Το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα γίνει η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς – Πώς θα γίνεται η προσέλευση
Πως θα ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο – Ανάλογες προδιαγραφές ασφαλείας και στα Φροντιστήρια
Το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα γίνει η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ανέλυσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», επισημαίνοντας πως στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι η δια ζώσης εκπαίδευση.
Τα σχολεία θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα υποδεχτούν τους μαθητές στις 13 Σεπτεμβρίου. «Έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές οδηγίες για το νέο σχολικό έτος και συγκεκριμένα, οι καθηγητές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν πιστοποιητικό νόσησης του τελευταίου εξαμήνου ή να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα» σημείωσε η κ. Μακρή και πρόσθεσε «Σχετικά με τους μαθητές, υποχρεούνται να κάνουν self test δύο φορές την εβδομάδα».
Παράλληλα, η υφυπουργός, διευκρίνισε ότι «όσοι καθηγητές αρνούνται να τηρήσουν τους κανονισμούς δεν θα εισέλθουν στην αίθουσα και θα μπουν σε αναστολή για το διάστημα που αρνούνται να συμμορφωθούν».
«Στόχος η δια ζώσης εκπαίδευση»
Μεταξύ άλλων, η κ. Μακρή υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Ο στόχος μας είναι η δια ζώσης εκπαίδευση και προσανατολιζόμαστε σε αυτό», τονίζοντας πως σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις θα μπορούσε να ισχύει η τηλεκπαίδευση. «Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν εμβολιαστεί και ελπίζουμε πως θα ακολουθήσουν και τα παιδιά».
Επίσης, τα φροντιστήρια θα έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές ασφαλείας, πρόσθεσε και ενημέρωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τις λειτουργίες των σχολικών μονάδων.
Οι προετοιμασίες ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς – Τι λέει ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας
Στις προετοιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη περίπου είκοσι μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επικεντρώθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» στην ΕΡΤ σημείωσε πως το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει φέτος στις 13 Σεπτεμβρίου υπογραμμίζοντας πως «το υπουργείο Παιδείας έχει πάρει μια σειρά μέτρων τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές, οι οποίοι κατοικούν στις περιοχές που έχουν πληγεί (από τις φωτιές)». Και πρόσθεσε πως «μέσα από voucher για ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ψυχολογικές γραμμές υποστήριξης, οι οποίες ξεκίνησαν, μέσω από τη φυσική παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία αυτά καθώς και από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά φυσικές καταστροφές, είμαστε σε ετοιμότητα» για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως τόνισε ο κ. Κόπτσης το υπουργείο έχει πάρει όλα τα μέτρα είτε στα σχολεία αυτά, είτε με κάποιες μετακινήσεις να δοθούν όλα τα απαραίτητα εφόδια, ώστε να ξεκινήσουν και τα παιδιά αυτά τη σχολική χρονιά. «Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα. Όλα θα ξεκινήσουν αυτομάτως και με τους εκπαιδευτικούς και με τα βιβλία στη θέση τους».
«Για πρώτη φορά έχουν γίνει 11.700 διορισμοί και σε λιγότερο από ένα μήνα τοποθετούνται στις υπηρεσίες τους. Παράλληλα, στις 31 Αυγούστου θα έχουν ανακοινωθεί όλα τα ονόματα των αναπληρωτών που προσλαμβάνονται φέτος. Στις 13 του Σεπτέμβρη πρέπει να είναι όλοι στις θέσεις τους. Είμαστε ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών. Την 1η Σεπτέμβρη θα βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους», ανέφερε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας.
Τι θα γίνει με τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη
Αναφερόμενος στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη ο Κόπτσης είπε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν το ανώτερο επιτρεπτό όριο, αλλά αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε μια χρονιά. «Όπου είναι δυνατόν σπάμε τμήματα και διορίζουμε επιπλέον αναπληρωτές. Σε επικοινωνία με τους δήμους, όπου υπάρχει διαθέσιμος χώρος, τους αξιοποιούμε. Μέσω του προγράμματος Ανάκαμψης, έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία πολλών σχολικών μονάδων, οι οποίες όμως δεν γίνονται από την μία ημέρα στην άλλη, γι’ αυτό και αναλαμβάνουμε αυστηρά μέτρα».
Πώς θα γίνεται η προσέλευση
Αναλυτικότερα ο γ.γ. του υπουργείο Παιδείας διευκρίνισε πως «όλοι οι μαθητές θα εισέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού πάνω από 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Αντίστοιχα, θα ισχύουν και για τους εκπαιδευτικούς. Αν δεν υπάρχει κάτι από τα παραπάνω, τότε θα χρειάζεται υποχρεωτικά – δυο φορές της εβδομάδα- αρνητικό εργαστηριακό τεστ, είτε rapid είτε pcr».
Σύμφωνα με τον κ. Κόπτση έχει δημιουργηθεί μια ειδική βάση δεδομένων, παράλληλα με τους αναπληρωτές ετήσιας διάρκειας, για τους αναπληρωτές τρίμηνης σύμβασης. «Αυτό σημαίνει ότι εντός δύο ημερών το όποιο κενό θα αναπληρώνεται αυτομάτως. Δεν θα χαθεί ούτε μια μέρα. Τις παθογένειες του παρελθόντος θα τις διαγράψουμε και θα βαδίσουμε σ’ ένα σχολείο που οραματιζόμαστε».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News