Το πινγκ πονγκ που πρέπει να σταματήσει

ΕΞΑΝΕΣΤΗ ο πρωθυπουργός για τους πυροσβέστες «της ξαπλώστρας», που επικρίνουν μακρόθεν τις προσπάθειες πυρόσβεσης, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Το φόρτωμα της ευθύνης σε ιστορίες καταστροφής είναι εύκολη και κυνική αντιπολιτευτική άσκηση, αλλά βέβαια αν ψάξουμε ποιος ήρξατο χειρών αδίκων στις περιπτώσεις αυτές, θα χαθούμε στο μακρινό παρελθόν. Με την εξαίρεση της τρομακτικής συμφοράς στο Μάτι, όπου υπήρξαν ζητήματα κάκιστης διαχείρισης, οι καταστροφές δεν προσφέρονται για κομματικά πινγκ πονγκ, που δυστυχώς στη χώρα μας αποτελούν παράδοση.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ αυτό αποτελεί ένδειξη αμοραλισμού και χαμηλού δείκτη πολιτικής ωριμότητας. Και εκπαιδεύει τον πολίτη σε μια επιπόλαια και άδικη πρόσληψη των συμβάντων. Ειδικά στην περίπτωση των δασών, μεταφέρει το 100% του ζητήματος στη δεινότητα των πυροσβεστικών επιχειρήσεων -μολονότι στις σοβαρές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ασύμμετρη- και δεν περισσεύει συζήτηση για τον ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στη δασική πυρκαγιά. Επιπλέον, συμβάλλει σε μια απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των υπηρεσιών της ελληνικής πολιτείας, η οποία παίρνει γενικότερες διαστάσεις, καθώς εξελίσσεται σε προσάναμμα για μια καθολική αμφισβήτηση προθέσεων και ικανοτήτων που μολύνει τη δημόσια ζωή.

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ

THN TETAΡΤΗ η Ελλάδα χειροκρότησε τη νέα ψηφιακή εφαρμογή που γράφει ιστορία, ανοίγοντας δρόμο σε υπεραπλούστευση του περιβόητου ελληνικού γραφειοκρατικού φαινομένου.

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές συνοδεύθηκε από μακρά κατάρρευση των συστημάτων, εξαιτίας της μαζικής πολιορκίας από ενδιαφερόμενους πολίτες, εφήβους και μεγαλύτερους.

ΜΙΑ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΗ κατάσταση πολύ διδακτική: Η ελληνική πολιτεία έχει πετύχει θαύματα, αλλά η ψηφιακή εποχή έχει ακόμα μεγάλες απαιτήσεις.
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έχουν την κατάσταση στα χέρια τους οι άνθρωποι που έχουν τα εργαλεία και τις ικανότητες για να (μας) προχωρήσουν.