«Το Μεγάλο Παιχνίδι»: Όταν η ελπίδα συναντά την αυταπάτη στη σκηνή του θεάτρου, μιλούν στο pelop.gr οι πρωταγωνιστές

Το «Μεγάλο Παιχνίδι» του Άγγελου Τερζάκη επιστρέφει στις 21 και 22 Μαρτίου στο θέατρο Γραμμές Τέχνης από τη Θεατρική Ομάδα του Π.Κ.Ε. ΟΤΕ Πάτρας. Οι πρωταγωνιστές της παράστασης μιλούν για το διαχρονικό έργο, τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης και την ψευδαίσθηση της ελπίδας που άλλοτε σώζει κι άλλοτε καταστρέφει.

Μεγάλο

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Πάτρας επαναφέρει στη σκηνή το εμβληματικό έργο του Άγγελου Τερζάκη, «Το Μεγάλο Παιχνίδι», στις 21 και 22 Μαρτίου, στο θέατρο Γραμμές Τέχνης. Ένα έργο γεμάτο συμβολισμούς, που φέρνει τους θεατές αντιμέτωπους με το αιώνιο δίλημμα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ελπίδας και εξαπάτησης. Λίγο πριν από τις παραστάσεις, οι πρωταγωνιστές του έργου μιλούν στο pelop.gr, αναδεικνύοντας τον πολυδιάστατο κόσμο του Τερζάκη και την επικαιρότητα των μηνυμάτων του.

Το έργο του Άγγελου Τερζάκη, ένα από τα σημαντικότερα της ελληνικής δραματουργίας, αποτελεί μια καυστική κοινωνική σάτιρα που εστιάζει στην ανθρώπινη ανάγκη για διαφυγή και στα ηθικά διλήμματα που γεννιούνται όταν η ελπίδα πωλείται ως ψευδαίσθηση. Οι ήρωες του έργου παγιδεύονται σε μια σαγηνευτική υπόσχεση ευημερίας, καθώς οι προσωπικές τους αδυναμίες και οι επιθυμίες τους μετατρέπονται σε όπλα στα χέρια ενός ταχυδακτυλουργού της ψευδαίσθησης.

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Πάτρας καταθέτει μια δυνατή ερμηνευτική προσέγγιση, δίνοντας ζωή σε χαρακτήρες που καθρεφτίζουν διαχρονικά ανθρώπινα πάθη και προσδοκίες. Με το σκηνοθετικό βλέμμα του Ηλία Αναστασόπουλου, το έργο ζωντανεύει στη σκηνή του θεάτρου Γραμμές Τέχνης, θυμίζοντας πως η ανάγκη του ανθρώπου να πιστέψει σε ένα καλύτερο αύριο είναι πάντα επίκαιρη – αλλά και επικίνδυνη.

 

Μεγάλο

Σπύρος Λαμπρόπουλος «Χαρβάνης Λουκάς»

Σε μια μικρή αυλή που κατοικείται από ανθρώπους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, ξαφνικά από το πουθενά προσγειώνεται η ελπίδα και το όνειρο!

Ένας πολυπρόσωπος ταχυδακτυλουργός θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της αυλής και θα προσφέρει σε όλους το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.

Μεταλλεία, πολύτιμοι λίθοι, μετοχές… Χρήμα με ουρά ! Ευεργέτης ή απατεώνας; Η συνέχεια επί της σκηνής…

Μεγάλο

Βιβή Σεραφή «Φέκλα Δήμητρα» 

Στα στενά όρια μιας αυλής, οι επιθυμίες δεν μπορει παρά να είναι κατακριτέες. Αλλά δεν θάβονται ποτέ!

Εξ άλλου, ο ερωτισμός δεν βρίσκεται σε όσα φανερώνεις, αλλά σε όσα κρύβεις…ακόμη κι αν αυτό που κρύβεις, είναι ο εραστής σου!

Μεγάλο

Κίμωνας Τασσόπουλος «Τριβέλης Ματθαίος»

Μια ψωροσυνταξη , μια  ελπίδα προίκας,μετοχές,φρούδες ελπίδες, μόνο ο Ναπολέων ο Γ ίσως κάνει κάποιον να με προσέξει…

Μεγάλο

Μαρία Μητροπούλου «Δάρα Αρετή»  

Περιμένοντας τη γειτόνισσα να τα πούμε ένα χεράκι!

Μεγάλο

Ανδρέας Τασσόπουλος «Φέκλας Χαραλάμπης»  

Ένα διαχρονικό έργο που έχει να κάνει με την εξαπάτηση των αδαών ανθρώπων , που θέλουν να ξεφύγουν  απ την μιζέρια, κ πέφτουν στα δίχτυα επιτήδειων απατεώνων που σκοπό έχουν το εύκολο κέρδος.

Έτσι λοιπόν  την “πάτησε ” κ ο Χαράλαμπος Φέκλας (το άτομο που υποδύομαι ) κ “πλήρωσε ” .Το γιατί κ το πως πλήρωσε θα το δείτε επι σκηνής.

Μεγάλο

Ηλιάνα Βουλδή «Άρτεμη»

Ποιος μπορεί να αντισταθεί και να αποφύγει τον πειρασμό να πιστέψει αυτόν που του υπόσχεται να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, να αλλάξει τη ζωή του, να τον βγάλει από την ανούσια και βαρετή καθημερινότητα; Νομίζεις ότι εσύ μπορείς;

Ο Άγγελος Τερζάκης, με το “Μεγάλο Παιχνίδι” σε κάνει να το ξανασκεφτείς καλύτερα, να ψάξεις βαθύτερα μέσα σου, για να ανακαλύψεις έκπληκτος ότι δεν διαφέρεις και πολύ από τους ήρωες του έργου.

Γιατί ποιος είναι αυτός που δεν κρύβει στην ψυχή του ένα μικρό ή μεγάλο όνειρο, το οποίο πάντα ελπίζει ότι θα πάρει σάρκα και οστά;

Μεγάλο

Τζίνα Δημητρίου «Φέκλα Περσεφόνη» 

“…κι έρχεται μια μέρα που κάποιος θα βρεθεί να μας κάνει καλύτερη τη ζωή μας….θα μας τάξει πράγματα….θα μας ταξιδέψει σε έναν ονειρικό κόσμο…..

Στο τέλος θα επανέλθουμε στην πραγματικότητα….αυτό όμως δεν είναι η Ζωή ;…ένα Μεγάλο Παιχνίδι!!!

Άλλοι χάνουν άλλοι κερδίζουν ….ας προσπαθούμε τουλαχιστον να περνάμε ανώδυνα τις ήττες μας!!”

Μεγάλο

Απόστολος Παπανδρέου «Σαμιαμίθης» 

Ένα φως, μια ελπίδα, ένας ιλαροτραγικός κλόουν που προσγειώνεται σε μια αυλή ταπεινών και εξαθλιωμένων ανθρώπων που προσπαθούν μέσα από την δυστυχία τους να ζήσουν, να ονειρευτούν, να επιβιώσουν.

‘’ Τα όνειρα είναι πραγματικά, τα παραμύθια η μόνη αλήθεια…….’’

Ο διάβολος που κορόιδεψε, ο διάβολος που πούλησε την ελπίδα έχασε τελικά το ‘’Μεγάλο παιχνίδι’’ της ζωής του, ερωτεύτηκε άγιασε από αγάπη και τελικά καταστράφηκε.

Όταν τελικά τα φώτα της ράμπας πέφτουν, εκείνο που μένει  είναι ότι η ελπίδα μπορεί ακόμα και να εξωραΐσει την ίδια την θλίψη, την πρόστυχη τούτη ζωή, το σκοτάδι!

Μεγάλο

Ιωάννα Καραθανάση «Χαρβάνη Βαρβάρα» 

Ο Άγγελος Τερζάκης, με την αριστοτεχνική του γραφή στο «Μεγάλο Παιχνίδι», αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις ψυχολογικές συγκρούσεις, κάνοντάς μας να αναρωτηθούμε για τις πραγματικές δυνάμεις που καθορίζουν τη ζωή μας.

Μέσα από την ιστορία, η «κομψή παρεξήγηση» αναδεικνύεται ως μοναδικό καταφύγιο από την ανιαρή πραγματικότητα, προσφέροντας την ψευδαίσθηση ενός κόσμου καλύτερου. Η ελπίδα που μας προσφέρει, αν και αληθινή σαν το όνειρο, μας βοηθά να ξεφύγουμε από τη μιζέρια μας.

Ο χαρακτήρας της σπιτονοικοκυράς, τον οποίο υποδύομαι, συνήθως έρχεται σε σύγκρουση με άλλους χαρακτήρες του έργου και είναι σημαντικός για να αναδείξει τις κοινωνικές και ηθικές προεκτάσεις του έργου.

Μεγάλο

Χαρά Μαργαρίτη «Μαντάμ Σουρλού» 

Το θεατρικό έργο ‘’Το μεγάλο παιχνίδι’’ είναι ένα έργο του Άγγελου Τερζάκη. Ανήκει στα πιο σημαντικά έργα του και πραγματεύεται τη σύγκρουση του ατόμου με την κοινωνία και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τις ανθρώπινες σχέσεις και την επιθυμία για εξουσία.

Ο Τερζάκης είναι γνωστός για την ικανότητά του να δημιουργεί χαρακτήρες με βάθος και να εξετάζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές με αριστοτεχνικό τρόπο.

…. Υποδύομαι μία Γαλλίδα ένοικο της αυλής, όπου αντιδρά σε αυτό που την τρομάζει και αποχωρεί με ένα δικό της τρόπο από τη μίζερη και αλλόκοτη καθημερινότητα της αυλής.

Μεγάλο

Βασιλική Αδαμοπούλου «Φέκλα Φιφή» 

Η Φιφη, ένα πλάσμα ασθενικό και αδύναμο,κάθε βράδυ παλεύει με τους δαίμονες της.

Ανήμπορη να ξεφύγει από τη μιζέρια της κλειστής κοινωνίας, βλέπει τη ζωή της να κυλά ανούσια, χωρίς την ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι.

Ο ερχομός ενός Τσαρλατάνους στη μικρή αυλή των γύρω σπιτιών, γίνεται η αφορμή να ταξιδέψει με τη φαντασία της σε τόπους μαγικούς, να νιώσει τη χαρά της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή, να συνειδητοποιήσει την ατίθαση φύση της!! Θα τα καταφέρει;

Οι υπόλοιποι ρόλοι του έργου

«Γριά»- Ελένη Τασσοπούλου
«Δάρας Απόστολος», «Παιδί» –  Παναγιώτης Βλάχος
«Ηθοποιός» – Αγγελική Τασσοπούλου
«Καλόγρια» – Άννα Κοκκίνου
«Κοπέλα από Κατσίγκρι» – Ελένη Αντωνοπούλου
«Φέκλας Πελοπίδας» – Μίλτος Σπυρόπουλος
«Αστυνόμος» – Νέλλη Βουτσινά
«Φίλος Δήμητρας» – Γιώργος Τσάπαλος

Ώρα έναρξης παράστασης: 20.30

Θέατρο “Γραμμές Τέχνης”

Εισιτήρια και κρατήσεις στο more.com και στο τηλέφωνο: 6983 682970.