Το «ΟΧΙ» των νέων στην ιστορία και τις παραδόσεις
Συνέντευξη με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο – Κοινωνιολόγο – Αν.Προϊστάμενο ΚΕΦΙΑΠ ΠΓΝΠ
Συνέντευξη με τον Βασίλη Γιαννακόπουλο – Κοινωνιολόγο – Αν.Προϊστάμενο ΚΕΦΙΑΠ ΠΓΝΠ, αναφορικά με την απομάκρυνση των νέων από την ιστορία και τις παραδόσεις.
– Στην κλασική ερώτηση τι γιορτάζουμε τις εθνικές μας εορτές, πολλοί νέοι απαντούν λάθος. Πού έγκειται αυτό;
Στη σημερινή εποχή μεγάλο ποσοστό νέων δεν γνωρίζει και δεν ασχολείται με τις εθνικές επετείους. Αρχικά η στάση τους αυτή συνδέεται με το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον όπου δεν τους έχει εμφυσήσει το πνεύμα και τη διάσταση των γεγονότων, των αιτιών και των σκοπών για τους οποίους τιμά η χώρα μας αυτούς τους αγώνες.
Επιπροσθέτως, σήμερα οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τις παρελάσεις και τους παραδοσιακούς τρόπους εορτασμού των επετείων γιατί δεν αποτελεί μέρος των ενδιαφερόντων τους και η εθνική μας ταυτότητα δεν έχει κάποια σημασία στην καθημερινότητά τους. Συνεπώς απαντούν λάθος όπως συμβαίνει και με άλλες ερωτήσεις ιστορικών γεγονότων, η έλλειψη παιδείας κυρίως διαμέσου της εκπαίδευσης είναι ο κυρίαρχος λόγος.
– Αποστασιοποιούνται οι νέοι από την ιστορία μας; Γιατί συμβαίνει αυτό;
Οι νέοι στην Ελλάδα όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες απομακρύνονται από την Ιστορία της χώρας τους κυρίως γιατί δεν έχει καταφέρει το εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον να τους δώσει τα σωστά ερεθίσματα και τις σωστές διαστάσεις των αγώνων που έχουν προηγηθεί και των συνεπειών τους στο σήμερα.
Οταν λοιπόν ο νέος δεν έχει μια διασύνδεση με το παρελθόν με έναν πρόσφορο τρόπο για την ιδιοσυγκρασία του τότε τα ποσοστά των νέων που δεν ασχολούνται με τους παραδοσιακούς εορτασμούς και τις εκδηλώσεις τιμής των ιστορικών γεγονότων θα αυξάνονται.
– Απομακρύνονται και από τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα μας. Ποιοι λόγοι ευθύνονται γι’ αυτό;
Δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση με σύγχρονο τρόπο, στις εκπαιδευτικές βαθμίδες υλοποιούνται δράσεις με ξεπερασμένο τρόπο, χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς συζητήσεις. Πολλές φορές γίνεται επανάληψη μια στερεοτυπικής μορφής εκδηλώσεων και κανείς δεν δίνει σημασία. Στην καθημερινότητα του νέου δεν υλοποιούνται σύγχρονες συζητήσεις, προβληματισμοί, έξυπνες αναπαραστάσεις κ.λπ., ώστε να προκαλέσουν το ενδιαφέρον και κυρίως να αντιληφθούν τη σημασία των γεγονότων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που συνέβησαν.
Τα ιστορικά γεγονότα έχουν ανάγκη από άλλες αφηγήσεις σήμερα και η προσέγγιση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των νέων χρειάζονται άλλη οπτική.
– Πόσο σημαντικό είναι να μεγαλώνουν τα παιδιά με τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία του τόπου μας;
Ολα τα ιστορικά γεγονότα έχουν τη σημασία τους και για τη σύγχρονη εποχή, όπως επίσης τα έθιμα και ήθη μιας χώρας και ενός τόπου συνδέονται με την ταυτότητα του πληθυσμού τους. Η Ιστορία διδάσκει λένε οι πολιτικοί επιστήμονες και η μικρή μνήμη δεν βοηθά έναν λαό να μην επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη, ωστόσο στην Ελλάδα η προσέγγιση των νέων θέλει νέες μεθόδους.
Τα παιδιά πρέπει συνολικά στις εκπαιδευτικές βαθμίδες να ενημερώνονται με σύγχρονο τρόπο και με νέες αναπαραστάσεις που θα τους προκαλέσουν το ενδιαφέρον και θα τους προβληματίσουν. Η Ιστορία για να αποκτήσει πάλι τη σημασία της απαιτεί διαφορετική προσέγγιση.
– Πώς θα είναι οι επόμενες γενιές;
Οι επόμενες γενιές είναι σίγουρο ότι θα διαφέρουν όπως γίνεται πάντα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Η παιδεία, η κοινωνία, ο πολιτισμός μια χώρας και ο τρόπος που προσεγγίζει τους πολίτες πρέπει να αλλάζουν και να προσαρμόζονται ώστε να παραμένει ικανά να προσελκύει το ενδιαφέρον τους.
Είναι πολύ μικρή η αποτελεσματικότητα όταν συντηρούνται οι ίδιοι εορτασμοί και είναι πολύ μικρή η αποτελεσματικότητα όταν δεν αφουγκράζεσαι την κοινωνία. Για ποιο, ειδικό λόγο για παράδειγμα οι μαθητές πρέπει να νοικιάζουν στολές και να μην τις παρέχει το σχολείο;
Για ποιο, ειδικό λόγο το ντύσιμο των μαθητών έχει κάποια ευελιξία με αποτέλεσμα να βλέπει το κοινό ενδυματολογικές επιλογές που σχολιάζονται ποικιλοτρόπως;
Για ποιο, λόγο η νέα γενιά να κάνει πρόβες για παρελάσεις; Οταν δεν ξέρει καν τι έχει συμβεί, ποια είναι τα ιστορικά γεγονότα και οι συγκυρίες;
– Υπάρχει κίνδυνος να εξαλειφθεί η γλώσσα μας;
Η ελληνική γλώσσα έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή, που συνδέεται με μεγάλης κλίμακας αρχαίο πολιτισμό και πλούτο, τα μνημεία της είναι σκορπισμένα σε χιλιάδες τοποθεσίες ανά τον κόσμο.
Η γλώσσα μας δεν θα εξαλειφθεί όσο φροντίζει η κοινωνική οργάνωση να τη χρησιμοποιεί και να την υπερασπίζεται ως αναγκαία. Εάν ο πληθυσμός στο μέλλον δεν τη θεωρεί σημαντική τότε ο κίνδυνος που θα προκύψει θα συνδέεται με την αποδοχή μιας γλώσσας ως απαραίτητης. Οσα γνωρίζουμε έως σήμερα δεν μας έχουν δείξει σημάδια απειλής αφανισμού της ελληνικής γλώσσας.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News