Το σπιράλ για την εικόνα πόλης της Πάτρας: «Ο κατήφορος δεν έχει τελειωμό»
«Η κεντρική πλατεία της πόλης πρέπει αυτή την στιγμή να είναι η πιο βρώμικη στην Ελλάδα» σημειώνει μεταξύ άλλων το σπιράλ.
Πρόσφατα, οι ομάδες εργασίας του σπιράλ (#υποδομές, #τουρισμός και #επικοινωνία) ξεκίνησαν μία ευρεία μελέτη για το μεγάλο ζήτημα που λέγεται city branding. Το πρώτο της βήμα είναι η καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, ένα σημαντικό κομμάτι της οποίας είναι η σημερινή εικόνα της πόλης.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση: «Αλήθεια είναι πως για το τελευταίο, δεν χρειάζεται επιστημονική μελέτη. Μία βόλτα στο κέντρο και τις συνοικίες της Πάτρας, αρκεί για να σε εντάξει πλήρως στη «μαύρη» καθημερινότητά της.
Αλήθεια, επίσης, είναι πως στο συγκεκριμένο πεδίο της εικόνας μίας σύγχρονης πόλης, η Πάτρα ουδέποτε έλαμψε τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, τα τελευταία χρόνια, ο κατήφορος είναι ασταμάτητος και μοιάζει να μην έχει τελειωμό.
Ενδεικτικά, μία αναφορά σε λίγα από τα μυριάδες ζητήματα:
Η κεντρική πλατεία της πόλης πρέπει αυτή την στιγμή να είναι η πιο βρώμικη στην Ελλάδα. Τα σιντριβάνια της έχουν μετατραπεί σε κάδους σκουπιδιών και εστίες μόλυνσης, το εμβληματικό θέατρο Απόλλων αποτελεί μία μόνιμη μουτζούρα -μαχαιριά στην καρδιά- και άλλα κτίριά της παίζουν αποκλειστικά το ρόλο πλάτης για κομματικά πανό διαμαρτυρίας.
Κι ας ήταν μόνο η Πλατεία Γεωργίου! Οπουδήποτε κι αν σε βγάλουν τα βήματά σου, η ασχήμια, η ακαθαρσία και ο βανδαλισμός είναι μόνιμοι σύντροφοι. Πεζοδρόμια και πλατείες, κοινόχρηστοι χώροι –εμβληματικοί σαν τον Έσπερο, τη Μαρίνα, την Αγορά Αργύρη, τα κτίρια του λιμανιού, αλλά και μη- και κτίρια σε κάθε γωνιά της πόλης είναι λες και συμμετέχουν σε έναν άτυπο διαγωνισμό για τη χείριστη αισθητική και ασφάλεια που παρέχουν οι δημόσιοι χώροι στους πολίτες της.
Ίσως ακόμα και το βιβλίο Γκίνες να μη χωρά τα ρεκόρ της ασχήμιας μας.
Μία ερώτηση λοιπόν προς τη δημοτική αρχή: Έως πότε; Το σπιράλ ασχολείται συχνά με το ζήτημα της εικόνας πόλης. Δεν θα σταματήσουμε να το κάνουμε, ούτε πρόκειται να κουραστούμε –κι ας κουράζουμε. Είναι η καθημερινότητά μας. Είναι η ζωή της πόλης -η δική μας η ζωή.
Και παρακαλούμε, μην ακούσουμε πάλι δικαιολογίες περί υποχρηματοδότησης του Δήμου Πατρέων. Όλοι οι δήμοι της χώρας τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν. Ισως να πρέπει να μάθουμε με ποιο “μαγικό ραβδί” καταφέρνουν οι άλλοι δήμοι να έχουν καθαριότητα και τάξη;».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News