Το Ισραήλ ενέκρινε την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας – Δύο βυτιοφόρα καθημερινά στον θύλακα
Με την απόφαση αυτή το Ισραήλ «εξακολουθεί να έχει το αναγκαίο περιθώριο κινήσεων για να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
Το Πολεμικό Συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την Παρασκευή την αποστολή δύο βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν καθημερινά καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας, «κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως έγινε γνωστό από Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα μετά από σύσταση του στρατού και της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ. Δύο βυτιοφόρα θα κάνουν καθημερινά παραδόσεις καυσίμων «για να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών του ΟΗΕ» στον θύλακα, όπως αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.
Με την απόφαση αυτή το Ισραήλ «εξακολουθεί να έχει το αναγκαίο περιθώριο κινήσεων για να εξοντώσει τη Χαμάς», πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) προειδοποίησε την Τετάρτη ότι θα «κατέρρεαν» οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις της στη Γάζα. Σύμφωνα με ένα στέλεχός της, 50 βυτιοφόρα με καύσιμα περνούσαν καθημερινά στον θύλακα πριν από τις 7 Οκτωβρίου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου είχε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα ενέκρινε την παράδοση καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, γιατί θα μπορούσε να επωφεληθεί από αυτά η Χαμάς, την οποία κατηγορεί ότι οικειοποιήθηκε εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα για να καλύψει τις στρατιωτικές ανάγκες της.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις εδώ και εβδομάδες στο Ισραήλ για να επιτρέψει τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετέφερε αυτό το μήνυμα στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό Στρατηγικών Επιχειρήσεων του Ισραήλ Ρον Ντέρμερ και τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ, ο οποίος μετέχει στο πολεμικό συμβούλιο.
Τα πρώτα καύσιμα αναμένεται να φτάσουν το Σάββατο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα. Προβλέπεται ότι θα παραδίδονται έως και 140.000 λίτρα κάθε 48 ώρες, εκ των οποίων τα 20.000 θα προορίζονται για τις γεννήτριες που είναι αναγκαίες για τη λειτουργία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News