Αχαΐα: Το πολιτικό μέλλον της «στρατιάς» Ανδρουλάκη

Στην Αχαΐα, δίνουν και παίρνουν οι συζητήσεις για τις προσωπικές φιλοδοξίες και τα εκλογικά σενάρια, κομματικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ, που θεωρούνται άνθρωποι του νέου αρχηγού Ν. Ανδρουλάκη στην περιοχή.

Ανδρουλάκη

Ανοιχτούς πολιτικούς και εσωκομματικούς ορίζοντες, βλέπουν στελέχη του Κινήματος Αλλαγής στην Αχαΐα, αφού πρόκειται γι’ αυτά που βρέθηκαν πολύ κοντά – στηρίζοντας «ζωηρά» τον νέο αρχηγό της παράταξης Νίκο Ανδρουλάκη.

Οπως συνηθίζεται στο εσωτερικό των ελληνικών κομματικών οργανισμών -χωρίς αυτό να σημαίνει πως μη υποστηρικτές του αρχηγού θα βρουν «κλειστές πόρτες»- όσοι ταυτίζονται με την ανάδειξη του νέου προέδρου αυτό ατομικά ερμηνεύεται ως μία ευκαιρία αξιοποίησής τους, είτε στον κομματικό μηχανισμό είτε σε αιρετά όργανα, που ξεκινούν από ένα Δήμο ή την Περιφέρεια και φτάνουν ακόμα και στα έδρανα της Βουλής.

Τέτοιες συζητήσεις δίνουν και παίρνουν στη Πάτρα και τον υπόλοιπο νομό. Οσο κι αν απηχούν προσωπικές φιλοδοξίες ή εκλογικά σενάρια, δεν παύουν να έχουν και μια μεγάλη δόση αληθείας, αφού άλλωστε πρόκειται για πρόσωπα ενεργά μέσα στην κοινωνία και την πολιτική σκηνή.

>Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος (αρχηγός αντιπολίτευσης Δήμου Πατρέων), θα ήθελε την απόλυτη στήριξη για να διεκδικήσει πάλι τη δημαρχία, με προφανές θετικότερο αποτέλεσμα, αφού μπορεί να ποντάρει σε επαναπατρισθέντες στο ΠΑΣΟΚ ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίο ενδεχομένως το 2019 πολλοί απ’ αυτούς στήριξαν την κομματική υποψηφιότητα του Γ. Ρώρου, διατηρώντας όμως και τα δυνατά πολιτικά ανοίγματα που κατάφερε σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δεν έχουν κάποιο λόγο να μετακινηθούν στον Ν. Παπαδημάτο.

Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποκλειστεί και η πολιτική «στροφή» Αλεξόπουλου πάλι στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού η μετεκλογική εκτίμηση θέλει τον Απ. Κατσιφάρα και οι τους περί αυτόν να μη διάγουν την καλύτερη πολιτική περίοδο, μετά τη βαριά ήττα του Γ. Παπανδρέου τον οποίο ανοιχτά υποστήριξαν.
Απίθανο θεωρείται μία ενδεχόμενη κάθοδός του για βουλευτής, το ίδιο και η επάνοδός του στον τόπο καταγωγής του, τη Δυτική Αχαΐα, ως υποψήφιος δήμαρχος, αφού λόγω της πολυετούς θητείας του ως δημάρχου Ωλενίας, κάτι τέτοιο θεωρείται από τον ίδιο ως πολιτικό πισωγύρισμα. Τίποτα όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.

>Ο Νίκος Μοίραλης (δημοτικός σύμβουλος Πατρέων – γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Αχαΐας) λέγεται πως επιθυμεί διακαώς να έχει ενεργό ρόλο στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ, ενώ όσοι γνωρίζουν καλά το σκπετικό του, θεωρούν ότι «γλυκοκοιτάει» και το βουλευτικό ψηφοδέλτιο.

>Ο Γιάννης Ταπεινός (πολιτευτής ΚΙΝΑΛ), δεν θα ήθελε την παραμονή του στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο, αλλά όλα δείχνουν μία εκ νέου δυναμική επιστροφή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία άλλωστε επιτυχώς έχει υπηρετήσει, παλιότερα, ως αντινομάρχης.

>Ο Θανάσης Πετρόπουλος (πρόεδρος γεωτεχνικού επιμελητηρίου τ. περιφερειακός σύμβουλος) φαίνεται να αρκείται σε μία ενασχόλησή του με την οργάνωση του κόμματος, σε τοπικό ή κεντρικό επίπεδο και δεν έχει δείξει επιθυμία να επανακάμψει στα αυτοδιοικητικά.

> Ο Γιώργος Καρβουνιάρης (δημοσιογράφος – μέλος ΝΕ ΚΙΝΑΛ Αχαΐας), με δεδομένο ιστορικό υποψηφιοτήτων και θετικής επίδοσης σε αυτές, τόσο σε βουλευτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, δεν αποκλείεται να είναι ένας απ’ αυτούς που θα του ζητηθεί να διεκδικήσει μια θέση στο Κοινοβούλιο.

> Ο Χρήστος Οικονόμου (πολιτευτής ΚΙΝΑΛ) δεν έχει λόγο να μην παραμείνει στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο και να διεκδικήσει την εκλογή του με πολύ καλύτερους εσωκομματικούς οιωνούς.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ

Προς αξιοποίηση, στο κόμμα θα πρέπει να θεωρείται και μία ακόμα «γκάμα» στελεχών – υποστηρικτών του Ν. Ανδρουλάκη, όπως η Γαρβίλης Χαραζίδης (αν. γραμματέας ΝΕ ΚΙΝΑΛ Αχαΐας) που προσβλέπει σε μία πιο έντονη ενασχόλησή του με τον κομματικό μηχανισμό. Το ίδιο και κάποιοι από τον συνδικαλιστικό χώρο, που για πρώτη φορά ασχολήθηκαν τόσο ενεργά και θεωρούνται χρήσιμοι στη κομματική αναδιοργάνωση. Τέτοιοι είναι, ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Φερτάκης και ο Παναγιώτης Γκόβας από τον χώρο των δασκάλων, οι οποίοι δεν δείχνουν να έχουν κι άλλες φιλοδοξίες.

ΠΑΣΚΙΤΕΣ

Δικό τους ενεργό ρόλο επιθυμούν αρκετά νυν και πρώην στελέχη της ΠΑΣΚΕ, από τον πανεπιστημιακό χώρο, που θ’ αναζητήσουν έκφραση στα τοπικά ή κεντρικά κομματικά όργανα. Απ’ αυτούς άλλωστε «εξαρτάται» κατά πολύ και η δυναμική της φοιτητικής παράταξης με το νέο στελεχιακό της δυναμικό, γι’ αυτό και ο αγώνας τους θα πρέπει εμπράκτως να αναγνωριστεί.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ

Mε ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη μέρα στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, που σε επίπεδο Αχαΐας, ίσως αποτελέσει το πρώτο πεδίο «μάχης» μεταξύ των υποστηρικτών του νέου αρχηγού Νίκου Ανδρουλάκη και αυτών του αχαιού πρώην πρωθυπουργού – τοπικού βουλευτή Γιώργου Παπανδρέου. Οι πρώτοι είναι φυσιολογικό κι ως ένα σημείο εσωκομματικά θεμιτό να θέλουν να «ελέγξουν» τη νέα Νομαρχιακή Επιτροπή. Χρονικά αυτό εκτείνεται, το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.