέσεων.
Το Αίγιο για μία ακόμη χρονιά γίνεται τόπος συνάντησης, διαλόγου και καλλιτεχνικής ανακάλυψης. Ένα φεστιβάλ που εξελίσσεται, βαθαίνει, ενθαρρύνει και εμπνέει, ανοιχτό στη διαπραγμάτευση θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News